• Pokyny pre rodičov prvákov.
          • Pokyny pre rodičov prvákov.

          • Vážení rodičia, blíži sa deň, keď prvýkrát prevediete svoje deti bránami našej školy. Chcem Vám preto oznamiť potrebné informácie,Otvorenie školského roka bude prebiehať v triedach 2. septembra 2020 (streda) o 8.00 h. Do školy môžete so svojim dieťaťom prísť od 7:45 h hlavným vchodom do budovy. Vy aj dieťa musíte mať rúško. Donesiete vyplnený zdravotný dotazník dieťaťa, ktorý posielame v prílohe. Ak si ho z rôznych dôvodov nemôžete vytlačiť sami, budete hop mať k dispozícii pri vchode do školy, kde ho vyplníte.V triede Vám triedna učiteľka Mgr. Agnesa Labunová podá informácie o priebehu výchovno-vzdelávacieho procesu na škole, pozriete si priestory školského klubu detí, navštívite školskú jedáleň.

            Tak, ako sme sľúbili v plagáte k zápisu do 1. ročníka, zabezpečila škola pre prvákov takmer všetky potrebné pomôcky (zošity, perá, ceruzky, gumy, nožnice, strúhadlo, pravítko, výkresy, farby, štetce, hygienické potreby, uteráčik...), Vy zabezpečíte svojmu dieťaťu aktovku, peračník, prezúvky a veci na telesnú výchovu. Pre rýchlejšiu a pohodlnejšiu komunikáciu Vám odporúčam nainštalovať si do smartfónu aplikáciu Edupage a prihlásiť sa prihlasovacími údajmi, ktoré sme Vám už zaslali. V prípade, že ste ich nedostali, napíšte a napravíme to.

            S pozdravom PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy

        • Pokyny k začiatku školského roka
          • Pokyny k začiatku školského roka

          • Základná škola Laborecká 66 Humenné privíta žiakov v prvý deň nového školského roka 2. septembra 2020 (streda) o 8:00 h. Otvorenie školského roka nebude prebiehať na školskom dvore, ale jednotlivo v každej triede. Vstup do školy bude otvorený o 7:45 h. Žiaci vstupujú do školy bez rodičov (s výnimkou prvákov) a musia si doniesť rodičom podpísaný Zdravotný dotazník. Ak si z rôznych dôvodov nemôžu rodičia vytlačiť a vyplniť dotazník doma, bude k dispozícii v tlačenej podobe pri vchode do budovy školy. V tomto prípade musí samozrejme rodič príviesť dieťa osobne. Bez vyplneného dotazníka žiak nebude môcť žiaľ do školy vpustený. Pri vstupe do budovy majú žiaci rúška. V triede počas vyučovania majú žiaci prvého stupňa výnimku a rúška mať nemusia.

            Triedy 5.A a 5.B sa nachádzajú na 2. poschodí.

          • Pokyny riaditeľa školy

          • Pokyny upravujúce podmienky školy a školského klubu detí na školský rok 2020/21

            vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov.

