• Jesenná atmosféra na škole

          •   Jesenný vietor zavial do priestorov školy. Priniesol so sebou zázračnú atmosféru, tak charakteristickú pre toto obdobie. Množstvo šarkanov, veľkých i malých, usmiatych i strašidelných, zaplnilo vestibul školy. Jeden krajší ako druhý. Na každom z nich sú podpísané šikovné ruky našich žiakov. Atmosféra, aká má byť v jeseni. Plná farieb, fantázie, bohatstva, ktoré so sebou prináša jeseň. Jej vôňa nám udrie do nosa zakaždým, keď vstúpime do vestibulu školy. Farebná nálada jesene nám dodá optimizmu do ďalšieho dňa.

                Túto jesennú krásu vytvorili žiaci našej školy pod vedením Mgr. V. Belančinovej. Oplatí sa ňou potešiť.

          • Roadshow moderných učiteľov 2011

          • V utorok, 18.októbra 2011, sa konalo stretnutie moderných učiteľov v Prešove ako druhé v poradí v tomto ročníku. Prvé stretnutie bolo v Trenčíne a tie ďalšie budú ešte v mestách Košice, Zvolen, Nitra a Bratislava.

            Program roadshow bol veľmi nabitý a pestrý, o čom svedčia aj jednotlivé prezentácie organizátorov a zástupcov rôznych firiem ponúkajúcich učebné pomôcky ako interaktívne tabule a zaujímavý softvér pre školy nielen na skvalitnenie výučby, ale aj pre samotné riadenie vyučovacieho procesu.

            Svojimi príspevkami a produktami sa v dopoludňajších hodinách predstavili:

            1. Peter Halák

             

             

            2. Anna Gottweisová - Učitelia prinášajú sny do života

             

             

            3. Libuša Hosťaková zo Štátneho pedagogického ústavu - Plánované zmeny v štátnych vzdelávacích programoch

            4. Roman Baranovič - Debyrokratizácia školstva

             

             

            5. Tatiana Pivovarčiová - Škola pre 21.storočie

             

             

            6. Juraj Migaľ - firma SOFOS

             

             

            7. Chlebana Peter - firma ELFA - Fungovanie IT CADEMY

            8. Paula Okániková - Predstavenie live@edu

             

             

            9. p. Mocgajová z firmy APmedia a p. Danko z firmy EDEA  PARTNERS

            V popoludňajších hodinách, po chutnom obede kongresového centra LINEAS, sa prítomným učiteľom predstavili aj učitelia z praxe so svojimi príspevkami v podobe zaujímavých aktivít so žiakmi či inovačných metód vyučovania.

            Za prvý stupeň sa predstavila pani učiteľka zo Sačurova. Predstavila nám aktivity žiakov na Deň Zeme - plagáty, módnu prehliadku, demonštráciu mestom a pod. Za II.stupeň som vystúpila ja, a to prezentáciou projektového vyučovania na tému "Tvorba a spracovanie videa" v predmete informatika.

             

             

            Za stredné školy vystúpila učiteľka z odbornej školy z Prešova. Prezentovala aktivity žiakov na tému "Peniaze".

            Pred ukončením stretnutia prebehla ešte tombola, kde vyžrebovaní účastníci roadshow získali hodnotné ceny v podobe digitálneho rámčeka, digitálnej kamery, digitálneho fotoaparátu, softvéru ...

             

             

            Takéto stretnutia sú vždy zaujímavé a plné informácií, ktoré posúvajú možnosti modernizácie škôl v rámci IKT dopredu.Nebolo tomu inak ani na tohtoročnom stretnutí a teším sa už teraz na ten nasledujúci.

            PaedDr. Marianna Coganová

          • Zdravie ukryté v jablkách

          • „Jedno jablko denne pre zdravie.“ Túto vetu poznajú a snažia sa ju realizovať naše deti už od prvého ročníka.

