• Slávnostné otvorenie školského roka

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie nového školského roka 2019/2020 sa uskutoční v pondelok 2. septembra 2019 o 8.00 h na školskom dvore. Zvlášť srdečne pozývame na toto podujatie prváčikov a ich rodičov. Tí budú mať po skončení otvorenia program triede I.A, kde dostanú potrebné informácie. Pre ostatných žiakov tento deň v škole skončí. V utorok sa začina riadne vyučovanie.

          • Zápis na školské stravovanie

          • V nadchádzajúcom začínajúcom školskom roku 2019/2020 dochádza k zmenám v úhrade školského stravovania. Tie súvisia s dotáciou štátu na školské obedy vo výške 1,20 EUR na jeden vydaný obed a schválením Všeobecne záväzného nariadenia mesta Humenné č. 151/2019 o príspevkoch na čiastočnú úhradu nákladov činností v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné.

            Od 1.9.2019 bude výška stravného pre žiaka 1. stupňa 1,15 EUR + 0,05 EUR réžia a u žiaka 2. stupňa 1,23 EUR + 0,05 EUR réžia. Po zohľadnení dotácie štátu vo výške 1,20 EUR budú teda žiaci 1. stupňa uhrádzať len réžiu 0,05 EUR a žiaci 2. stupňa 0,08 za jeden obed.

            Keďže v prípade neodhlásenia sa zo stravy, resp. neodobratia stravy, hoci bol žiak v škole dotácia štátu nepatrí a rodič uhrádza za tento deň stravné v plnej výške, sme nútení vybrať vopred jednorazovú zálohu vo výške 20 EUR. Bližšie informácie ste dostali v Zápisnom lístku, ktorý sme dali žiakom koncom školského roka.

            Rodičia, ktorí z rôznych dôvodov zápisný lístok nemajú, si ho môžu stiahnuť už s aktuálnymi sumami.

            Prosíme rodičov, aby vyplnený zápisný lístok a potvrdenie o úhrade doniesli vedúcej školskej jedálne ešte do začiatku školského roka, aby mohol žiak nastúpiť na školské stravovanie už v utorok 3.9.2019.

            Zapisny_listok_SJ_september_2019_1.docx​​​​​​​

          • Kniha je najlepší priateľ

          • Vo svojich voľných chvíľach, najmä keď je vonku zlé počasie, sa venujem čítaniu kníh. 

            Mám veľmi rada knihy. Často v nich nájdem niečo nové a zaujímavé.

            Rada mám detektívky, lebo pri nich si precvičím aj pozornosť. Zo všetkého najradšej čítam rozprávky, lebo každá má dobrý záver a dobro víťazí nad zlom. Škoda, že to tak nie je aj v reálnom svete.

            Čítanie kníh považujem za užitočnú záľubu, lebo pri čítaní si oddýchnem, veľa sa dozviem, rada sa zasmejem i poplačem.

                                                                                                  Martina Janošíková, 6.A

             

          • Marec - mesiac knihy

          • Pri príležitosti Mesiaca knihy pod vedením vyučujúcich  SJL a RUJ zrealizovali rôzne zaujímavé aktivity ako besedy, ilustrácie, prezentácie, záložky, výstavky či vypožičky kníh.

            Najzaujímavejšiou akciou bola beseda spojená s kvízom, tajničkou a ilustráciou o prečítanej knihe Tulák od autorky J.Jarunkovej. Je to príbeh 13-ročného chlapca Paľa,ktorý uteká pred starej maminou pretvárkou a pred jej pomýlenou skupinou hodnôt. Odchádza naspäť k rodičom do Porúbky,kde sa síce žije skromnejšie, ale vládne súzvuk medzi ľudmi.

            Tulák je knižka o chlapcovi, ale nie iba pre chlapcov. Že je to tak, potvrdili aj dievčatá, ktoré vo svojej výpovedi hovorili o tom,čo sa im páčilo na konaní hlavnej postavy.

             

          • Najkrajší kút...

          •       Lyžiarsky výcvik - pre niekoho len veľká kopa detí na výlete, no pre mňa päť dní plných zážitkov. Najprv som si myslela, že to bude nuda, keďže som išla jediná ôsmačka a zvyšok samí siedmaci. ,,Ale aspoň sa naučím lyžovať,“ povedala som si. Začnem pondelkom.