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:40 h. Žiaci vstupujú do školy hlavným vchodom individuálne, bez sprievodu rodiča. Výnimkou su žiaci prvého ročníka počas prvých dvoch týždňov vyučovania.
            2. Pri prvom nástupe žiaka do školy predkladá zákonný zástupca žiaka poverenej osobe pri vchode do školy Zdravotný dotazník dieťaťa a po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Tlačivo Zdravotného dotazníka si môžete stiahnuť tu a bude k dispozícii aj pri vchode do školy a na sekretariáte školy v tlačenej podobe.
            3. Pri vstupe žiaka do školy mu bude poverenou osobou odmeraná teplota bezkontaktným teplomerom.
            4. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            5. Žiak má k dispozícii dve rúška a hygienické vreckovky. Druh, rezervné rúško si žiak odloží do šatňovej skrinky, resp. u žiakov prvého stupňa vezme do triedy, kde si ho uloží do učiteľkou pripraveného plastového vrecúška.
            6. Všetci žiaci nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch školy. Žiaci druhého stupňa nosia rúška aj v triede počas výchovno-vzdelávacieho procesu povinne, žiaci prvého stupňa dobrovoľne.
            7. Vyučovanie začína od 7:45 h a prebieha podľa aktuálneho rozvrhu hodín. Všetky vyučovacie predmety sa podľa možnosti vyučujú v domovských triedach. Hodiny telesnej výchovy neprebiehajú v telocvični.
            8. Podľa klimatických podmienok bude na vyučovanie využívaný vo väčšej miere externý areál školy.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Stravu a hygienicky zabalený príbor vydáva žiakom personál jedálne.
            2. Počas jedenia si žiaci odložia rúško do pripraveného plastového vrecúška.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Zo školského klubu si svoje dieťa môže rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť o 15:00 h, 16:00, alebo po skončení prevádzky klubu o 16:30 h.
            5. Záujmová činnosť v popoludňajších hodinách sa zatiaľ nebude uskutočňovať.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Pri ceste do školy sa sprevádzajúce osoby a žiaci riadia opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú, s výnimkou rodičov prvákov počas prvých troch dní.
            2. Škola si zabezpečí organizáciu pohybu osôb pred svojimi vnútornými a vonkajšími priestormi, tak aby sa minimalizoval kontakt medzi osobami. Zhromažďovania osôb pred základnou školou sa minimalizuje.
            3. Škola zabezpečila každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty žiakov každej skupiny a dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            4. Škola zriaďuje izolačnú miestnosť pre účely izolácie žiaka, u ktorého sa vyskytnú príznaky ochorenia COVID-19, prípadne iného prenosného ochorenia počas vyučovania.
            5. Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo štít. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec nosia rúško alebo štít pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu a v ostatných prípadoch.
            6.  V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            7. Aktivity škola organizuje tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku v areáli školy.
            8. Škola opakovane upozorňuje žiakov na dodržiavania hygienických pravidiel pri kašlaní a kýchaní.
            9. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            10. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            11. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            12. Škola obmedzí organizovanie spoločných akcií a hromadných podujatí, ako aj účasť žiakov na nich.
            13. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykonávajú najmenej raz denne.
            14. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).
            15. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Dodržiavajú tieto pokyny riaditeľa školy.
            4. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy.
            5. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladné nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení.
            3. Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.

            V Humennom dňa 28.8.2020

            PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy

          • Čerstvé hlavičky

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky,

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy. Kaufland tento rok organizuje 2. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok. Stačí, ak na stránke cerstvehlavicky.sk nájdete našu školu a zahlasujete za ňu registráciou pokladničných bločkov z nákupu v Kauflande do 29. júla 2020. Každý nákup sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2020/2021. Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

            S poďakovaním Alexander Fecura, riaditeľ školy

          • Pokyny riaditeľa školy k vyučovaniu od 22.6.2020

          • POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie do konca školského roku 2019/2020

            vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy

            a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov od 22.6.2020

             