                        5.október – Deň jablka – si žiaci našej školy pripomenuli sériou aktivít, ktoré im priniesli množstvo cenných skúseností a poznatkov:

            • súťaž o najkrajšie jablko – pri tejto akcii si deti mali možnosť prezrieť rôzne druhy jabĺk, ktoré si sami priniesli z domu. Žiaci o nich rozprávali rôzne príbehy a ponaučenia o ich význame pre naše zdravie.
            • príprava jablkového koláča, ktorý pripravili štvrtáci pod vedením učiteliek 1.stupňa pre svojich mladších spolužiakov a ktorým asistenciu robili aj študentky zo Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie.
            • vytvorenie nástenných novín žiakmi 2.stupňa, pomocou ktorých sa propagovalo, aké dôležité je konzumovať jablká, aby ľudia nestratili najcennejší dar – zdravie.
            • relácia v školskom rozhlase o tom ako, kde a kedy sa zrodil deň, ktorým si pripomíname význam prijímania vitamínov z jabĺk.
            • jablkový pečený koláč od babičky nášho žiaka z 3.A, na ktorom si pochutnali nielen žiaci, ale aj učitelia.

            I takýmto spôsobom sprístupňujeme našim žiakom poznatky o rôznych veciach, ktoré neostanú iba v teoretickej rovine, ale zrealizujú ich vo veľkej miere v osobnom živote.

             

             

          • Recyklohry

          • Recyklohry – je školský recyklačný program, ktorý usporadúva spoločnosť ASEKOL SK, ktorá zaisťuje zber a recykláciu elektrozariadení, ktoré už doslúžili.

                 Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o triedení odpadov u mladej generácii a tiež zaistiť recykláciu drobných zariadení v čo najvyššej miere.

                 Do tohto projektu sa zapojila aj naša škola, ZŠ Laborecká, ktorá je vybavená zbernými nádobami na vyradené drobné elektrozariadenia.

                 Naši žiaci i učitelia sú si vedomí dôležitosti tohto projektu, a tak zberné nádoby sa zapĺňajú nepotrebnými elektrospotrebičmi. Žiaci sledujú aj rôzne zábavné hry či súťaže, ktoré so sebou prináša tento projekt. V blízkej budúcnosti sa chceme zapojiť aj do súťažných úloh.

                 Touto cestou sa obraciame aj na našich rodičov, aby sa do spomínaného projektu zapojili spolu s nami a pomohli nám ešte vo väčšej miere plniť cieľ tohto projektu.

                                                                                           Júlia Oreská a Sofia Mitríková, žiačky 9.B

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september je od roku 2001 venovaný oslave európskych jazykov. Európska komisia a Rada Európy vyhlásili rok 2001 za Európsky rok jazykov a odvtedy si každoročne 26. septembra  pripomíname význam ovládania cudzích jazykov.

                 Jeho cieľom je pomôcť ľuďom lepšie oceniť význam štúdia cudzích jazykov a podporovať celoživotné štúdium jazykov. Jazykové znalosti uľahčujú pochopiť odlišný spôsob života, uľahčujú štúdium v inej krajine a cestovanie po Európe.

                 Aj naša škola sa pripojila v tento deň k tejto výzve. Nakoľko sa u nás vyučujú cudzie jazyky (anglický, francúzsky, nemecký a ruský), rozhodli sme sa v rámci vyučovacích hodín pridať  k tým oslávencom, ktorí si uvedomujú dôležitosť ovládania cudzích jazykov a vyučovacie hodiny zatraktívniť žiackymi projektmi. Pri ich výrobe sa žiaci pohrali nielen s estetikou samotných projektov, ale sa poprevŕtali aj slovnou zásobou daných jazykov.

                 To, ako a koľko budeme ovládať cudzie jazyky, záleží len na nás. Záleží predovšetkým na tom, do akej miery chceme cudzie jazyky ovládať. Veď nie nadarmo sa hovorí: Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.

             

          • Naši malí dopraváci

          • V ŠKD sa venuje zvýšená pozornosť aj dopravnej výchove. Nenásilne ju uplatňujeme v hrách a v rekreačnej činnosti pri pobyte detí vonku.

            Všetky deti z ŠKD plnili rôzne disciplíny: jazda zručnosti na kolobežke, jazda na bicykli, vedomostný kvíz. Úlohy žiaci veľmi dobre zvládli, začo získali diplomy a vecné ceny.