                  Ráno s ruksakom ako svet a párom lyží som bola na parkovisku, kde sme čakali na autobus. Išli s nami aj siedmaci zo základnej školy Dargovských hrdinov. A keď už mal každý z cestujúcich v autobuse miesto, pobrali sme sa na trojhodinovú cestu.

                  Keď sme došli na miesto, čiže do Starej Ľubovne, moja nálada klesla ešte nižšie, lebo nikde žiaden sneh. Výborne, budeme lyžovať na blate! No toto presvedčenie mi nevydržalo dlho. Len čo sme sa ubytovali, vyšla som na balkón a odtiaľ bolo vidno biely sneh a na ňom zopár lyžiarov. Aspoň niečo...

                  Hneď potom, čo sme sa vybalili a naobedovali, vyrazili sme na ten jediný zasnežený zázrak v okolí. Síce som stále padala ako každý, ale malo to v sebe akési čaro a začala som sa usmievať.

                  V utorok sme ešte boli na svahu pri hoteli, no v stredu nás učitelia vzali na Litmanovú a to už bolo iné kafé. Všetci sme otvárali ústa, pretože tam bolo omnoho viac snehu ako pri našom hoteli.

                  V ten deň sa väčšina z nás naučila lyžovať. Ísť na vleku hore a spustiť sa, to už bola hračka. Samozrejme, vďaka našim trpezlivým učiteľom, ktorí sa od prvého dňa spolu s nami tešili z každého pokroku, ktorý sme spravili.
                  Štvrtok taktiež malina. Lyžovali sme jedna radosť a každému bolo vidno na tvárach úsmev od ucha k uchu. Všetci sme sa zo seba tešili, akí sme šikovní.
                  V piatok sme boli na svahu poslednýkrát. Každý jeden zjazd z kopca som sa snažila naplno vychutnať  a prežiť. Z Litmanovej sme odchádzali smutní a šťastní zároveň. Smutní z toho, že sme opúšťali lyžierske stredisko Litmanová ako aj náš hotel, a šťastní z toho, že sme sa naučili lyžovať.

                  Týmto by som chcela vysloviť veľké ďakujem, pani riaditeľke Mgr. Ľubomíre Vatľakovej ako aj všetkým učiteľom, či už z našej alebo Dargovskej školy, že nám umožnili prežiť nádherné chvíle v prekrásnom kúte nášho Slovenska. 

            Karin Kopčová, 8.A

          • čestné uznania a diplom

          • Naši žiaci sa každoročne zapájajú do literárnej súťaže "Európa v škole". Na tomto ročníku získali v 1.kategórii 1 diplom a 2 čestné uznania a v 2.kategórii jedno čestné uznanie.

            Ide o žiakov:

            - Tamara Petríková (6.A)

            - Ján Aľušik (3.A)

            - Barbora Ferencová (4.A)

            - Dávid Ľaľo (4.A)

            Všetkým blahoželáme a prajeme veľa tvorivých umeleckých nápadov!

          • Získali sme 2.miesto

          • V piatok, 21.februára 2014, sa konalo na našej škole obvodné kolo v hádzanej dievčat, v ktorom sme získali 2.miesto. Dievčatá pripravoval uč. PaedDr. Ľubomír Kunáš.

            Srdečne blahoželáme.

          • Zaujímavá regionálna výchova

          • Hodiny RGV v 5.ročníku osviežila svojou prezentáciou  mamička jednej zo žiačok tejto triedy Mgr. Kanoczová na tému "História obliekania". Slová ako kroje, čipky,paličkovanie sa najčastejšie skloňovali počas besedy spojenej obrazovou prílohou, krásnymi ukážkami výrobkov vytvorených technikou paličkovania. 

            „Som rada, že som mohla aspoň čiastočne priblížit našim deťom niečo z ľudovej kultúry našich starých mám," povedala  p.Kanoczová.

            Vyučovacia hodina splnila svoj cieľ a žiaci sa dozvedeli niečo nové o šikovnosti a kráse slovenského odievania našich predkov.