            Základné informácie

            1. Žiaci sú rozdelení do pôvodných tried. Vyučovania sa zúčastňujú všetky ročníky.
            2. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelené do 2 oddelení. V prvom (vychovávateľka Ľ. Šibová) sú žiaci 1. a  ročníka a v druhom (vychovávateľka A. Hirková) žiaci 3. a 4. ročníka.
            3. Obsah a forma všetkých vzdelávacích a záujmových aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-epidemiologické opatrenia.
            4. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h. Žiaci vstupujú do školy hlavným vchodom individuálne, bez sprievodu rodiča.
            2. Pri prvom nástupe žiaka do školy predkladá zákonný zástupca žiaka poverenej osobe pri vchode do školy písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Toto potvrdenie sa predkladá aj po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako tri dni. Vzor potvrdenia zverejní škola na internetovej stránke školy a je k dispozícii aj pri vchode do školy v tlačenej podobe.
            3. Okrem prvého nástupu žiaka do školy nie je odprevádzanie žiaka rodičom, resp. zákonným zástupcom nutné.
            4. Pri vstupe sa žiakom nebude odmeriavať teplota. Meranie teploty bude priebežné a náhodné.
            5. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            6. Žiaci nemusia nosiť rúško v interiéri ani exteriéri školy.
            7. Vyučovanie začína od 7:45 h. Prebieha podľa rozvrhu hodín, prispôsobeného mimoriadnemu režimu vyučovania, uverejneného na Edupage.
            8. Vyučovanie na prvom stupni nebude striktne delené na vyučovacie hodiny a svojim charakterom s prvkami integrovaného, resp. blokového vyučovania bude prispôsobené mimoriadnej situácii.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania, po 4. vyučovacej hodine v ročníkoch 1. – 5. a po 5. vyučovacej hodine v ročníkoch 6. – 9. žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Prebratie stravy nepotvrdzujú čipmi. Stravu a hygienicky zabalený príbor vydáva žiakom personál jedálne.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Oddelenia školského klubu detí pracujú v pôvodných priestoroch. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v skupine riadi vychovávateľka.
            5. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Pri ceste do školy sa sprevádzajúce osoby a žiaci riadia opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú.
            2. Škola si zabezpečí organizáciu pohybu osôb pred svojimi vnútornými a vonkajšími priestormi, tak aby sa minimalizoval kontakt medzi osobami.
            3. Škola zabezpečila dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            4. Nepedagogickí zamestnanci školy nosí rúško. Výnimkou je situácia, ak sú vzdialení od ostatných osôb min. 2 metre, resp. ak sú na pracovisku sami.
            5. Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu a  v ostatných prípadoch nie sú povinní nosiť rúško.
            6.  V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            7. Aktivity škola organizuje tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku v areáli školy. Telesno-výchovne aktivity sa budú vykonávať externom prostredí, nie vo vnútornom prostredí telocvične, samozrejme v závislosti od počasia.
            8. Škola opakovane upozorňuje žiakov na dodržiavania hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.
            9. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            10. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            11. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            12. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykonávajú najmenej raz denne.
            13. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            14. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň rúško a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020.
            4. Predkladajú pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.
            5. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení.
            3. Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.

            V Humennom dňa 20.6.2020

            PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy

        • Uvoľnenie režimu prevádzky školy
          • Uvoľnenie režimu prevádzky školy

          • V zmysle rozhodnutí ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR a mesta Humenné ako nášho zriaďovateľa sa upravuje režim prevádzky Základnej školy Laborecká 66 Humenné nasledovne:

            Od 15.6.2020

            • deti v školskom klube detí budú rozdelení na dve skupiny; žiaci 1. a 2. ročníka (vychovávateľka Šibová), žiaci 3. a 4. ročník (vychovávateľka Hirková)
            • prevádzka ŠKD je do 16:30 h
            • meranie teplotz nebude povinné, bude sa merať náhodne, občasne
            • na obed idú všetci žiaci po 4. vyučovacej hodine
            • žiaci sa v interiéri a exteriéri školy pohybujú bez rúšok
            • platí povinnosť predložiť pri prvom nástupe do školy, resp. ak prerušenie dochádzky trvalo viac ako tri dni Vyhlásenie rodiča o zdravotnom stave dieťaťa
            • priestory školy budú cudzím osobám vrátane rodičov naďalej neprístupné
            • dezinfekcia osôb a priestorov sa realizuje bezo zmien

            Od 22.6.2020

            • škola sa otvára aj pre žiakov 6. - 9. ročníka
            • rodič v termíne do 15.6.2020 informuje triedneho učiteľa o tom, že jeho dieťa nastúpi alebo nenastúpi do školy a bude alebo nebude sa zúčastňovať školského stravovania
            • žiak alebo jeho zákonný zástupca predloží pri vstupe do školy pri prvom nástupe Vyhlásenie rodiča o zdravotnom stave dieťaťa; bez vyplneného a podpísaného Vyhlásenia nebude žiak do školy vpustený
            • žiaci 6. - 9. ročníka sa budú učiť podľa upraveného redukovaného rozvrhu, ktorý bude uverejnený na Edupage
            • vyučovanie bude zamerané na vyhodnotenie učenia sa z domu, zopakovanie si hlavného učiva formou diskusie (bez skúšania, písomiek a známkovania)
            • súčasťou vyučovania bude výchovný koncert, branno-športový deň, odovzdávanie a preberanie učebníc a iné zážitkovo-poznávacie aktivity
            • na obed idú žiaci 6. - 9. ročníka po 5. vyučovacej hodine
            • priestory školy budú cudzím osobám vrátane rodičov naďalej neprístupné
            • dezinfekcia osôb a priestorov sa realizuje bezo zmien