             

          • 1.miesto v matematickej olympiáde

          • Náš žiak z 5.A triedy, Boris Pankovčin, získal 1.miesto v obvodnom kole matematickej olympiády a pri tejto práležitosti sa zúčastnil 3. júna 2011 slávnostného odovzdávania diplomov a finančných ocenení v CVČ v Humennom. Na súťaž ho zodpovedne pripravovala učiteľka Mgr. Mária Pajtašová, ktorá stála aj pri odovzdávani ceny svojmu žiakovi.

            Borisovi všetci srdečne blahoželáme a želáme do ďalších matematických súťaží veľa logického uvažovania a chuť stráviť nad príkladmi kopec času!!!

             

          • Deň detí očami našej žiačky

          • V stredu 1.6. 2011 sa konala na školskom dvore oslava Dňa detí.

            Ráno sme sa zhromaždili v triedach a počas prvej hodiny sme sa s pani učiteľkou rozprávali o Dni detí. Po hodine sme po triedach išli na školský dvor, kde nás už čakali animátori- žiaci Obchodnej akadémie v Humennom. Nadácia Fénix pre nás pripravila súťaže na rôznych stanovištiach:

            - račí trojboj (zahŕňal hod, skok a beh dozadu)

            - hod lietajúcim tanierom (na presnosť a diaľku)

            - beh jednonohých

            - voľná disciplína (kolobežkovanie a kľučkovanie medzi kužeľmi)

            Na začiatok sme sa všetci naučili spievať a tancovať hymnu dňa a potom začalo súťaženie. Zástupca každej triedy si vylosoval disciplínu, ktorou jeho trieda začínala. Naša trieda - IV. A., mala ako prvú školu tanca, kde sme sa učili tancovať indiánsky tanec. Ako druhú sme absolvovali voľnú disciplínu- kolobežkovanie. Z našej triedy bol najlepší Lukáš. Ďalšie stanovište bol beh jednonohých- vo dvojiciach sme mali zviazanú ľavú a pravú nohu a takto, vlastne dvaja na troch nohách sme museli kľučkovať medzi tyčami na čas. Potom sme išli na račí trojboj. Posledné stanovište bol hod lietajúcim tanierom- zrážali sme plastové fľaše. Niekomu sa darilo viac, niekomu menej, no všetci sme boli nesmierne šťastní zo súťaženia a veselej zábavy. To ale nebolo všetko. Na záver sme sa tešili na kone. Pre mňa to bol úžasný zážitok.

            Deň detí sa vydaril a všetci, aj tí čo sme nevyhrali žiadnu cenu, sme odchádzali domov s kopou dojmov. Ďakujeme za krásny deň.

                                                                    Hanka Čoudková (4.A)


             

          • MDD s Fénixom

          • Jeden z najkrajších a najzábavnejších dní v roku zažili naši žiaci 1.júna, kedy šantili a tancovali v areáli školy pod nádhernou slnečnou oblohou.

            Študenti a učitelia z Obchodnej akadémie v Humennom spolu s nadáciou FÉNIX pripravili pre žiakov 1.stupňa veľmi zaujímavé, zábavné popoludnie, z ktorého mali deti nesmiernu radosť a domov si odniesli kopec nádherných zážitkov.

            Po triedach sa v skupinách i jednotlivo súťažilo v takýchto disciplínach:

            - beh dozadu

            - hod lietajúcim tanierom na diaľku a presnoť

            - beh jednonohých

            - skok a hod dozadu

            - štafeta na kolobežke

            Deti spontánne  vyjadrovali nadšenie a obrovský elán z hier. Počas celej akcie hrala hudba, ktorá spríjemňovala atmosféru pri súťažiach. Žiaci svoje reakcie vyjadrovali do mikrofónu, v ktorom sa ozývalo aj povzbudzovanie usporiadateľov. Vyvrcholením podujatia bola prehliadka koní, na ktorých si deti mohli aj zajazdiť.

            Záver celej akcie predstavovalo vyhodnotenie najlepších jednotlivcov, ktorí boli odmenení sladkými dobrotami.

            Bola to vynikajúca akcia, za ktorú sa chceme poďakovať jej usporiadateľov, ktorí nás veľmi milo prekvapili. Veríme, že sme sa takto spolu nestretli naposledy.