          • Úsmev pre strom

          • Zbierajme papier, kreslime a vyhrajme!

            Aj naša škola si váži životné prostredie, ktoré ju obklopuje, preto sa zapája do rôznych činností,  prostredníctvom ktorých môže svojim dielom prispieť k jeho ochrane. Jednou z takýchto aktivít je aj súťaž projektu Úsmev pre strom v zbere papiera a kreslení obrázkov. My sme ju vzali ako výzvu, zalarmovali sme všetkých našich žiakov, učiteľov a pustili sa do boja. Ako celý tento súboj s našimi konkurentmi dopadne sa dozvieme už v máji.

            Ešte minulý rok sa naša škola prihlásila do zaujímavej súťaže v rámci projektu Úsmev pre strom spoločnosti SHP Group, ktorý vznikol pod záštitou Slovenskej agentúry životného prostredia. Súťaž pozostáva z dvoch povinných disciplín – zberu papiera a kreslenia obrázkov. Je teda dôležité, aby sme ako škola spojili sily a dali dokopy čo najviac papiera v podobe novín, časopisov, letákov či kníh bez tvrdých obalov. Potom už bude na učiteľoch, aby bločky zo zberného dvoru odoslali na správnu adresu Úsmevu pre strom. Predstavte si, že jednou tonou papiera môžeme zachrániť až 17 stromov.

            Ďalšia úloha spočíva v kreslení a maľovaní obrázkov, či už na výtvarnej výchove alebo doma, s tematikou zberu a recyklácie papiera, ochrany životného prostredia a záchrany stromov. Kreativite a fantázii sa samozrejme medze nekladú. Okrem toho si však v rámci súťaže organizátori pre školy pripravili aj jednu voliteľnú aktivitu, ktorá sa týka vysadenia minimálne jedného nového stromu v areáli školy. Nielen, že si týmto spôsobom môžeme my ako škola skrášliť svoje školské prostredie, ale k  nazbieraným kilogramom papiera sa nám pripočíta ďalších 100 kg za jeden vysadený strom. Porota v každej z povinných aktivít vyhodnotí prvé tri víťazné miesta, ktoré získajú výrobky značky Harmony pre celú školu, jedinečnú exkurziu do výroby SHP Harmanec v Harmanci a do Harmaneckej jaskyne, vrátane dopravy a lístkov do jaskyne pre 30 osôb. V druhej súťažnej aktivite získajú traja autori najkreatívnejších obrázkov vecné ceny.

            Spolu s nami sa do súťaže zapojilo 33 škôl, pre ktoré platí rovnaký termín ukončenia súťaže, a to 30. 4. 2014. Dovtedy teda musíme zamakať, aby sme všetkým dokázali, že zber papiera, kreslenie či vysadenie nového stromu pre nás nepredstavuje žiadny problém.

            Projekt Úsmev pre strom je zameraný na zber papiera a vzdelávanie ohľadne recyklácie a používania produktov z recyklovaného papiera, čo sú procesy, vďaka ktorým môžeme spomaliť miznutie stromov z našich lesov. Stromy pôsobia ako prirodzený filter ovzdušia a predstavujú pre nás pľúca Zeme, preto by sme nemali dovoliť, aby dochádzalo k ich vyrúbaniu. Na svojej  internetovej stránke www.usmeprestrom.sk organizátori pravidelne uverejňujú rôzne zaujímavé články, ktoré  sa týkajú ochrany lesov a životného prostredia. Aj Úsmev pre strom je zástancom hesla – kto nie je na Facebooku, neexistuje – preto má svoje konto zriadené aj na tejto najpopulárnejšej sociálnej sieti, kde pre svojich priaznivcov každý mesiac pripravuje súťaž o eko balíčky  Harmony. Ak vám teda životné prostredie nie je ľahostajné, môžete dať aj vy jeden virtuálny úsmev pre strom v podobe „like“ a pripojiť sa k jeho fanúšikom.

          • Hrou k poznaniu

          • Spojenie hry a samovzdelávania je jedným z najefektívnejších spôsobov ako si žiaci trvalejšie osvoja nové, ale i pozabudnuté poznatky a vedomosti.