            Vyhlasenie_o_zdravotnom_stave.docx

          • Denný tábor

          • Milí rodičia,

            Už vás trápi čo s Vašimi ratolesťami počas letných prázdnin, už sedeli doma dosť?

            Máme pre vás nápad!

            Kickboxerský klub BAO a ZŠ Laborecká 66 Humenné pozývajú vaše deti prežiť leto plné dobrodružstiev, pohybu a umenia a nových skúseností s trénerom 2. stupňa Rastislavom Babinčákom a pedagogičkou Bc.Dominikou Karchovou.

            Chceš platiť namiesto 40€ iba 30??

            1. Členovia a bývalí členovia klubu 30 eur za turnus

            2. Ak prídeš na oba turnusy, každý máš za 30 eur

            3. Zober so sebou 2 kamarátkov a máte turnus za 30 eur.

            Viac informácií u Dominiky Karchovej -> 0940 199201, tabor.bao@gmail.com

            Prihlášky a program tábora nájdete na stránke

            http://fightersteam.eu/denny-tabor

            Tešíme sa na Vás.

            Z pestrého programu, ktorý sľubuje nezabudnuteľné zážitky, vyberáme: – Každý deň sú pre deti pripravené zábavné hry s našimi dobrovoľníkmi: – Výlety za relaxom a kúpaním: Humenské kúpalisko – Umelecké tvorivé dielne – športové súťaže a hry – opekačka...

            http://fightersteam.eu/denny-tabor

          • Pokyny riaditeľa školy k obnoveniu vyučovania

          • POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie do konca školského roku 2019/2020

            vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy

            a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov.

             

            Základné informácie

            1. Žiaci sú rozdelení do 6 skupín po najviac 20 žiakov. V našom prípade je každá skupina identická s pôvodnou triedou.
            2. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelené do 4 skupín po najviac 20 žiakov. V skupine sú žiaci v takom zložení, ako dopoludnia, s výnimkou žiakov, ktorí o ŠKD záujem nemali.
            3. Obsah a forma všetkých vzdelávacích a záujmových aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-epidemiologické opatrenia.
            4. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:00 h.

             

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h. Žiaci vstupujú do školy hlavným vchodom individuálne, bez sprievodu rodiča.
            2. Pri prvom nástupe žiaka do školy predkladá zákonný zástupca žiaka poverenej osobe pri vchode do školy písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Toto potvrdenie sa predkladá aj po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako tri dni. Vzor potvrdenia zverejní škola na internetovej stránke školy a je k dispozícii aj pri vchode do školy v tlačenej podobe.
            3. Pri prvom nástupe žiaka do školy podpisuje rodič  súhlas so spracovaním osobných údajov žiaka v súvislosti s meraním jeho telesnej teploty. Tlačivo súhlasu je k dispozícii pri vchode a je uverejnené na oboznámenie sa aj na Edupage.
            4. Okrem prvého nástupu žiaka do školy nie je odprevádzanie žiaka rodičom, resp. zákonným zástupcom nutné.
            5. Pri vstupe žiaka do školy mu bude poverenou osobou odmeraná teplota bezkontaktným teplomerom.
            6. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            7. Žiak má k dispozícii dve rúška a hygienické vreckovky. Druh, rezervné rúško si žiak odloží do šatňovej skrinky, resp. u žiakov prvého stupňa vezme do triedy, kde si ho uloží do učiteľkou pripraveného plastového vrecúška.
            8. Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch školy, okrem svojej skupiny v interných a externých priestoroch školy, kde prebieha výchovno-vzdelávací proces.
            9. Vyučovanie začína od 7:45 h. Prebieha podľa rozvrhu hodín, prispôsobeného mimoriadnemu režimu vyučovania, uverejneného na Edupage.
            10. Vyučovanie na prvom stupni nebude striktne delené na vyučovacie hodiny a svojim charakterom s prvkami integrovaného, resp. blokového vyučovania bude prispôsobené mimoriadnej situácii.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania, spravidla po 4. vyučovacej hodine žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim do školskej jedálne podľa harmonogramu vydávania obedov.
            2. Harmonogram vydávania stravy v školskej jedálni: 11:25 – 11:55 žiaci 4.A, 4.B a 5.A