             

          • „Nikto nedáva viac ako ten, čo dáva nádej“

              Dňa 26. mája 2011 sa naše žiačky 3. a 4.ročníka  zúčastnili územnej súťaže Hliadok mladých zdravotníkov, kde získali krásne 1.miesto.

                        Pravidelnou prípravou v zdravotníckom krúžku pod vedením vychovávateľky Anny Ferjakovej dokázali, že svoje nadobudnuté vedomosťami vedia využiť pri poskytnutí prvej pomoci. V jednotlivých disciplínach  preukázali svoju zručnosť a odborným spôsobom ošetrili rôzne poranenia končatín, zaujali vhodný postoj k človeku v bezvedomí a pri jeho oživovaní.

                        Úcta k životu a pozitívny vzťah žiakov k otázkam zdravotnej výchovy z hľadiska etiky, humanity a zodpovednosti za svoje zdravie ako aj za zdravie iných je hlavným cieľom pri výchove novej generácie, pretože zdravie je to najcennejšie, čo človek má.

             


             

          • Tehlička pre Afriku

          •      Už sme verejnosť informovali, že ZŠ Laborecká sa zapojila do projektu TEHLIČKA PRE AFRIKU, ktorý pripravilo občianske združenie SAVIO. Témou TEHLIČKY na rok 2011 je „nedostatok pitnej vody v Afrike“ a s tým spojená zvýšená chorobnosť afrických detí. Cieľom projektu je podpora výstavby studní s pitnou vodou.

                 Aj ZŠ Laborecká podporila tento projekt a dňa 28.04.2011 odovzdala na účet Tatra Banky sumu 93,37 €. Tento projekt sa v škole realizoval pod vedením Mgr. Belančinovej a Mgr. Pajtašovej.

                 Projekt TEHLIČKA PRE AFRIKU je prezentovaný aj vo vestibule školy formou žiackych prác v predmetoch výtvarnej výchovy, zemepisu i formou denníkov na hodinách slovenského jazyka. Tiež bola spracovaná prezentácia k tejto téme, ktorá bola odoslaná do obchodného združenia SAVIO.

                 Touto cestou by sme chceli poďakovať našim žiakom i všetkým, ktorí neváhali podporiť tak vzácnu myšlienku.

          • Slávik Slovenska 2011

          • Dňa 13.mája 2011 sa v CVČ v Humennom konalo okresné kolo speváckej súťaže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne pod názvom Slávik Slovenska 2011. Je to už 21.ročník celoštátnej speváckej súťaže, ktorej garantom je pán Peter Dvorský.

            Našu školu reprezentovali víťazi školských kôl v jednotlivých kategóriách:

            1. - 3.roč. - Daniel Hostiňák

            4. - 6.roč. - Janka Kračanská

            7. - 9.roč. Dominika Timáková - získala Brondzového Slávika (na fotografii)

            Žiakov pripravovala pani učiteľka Mgr. Mária Ďugošová.

            V závere chceme pripomenúť, že naša žiačka Ľubica Moriaková, ktorá bola v roku 2001 víťazkou celoslovenskej súťaže, momentálne úspešne študuje na Konzervatóriu v Bratislave, odbor Operný spev. Držime jej všetci palce ako aj našim žiakom, ktorí sa aktívne a s radosťou zapájajú do rôznych speváckych súťaží.


          • Aktivity v ŠKD: 22.apríl – Deň Zeme

          • Činnosť detí v ŠKD v mesiaci apríl bola bohatá a pestrá. Vychovávateľky so svojimi žiakmi v jednotlivých oddeleniach uskutočnili množstvo aktivít. Boli to vychádzky do prírody s poznávaním prírodnín a kvetov spojené s eko hrami. Uskutočnili kvíz ,,Naše Lesy“, kde preukázali znalosti o lese  a prírode. V jednotlivých oddeleniach urobili pekné výtvarné práce pod názvom ,,Chráňme našu prírodu“.

            Deti si pripomenuli blížiacu sa Veľkú noc maľovaním krásnych veľkonočných kraslíc a pozdravov . Vyvrcholením bola kresba na asfalt pod názvom ,,Deň Zeme“ žiakov 1.,2.a 3. ročníka. Odmenou každého žiaka bola pochvala a radosť z pekne nakresleného obrázka.