                        „Radšej raz vidieť ako stokrát počuť“ bolo pravdepodobne základným heslom pre vytvorenie zaujímavej sekcie v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach,  ktorú jej autori príznačne nazvali „Hrou k poznaniu“. Tá je v súčasnosti top ponukou tohto múzea. A že je tomu naozaj tak môžu potvrdiť aj naši žiaci, ktorí ho pravidelne navštevujú a po každej jednej návšteve sú nielen očarení zaujímavými exponátmi, ale sú aj o niečo múdrejší a vnútorne obohatení zážitkami.

                        Rovnaké pocity a dojmy mali žiaci aj v piatok, 7.februára 2014, kedy uč. PaedDr. Marianna Coganová v spolupráci s Asociáciou pre mládež, vedu a techniku AMAVET, ktorá pracuje pri CVČ Dúha v Humennom v zastúpení p. Heleny Wolfovej, zorganizovala exkurziu zameranú na hravé poznávanie.

                        V miestnostiach na dvoch poschodiach Slovenského technického múzea boli umiestnené rôzne logické hlavolamy, fyzikálne záhady, kúzelné triky a logické hry, ktorých princíp a podstatu si žiaci prečítali na nástenných tabuliach. Výklad sprievodcu v tomto prípade absentoval. Po naštudovaní informácií sa žiaci hrali a učili, pričom si ani neuvedomovali, čo všetko nové sa dozvedeli nielen z oblasti vedy, ale aj o sebe samom.

                        Išlo naozaj o jedinečné zážitky a vrelo odporúčame navštíviť novovytvorenú sekciu každému, mladému i staršiemu, aby na vlastnej koži pocítili čaro fyziky, logiky a techniky.

          • V pondelok, 20. januára 2014, sa naše tri učiteľky, Mgr. Mária Pajtašová, Mgr. Darina Cmarová a PaedDr. Marianna Coganová, zúčastnili školenia k webovému portálu "Planéta vedomostí" v školiacom centre - na ZŠ Bernolákovej vo Vranove nad Topľou.

             

            45

            Privítali ich dvaja školitelia, ktorí im predstavili obsah webstránky www.planetavedomosti.iedu.sk, pričom sa zamerali nielen na ciele jej vytvorenia, ale aj na orientáciu vyhľadávania edukačných programov z prírodovedných predmetov ako je MAT, FYZ, BIO, CHE a PDA, na tvorbu vlastných učiteľských a žiackych lekcií.

            Po teoretickej prezentácii nasledovala praktická časť - samostatné vypracovanie 2 zadaní - vytvoriť vlastnú prezentáciu a úlohu a využitím programov z databázy podľa určitých kritérií.

             

            54

            Práca s ponúkaným obsahom vzdelávacieho portálu schváleného Ministerstvom školstva je veľmi atraktívna a zaujímavá, a to nielen pre učiteľov, ale i samotných žiakov.

            Prostredníctvom digitálne spracovaného učiva sú žiaci pozitívne motivovaní k učeniu sa, o čom sme sa presvedčili a stále sa presviedčame aj v súčasnosti,pretože podobné výukové programy využívame už dlhší čas.  

            Veríme, že aj s touto ponukou zaujímavých videí, animácií a virtuálnych pokusov sa nám podarí skvalitniť moderné vyučovanie na škole a naši žiaci sa budú chcieť naučiť od nás čo najviac...

          • Naša škola v rámci okresu na 1.mieste

          • Výsledky tohtoročného KOMPARA si môžete pozrieť v dokumente nižšie. Z nich výplýva, že sa naša škola zaradila medzi 25 % najúspešnejších škôl v rámci Slovenska.

            Spomedzi zúčastnených škôl v rámci okresu sa naši žiaci umiestnili na 1.mieste!

            Veríme, že rovnako úspešní budú aj v TESTOVANÍ 9. Držíme im všetci palce!

             

            Vysledky_KOMPARA_2013.pdf

          • Náš žiak majstrom SR

          • Samo Puškár, žiak 8.A, sa stal so svojim spoluhráčom Kurtinom v rámci celoslovenského kola švorhry v tenise MAJSTROM SR

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            Srdečne mu všetci blahoželáme a držíme palce pri získavaní zlatých medailí.