                                                                                                             12:10 – 12:40 žiaci 1.A, 2.A, 3.A

            1. Skupiny žiakov sa v jedálni nepremiešavajú, sedia vo vyhradených sektoroch.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Prebratie stravy nepotvrdzujú čipmi. Stravu a hygienicky zabalený príbor vydáva žiakom personál jedálne.
            3. Počas jedenia si žiaci odložia rúško do pripraveného plastového vrecúška.
            4. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            5. Skupina žiakov v školskom klube detí je umiestnená v učebni svojej triedy. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v skupine riadi poverený vychovávateľ.
            6. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

             

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Pri ceste do školy sa sprevádzajúce osoby a žiaci riadia opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú.
            2. Škola si zabezpečí organizáciu pohybu osôb pred svojimi vnútornými a vonkajšími priestormi, tak aby sa minimalizoval kontakt medzi osobami. Zhromažďovania osôb pred základnou školou sa minimalizuje.
            3. Škola zabezpečila každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty žiakov každej skupiny a dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            4. Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec nosia rúško pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu a  v ostatných prípadoch.
            5.  V miestnosti, v ktorej sa zdržuje skupina, je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            6. Aktivity škola organizuje tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku v areáli školy. Telesno-výchovne aktivity sa budú vykonávať externom prostredí, nie vo vnútornom prostredí telocvične, samozrejme v závislosti od počasia.
            7. Škola opakovane upozorňuje žiakov na dodržiavania hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.
            8. Presuny skupín žiakov, pohyb po chodbách, návštevu toaliet či spoločných priestorov je organizovaný tak, aby boli minimalizované kontakty ako medzi skupinami, tak jednotlivcami, vrátane zamestnancov školy.
            9. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk.  
            10. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            11. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            12. Škola do konca školského roku nebude organizovať spoločné akcie a hromadné podujatia.
            13. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykonávajú najmenej raz denne.
            14. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            15. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

             

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020.
            4. Predkladajú pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.
            5. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

             

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení.
            3. Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.

             

            V Humennom dňa 29.5.2020

             

             

            PaedDr. Alexander Fecura

            riaditeľ školy

        • Obnovenie vyučovania
          • Obnovenie vyučovania

          • V zmysle rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR a rozhodnutia zriaďovateľa školy, mesta Humenné sa od 1. júna 2020 obnovuje v Základnej škole Laborecká 66 Humenné vyučovanie v 1. - 5. ročníku. Zároveň bude obnovená činnosť školského klubu detí a školskej jedálne. Prevádzka základnej školy bude v zmysle príslušných pokynov v mimoriadnom režime. Pokyny riaditeľa školy upravujúce podmienky školy na obdobie do konca školského roku 2019/2020 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov budú uverejnené na webovej stránke školy v priebehu dvoch dní. Zatiaľ uverejňujeme najdôležitejšie informácie pre žiakov a rodičov, spojené s obnovením prevádzky školy:

            1. Škola bude v prevádzke od 7:00 h do 16:00 h.

            2. Vyučovanie bude prebiehať podľa upraveného rozvrhu od 7:45 h do 11:20 h, resp. 12:00 h. Školský klub detí bude pre prihlásených žiakov otvorený do 16:00 h.

            3. Pri prvom nástupe žiaka do školy predkladá rodič písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Tlačivo bude rodičom zaslané prostredníctvom Edupage a v tlačenej forme bude k dispozícii 1.6.2020 pri hlavnom vchode do školy.