          • Enkaustikou k žiackej galérii

          • Tvorivosť našich žiakov nás neustále prekvapuje v rôznych podobách a v rôznych oblastiach, najviac však na hodinách výtvarnej výchovy, kde žiaci svoje myšlienky zhmotňujú zaujímavými výtvarnými technikami pod dohľadom svojich pedagógov. Jednou z nich je aj enkaustika - maľovanie voskom, ktorá je pre mnohých z nás neznáma a tajomná. Na jej kvalitné spracovanie sú potrebné špeciálne a finančne náročnejšie pomôcky, preto sme využili možnosť mesta Humenné ako ich získať.

                        V minulom školskom roku podala uč. Mgr. Viera Belančinová žiadosť o dotáciu z rozpočtu mesta Humenné, ktorou škola získala finančné prostriedky na realizáciu projektu s názvom „Enkaustikou objaviť krásy života“. Prostredníctvom neho sa žiaci - nadšenci výtvarného umenia - oboznámili s touto výtvarnou technikou a zmysluplne využili svoj čas po skončení vyučovania. Spojenie záujmu žiakov a vyplnenie im voľného času bolo aj hlavným cieľom tohto projektu.

                        Učitelia a žiaci sa stretávali pravidelne raz týždenne v odbornej učebni, kde pri relaxačnej hudbe a teplom čaji rozvíjali nielen svoj výtvarný talent a fantáziu, ale aj zručnosť, sústredenosť, cit pre detail a vnímanie krásy nášho života.

                        Okrem enkaustiky si žiaci vyskúšali aj servítkovú techniku, kašírovanie, maľovanie na sklo a vytvárali sadrové odliatky v podobe masiek, rámčekov a svietnikov. Všetky práce vytvorili základ pre žiacku galérie zriadenú v priestoroch ZŠ, ktorá budeme neustále dopĺňaná a sprístupňovaná nielen našim žiakom, ale aj rodičom, priateľom a priaznivcom umenia.

                        Touto cestou chceme poďakovať mestu Humenné za podporu a veríme, že aj v budúcnosti našej škole podajú pomocnú ruku, ktorou budeme môcť opäť realizovať zaujímavé nápady pre naše deti.

          • Exkurzia hostinárne v Prešove

          • Dňa 10.12.2013 sa žiaci 3.ročníka spolu s uč. Gabrielou Piatkovou zúčastnili exkurzie v Prešove, kde navštívili výrobňu hostií.

            Rehoľné sestry im ukázali nielen celý technologický postup, ale im aj ponúkli čerstvo vyrobené hostie.

            Navštívili aj kostol sv.Jozefa a na poludnie sa zúčastnili sv. omše v konkatedrále sv. Mikuláša.

            Domov odchádzali so sladkosťami, ktoré si kúpili na vianočných trhoch.

          • Na Luciu

          • 13. december sa už tradične datuje ako deň, počas ktorého pôsobia temné sily, bosorky sa dostávajú k moci. V tento čas sa ľudia chránili pred zlými mocnosťami cesnakom, jedli cibuľu alebo dom vysvätili svätenou vodou. Ešte v 1. polovici 20. storočia chodili po dedinách a mestečkách ženy – Lucie odeté v bielom s tvárou pomúčenou, aby ich nikto nespoznal, husím perom omietli steny a tým symbolicky vyhnali zlo z domovov.

                V našej škole je to už tradíciou, že 13. decembra sa žiačky preobliekajú za Lucie. Takto preoblečené sa zhostili svojej úlohy do posledného detailu. Žiačky ôsmeho ročníka ako Lucie sa porozutekali po triedach, chodbách, učebniach školy, aby vyslovením tajomných formuliek povymetali všetky kúty školy od zlých mocností a uvoľnili cestu dobru.  Dievčatá pôsobili ako skutočné Lucie. 

          • Predvianočné hry pre škôlkarov

          • Dňa 10. 12. 2013 naši žiaci pripravili pre svojich mladších kamarátov z MŠ Třebíčská MŠ Dargovských hrdinov hodnotné kultúrno – tvorivé dopoludnie, nesúce sa v duchu blížiacich sa Vianoc.

            Už pri vstupe do ZŠ škôlkárov privítali anjeli i čerti, ktorí ich priviedli v skupinkách do školskej jedálne. Tam ich privítala víla, ktorá im zároveň popriala mnoho tvorivých nápadov i príjemný umelecký zážitok.

            Žiaci 1.- 4. ročníkov si pre škôlkarov pripravili pestrý kultúrny program so spevom, tancom i recitovaním básničiek. 

            V rámci tvorivej dielne si škôlkari vyrobili krásne vianočné pozdravy, ktoré vystrihovali, lepili, vyfarbovali a nakoniec dolepovaním farebných vianočných ozdôb dotvorili veľký pestrofarebný stromček. Ten bol výsledkom spoločnej práce všetkých.

            Deti sa naučili rôzne básne, piesne i vytlieskavačky, ktoré im vyčarili príjemné úsmevy na tvári.

            Odmenu deťom za dobre odvedenú prácu  priniesol  „pravý“ Mikuláš, ktorý prišiel  s plným košom malých prekvapení.

            Na záver si deti pochutnali na pripravených voňavých koláčoch a teplom čaji.

                        Spokojní boli všetci – deti, anjeli i čerti i Mikuláš. Šťastné usmievavé tváre detí prezrádzali nadšenie a radosť z príjemne a prospešne prežitého dopoludnia.

          • Mikuláš

          •      6. decembra navštívil našich žiakov Mikuláš. Nebol sám. Prišiel v sprievode rozprávkových bytostí. Snehulienka, víla či škriatkovia medzi nimi nechýbali. A samozrejme pani Mikulášová, ktorá zaujala svoje miesto po boku Mikuláša.

                 Neprišli naprázdno. Priniesli kôš plný sladkostí, ktoré roznášali žiakom v jednotlivých triedach. A žiaci sa za tie darčeky chceli aj patrične poďakovať. Zarecitovali Mikulášovi peknú báseň či zaspievali mikulášsku pieseň. A zároveň aj sľúbili, že aj naďalej budú usilovne na sebe pracovať.

                 Je už tradíciou v našej škole, že mikulášsky sprievod na čele so samotným Mikulášom, tvoria každý rok žiaci deviateho ročníka. Aj tohto roku to boli žiaci 9.A, ktorí v prestrojení s radosťou roznášali svojim spolužiakom sladké darčeky a do každého balíčka pribalili aj trocha zábavy.

          • Školská súťaž v programovaní

          • Počítače a inovácie výpočtovej techniky v súčasnom svete sú neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Nie je to len písanie na klávesnici či hranie hier na internete, ale aj rozvíjanie nášho logického myslenia.

            A práve to sme si stanovili za hlavný cieľ pri zorganizovaní a realizácii informatickej súťaže pre žiakov 4.-6.ročníka našej školy v spolupráci s Asociáciou pre mládež, vedu a techniku AMAVET, ktorá pracuje pri Centre voľného času DÚHA v Humennom.

            Vo štvrtok, 5.decembra, si svoje analytické myslenie a základy algoritmovania mohli preveriť desiati žiaci v logickej hre s názvom PANÁK, ktorej autorom je Ondrej Gregor. V čase 30.minút mali súťažiaci naprogramovať panáčika v 24 leveloch tak, aby sa dostal do cieľa po vopred zobrazenej ceste, ktorej náročnosť stúpala s každým ďalším kolom.

            Najúspešnejší traja žiaci sa dostali do 22.levelu, ktorých umiestnenie ovplyvnila aj ich šikovnosť v doplňujúcej úlohe.  Na 1.mieste sa umiestnil Tomáš Pašek zo 6.A, na druhom Jana Chalachanová zo 4.A a na treťom mieste jej spolužiačka Laura Kopilová.

            Súťažiacich pripravovala uč. PaedDr. Marianna Coganová a predmikulášsku nádielku v podobe zaujímavých cien za AMAVET odovzdala spoluorganizátorka Helena Wolfová.

            Všetkým výhercom blahoželáme a veríme, že sa aj naďalej budú venovať rozvíjaniu svojich počítačových zručností.