            4. Žiak musí mať pri každom príchode do školy k dispozícii dve ochranné rúška a hygienické vreckovky.

            5. Pri vstupe do školy bude žiakovi poverenou osobou odmeraná teplota bezkontaktným teplomerom. Pri opakovanom nameraní zvýšenej teploty sa žiak nebude môcť zúčastniť vyučovania.

            6. Okrem prvého nástupu žiaka do školy nie je nutné sprevádzanie žiaka rodičom. Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú.

            7. Škola zabezpečuje dezinfekciu všetkých priestorov, najmä tých, v ktorých prebieha výchovno-vzdelávací proces. Sú zabezpečené podmienky pre osobnú hygienu a dezinfekciu rúk žiakov.

            8. Žiaci nosia rúška rúška všade vo vnútorných priestoroch školy, okrem svojej skupin (triedy) vo vnútorných i vonkajších priestorov, kde prebieha výchovno-vyučovací proces.

            9. Žiaci si môžu do školy nosiť desiatu a nápoje.

            10. Obedy v školskej jedálni budú zabezpečené v bežnej podobe pri dodržiavaní všetkých hygienických pravidiel.

            11. Skupiny v školskom klube detí budú tvorené len žiakmi jednej triedy, každá bude pracovať v samostatných priestoroch so samostatným vychovávateľom.

            Prípadné otázky adresujte na riaditel@zslaborecka.sk.

        • Oznam riaditeľa školy ku klasifikácii
          • Oznam riaditeľa školy ku klasifikácii

          •  

            V zmysle Usmernenia na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020, vydanom Ministerstvom školstva, vedy, výškumu a športu SR riaditeľ školy oznamuje neklasifikovanie tých predmetov, ktoré pôvodne boli klasifikované, avšak podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele predmetu kvalitnou a plnohodnotnou realizáciou.

            Ide o tieto predmety na druhom stupni, tzn. v ročníkoch 5. - 9.:

            • informatika (aj v 3. a 4. ročníku)
            • občianska náuka
            • hudobná výchova
            • výtvarná výchova
            • technika
            • telesná a športová výchova
            • pohybová príprava

            Tieto predmety budú na koncoročnom vysvedčení hodnotené slovom abslovoval/absolvovala.

          • Zápis do 1. ročníka už od 27. apríla

          • Už zajtra, 27. apríla 2020 sa začne zápis detí do 1. ročníka našej základnej školy, pričom potrvá do 30. apríla 2020. V súvislosti s koronakrízou bude mať zápis oproti minulým rokom niekoľko osobitostí.

            1. Najjednoduchšie pre všetkých je vyplniť elektronickú prihlášku na stránke zslabhe.edupage.org. Elektronická prihláška bude rodičom budúcich prváčikov sprístupnená v pondelok 27. apríla 2020.
            2. Rodičia, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu vyplniť elektronickú prihlášku, budú môcť vyplniť papierovú formu prihlášky priamo v Základnej škole Laborecká 66 Humenné v dňoch 27.4.2020 - 30.4.2020 v čase od 13.00 h do 15.00 h za týchto podmienok:
            • zápis sa uskutoční bez prítomnosti dieťaťa
            • každý rodič musí mať rúško a je povinný si pri vstupe dezinfikovať ruky pripraveným dezinfekčným roztokom, rozostupy medzi čakajúcimi musia byť minimálne 2 m
            • na vyplnenie prihlášky, ktorá bude k dispozícii pri vchode do školy, použije rodič vlastné pero
            • rodič podľa možnosti prinesie fotokópiu rodného listu dieťaťa a občianskeho preukazu

            Rozhodnutie o prijatí do 1. ročníka bude rodičom zaslané do elektronickej schránky, resp. listom doporučene do 30. júna 2020.

            Akékoľvek otázky vám budú zodpovedané na čísle 0905 433 945 a na riaditel@zslaborecka.sk.

             

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ - aktualizácia!!!

          • Vážení rodičia budúcich prvákov,

            na základe Rozhodnutia č. 2020/10610:1 - A1030 Ministerstva školstva,vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Vám oznamujeme, že mesto Humenné určilo termín na konanie zápisov na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách na školský rok 2020/2021 v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné sa na dni od 27. 04. 2020 do 30. 04. 2020.

            V súlade s Usmernením MŠMVVaŠ SR z 9.4.2020 k zápisu sa bude zápis organizovať bez osobnej prítomnosti detí. Je veľmi vhodné vypísať Elektronickú prihlášku, ktorá bude sprístupnená 27. - 30. apríla 2020. Výrazne to zrýchli a zjednoduší proces zápisu, hlavne úplne eliminuje nutnosť osobného kontaktu pri odovzdávaní prihlášky. Formulár elektronickej prihlášky nájdete na našej edupage stránke tu. Vypísaním a odoslaním elektronickej prihlášky bude v súčasnosti zápis zo strany rodičov ukončený. Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami /kópia rodného listu, kópia občianskeho preukazu rodiča) sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            V prípade, ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do 30. júna 2020. V prípade, ak nemá riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa najneskôr do šiestich týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky

            Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasti žiadosti zákonného zástupcu, ktorými sú odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sa nebudú pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky (Predčasné zaškolenie päťročných detí)

            Ak zákonný zástupca požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, súčasti žiadosti zákonného zástupcu, ktorými sú súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast sa nebudú vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            V prípade, že rodičom technické podmienky neumožňujú podať žiadosť o prijatie elektronicky, môžu tak urobiť 27. - 30. apríla 2020 v čase od 13:00 h do 15:00 h vo vestibule Základnej školy Laborecká 66 Humenné za dodržania všetkých hygienicko-epidemiologických podmienok v písomnej forme na formulári, ktorý im bude poskytnutý zamestnancom školy. Rodič prinesie aj kópiu rodného listu dieťaťa a občiansky preukaz.

            Pre ďalšie informácie kedykoľvek kontaktujte mailom (riaditel@zslaborecka.sk) alebo telefonicky (0905433945) riaditeľa školy PaedDr. Alexandra Fecuru, ktorý Vám odpovie na všetky otázky.

            Veríme, že aj napriek sťaženým podmienkam, spôsobeným epidémiou zvládneme zápis detí do 1. ročníka bez problémov a v septembri privítame malých prváčikov v škole už v normálnych podmienkach.

             

          • 2% pre naše rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, priatelia, známi, aj v tomto roku sa na Vás obraciame s prosbou o poskytnutie 2% z daní nášmu rodičovskému združeniu. Prispejte prosíme na skvalitnenie vybavenia našej školy. Vopred Vám ďakujeme.

            Príjemca: Združenie rodičov a priateľov školy Laborecká ul. Humenné

            Adresa: Laborecká 66, 066 01 Humenné

            Právna forma: občianske združenie

            IČO: 42384613

        • Príspevky do škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné
          • Príspevky do škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné

          • Na základe odporúčania nášho zriaďovateľa a ZMOS oznamujeme rodičom, ktorých deti navštevujú školský klub detí a centrum voľného času v našej škole, že výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov za mesiac marec sa bude uhrádzať len ako pomerná časť príspevku za pracovné dni, počas ktorých prebiehal výchovno-vzdelávací proces.

            Za nasledujúce obdobie, počas ktorého bude prerušené vyučovanie na školách a školských zariadeniach, rodičia platiť príspevky nebudú. Zálohové platby zrealizované za mesiace marec a apríl budú rodičom vrátené na účty po skončení školského roka 2019/2020.

        • Domáce násilie nás (ne)trápi?
          • Domáce násilie nás (ne)trápi?

          • Milí žiaci a žiačky,

            V čase, kedy sa odporúča zostať doma a ochrániť seba a svoje okolie pred koronavírusom, ste ohrození dvakrát, vírusom a niekedy aj správaním, ktoré nie je v súlade s prijatými normami spoločnosti..

            Život v karanténe prináša mnoho zmien. Jednou z nich je aj rodinný život pod jednou strechou v režime NONSTOP. Rodičia v týchto chvíľach sa stali učiteľmi, vychovávateľmi, manažérmi, homeoffice zamestnancami, kuchármi, niekedy aj rozhodcami v súrodeneckých škriepkach…..to si vyžaduje o mnoho viac trpezlivosti a tolerantnosti z oboch strán.

            Vzdelávanie sa prenieslo zo školských lavíc do online priestoru a pohybujete sa vo virtuálnom svete viac ako inokedy. Realita je žiaľ taká, že na internete na k vám dostanú informácie, ktoré nie sú  pre vás vhodné či chcete, alebo nie. Vďaka zdanlivej anonymite sú páchatelia odvážnejší a krutejší ako v reálnom svete o to viac, že svoju obeť nevidia.

            Vzhľadom na aktuálnu situáciu je preto dôležité, neostávať so svojimi problémami sami. Je dôležité, aby ste vedeli, že aj v tomto období sú tu pre Vás rodičia, učitelia, psychológovia a blízki kamaráti, ale aj rôzne online linky, kde môžete písať a zveriť sa ľuďom, ktorí Vám pomôcť môžu a vedia. Tieto linky a kontakty Vám dnes dávam do pozornosti.

            Postupne k témam násilia, ich formám, ako ich rozpoznať, ako sa násiliu ubrániť, prinesieme viac informácií v spolupráci s psychologičkou Mgr. Katarínou Murníkovou.

             

            Mgr. Jana Buričová

            Koordinátorka ochrany detí pred násilím

            ÚPSVR Humenné

             

            Kontakty:

            https://detstvobeznasilia.gov.sk/index.php/institucie/

            https://www.facebook.com/ipcko/

            https://ipcko.sk/chcem-sa-zabit/

            https://ipcko.sk/chatova-poradna/

            https://ipcko.sk/emailova-poradna/

            https://www.stalosato.sk/stalo-sa-mi-to/sme-tu-pre-teba-na-linkach-dovery/

            http://www.ldi.sk/dospeli/?fbclid=IwAR3THKAXqVxGF3rZHUjxCmvt7GbO9xup-jUWAfX8hCGEmKhThgjgvbqzhlY

            https://www.facebook.com/pomocobetiam.sk/

            http://pomoc.sk/

            https://www.linkadeti.sk/domov

             

             

            Linka detskej dôvery 055/2347272, 0907 401 749

            Linka detskej istoty 116 111

            Linka pre obete násilia 0850 111 321

            Linka Nezábudka 0800 800 566

            ÚPSVR Humenné, Oddelenie sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately 057/2440600

            ÚPSVR Humenné referát poradensko-psychologických služieb 057/2440 641, 057/2440 642

            Polícia (akutný problém) 158

          • Najnovšie opatrenia súvisiace s epidémiou

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR v zmysle príslušných právnych predpisov vydal v súvislosti s epidémiou koronavírusu opatrenia, týkajúce sa aj základného školstva:

            - prevádzka školy zostáva aj po 30. marci 2020 prerušená až do odvolania,

            - ruší sa Testovanie 9,

            - prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára,

            - prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna,

            - posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí.

            Minister už v súvislosti s prerušenou výučbou na školách rokoval s riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Vyučovacie programy na Dvojke sa predĺžia zo súčasných 45 minút na 100 minút s dôrazom na žiakov so špeciálnymi vzdelávaco-výchovnými potrebami. Rovnako predstavil novú platformu na dištančné vzdelávanie – webovskú stránku www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. Stránka bude k dispozícii v najbližších dňoch.  "Budem sa snažiť hľadať ďalšie riešenia, ako toto celé rodičom aj učiteľom uľahčiť. Chcel by som zároveň vyzvať rodičov aj učiteľov, aby boli zhovievaví, aby spolu komunikovali, počúvali sa a snažili sa vzájomne si pomôcť. Pre nás všetkých je to nová situácia. Preto sa snažme, prosím, čo najviac spolupracovať, "  vyhlásil minister Branislav Gröhling.