             

          • Testovanie žiakov 4. ročníka

          •      Dňa 4.5.2011 sa na našej škole uskutočnilo pilotné testovanie vedomostí žiakov z matematiky a slovenského jazyka. Testy boli navrhnuté MŠ SR, vypracované Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania.

                 ZŠ Laborecká bola ako jediná škola v okrese Humenné vybraná na toto testovanie, v ktorom ide o porovnanie vedomostí žiakov v jednotlivých  okresoch v rámci celého Slovenska.

                 Veríme, že naši štvrtáci budú pokračovateľmi šírenia dobrého mena školy, ktorá v monitoroch už dlhodobo dosahuje veľmi dobré výsledky.

          • Geocashing - Deň Zeme

          •      Veľmi zaujímavá akcia pri príležitosti Dňa Zeme sa konala pre žiakov II. stupňa v ZŠ Laborecká. Akcia bola nazvaná GEO  CASHING.

                 Žiaci jednotlivých tried mali preukázať  svoje vedomosti i zručnosti v súťažiach a aktivitách na 11 stanovištiach. Každá trieda získala jeden lístok, na ktorom bol uvedený smer, ktorým sa má trieda vydať i indíciu so zašifrovaným stanovišťom i úlohou, ktorú mala trieda splniť. Keď žiaci úlohu splnili, získali ďalšiu indíciu so zašifrovaným miestom a vzápätí aj úlohou na plnenie.

                 Na jednotlivých stanovištiach žiaci plnili tieto úlohy:

            -         So zaviazanými očami pomocou špagáta museli žiaci prejsť pomedzi stromy

            -         Z prírodných materiálov nájdených na stanovišti vytvárali obrázky

            -         Do mapy sídliska zakresľovali umiestnenie kontajnerov na separovaný odpad

            -         Museli prechádzať „púšť“ s pohárom plným vody bez rozliatia

            -         Lúštili modlitbu k zemi, ktorá bola napísaná Morseovou abecedou

            -         Spočítavali stromy na pešej zóne

            -         Skladali rozstrihané obrázky zvierat a rastlín

            -         Hľadali korisť v kríkoch

            -         Museli sa dostať čo najrýchlejšie von z lesa a pod.

            Pri plnení jednotlivých úloh museli byť žiaci disciplinovaní a sledoval sa aj čas splnenia daných úloh. Z víťazstva mali radosť žiaci 8.B triedy.

            Za prípravu a úspešný priebeh tejto zaujímavej akcie patrí poďakovanie koordinátorke enviromentálnej výchovy Mgr. Anne Fedorčákovej, ktorej boli na jednotlivých stanovištiach nápomocní žiaci 9. ročníkov.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • 1.stupeň:

            1.A – 500 kg

            2.A – 1652 kg (1.mieto)

            3.A – 184 kg

            3.B – 845 kg (3.miesto)

            4.A – 1098 kg (2.miesto)

            Jednotlivci:

            1.miesto: Hatala (2.A) – 1333,5 kg

            2.miesto: Jánošíková (3.B) – 316 kg

            3.miesto: Čoudková (4.A) – 243 kg

            4.miesto: Turčíková (1.A) – 203 kg

            Ročníky 1. – 4  spolu:  4279 kg

            2.stupeň:

            5.A – 661 kg

            5.B – 1593 kg (1.miesto)

            6.A – 1200 kg (2.miesto)

            7.A – 670 kg (3.miesto)

            8.A – 105 kg

            8.B – 125 kg

            9.A – 102 kg

            9.B – 102 kg

            Jednotlivci:

            1.miesto: Jevič (5.B) – 466 kg

            2.miesto: Mišľan (7.A) – 444 kg

            3.miesto: Ficek (6.A) – 268 kg

            4.miesto: Volkov (5.B) – 225 kg

            Ročníky 5. – 9  spolu:  4567 kg

            Ročníky 1. – 9 spolu: 8846 kg

            Pedagogickí pracovníci spolu: 1329 kg

            Výsledná hmotnosť zberu papiera za školu: 10 175 kg

          • Naša živiteľka

          • 22. apríl je deň, kedy vzdávame úctu našej Zemi, ktorá je ochrankyňou a živiteľkou života na Zemi. Aby aj žiaci 1. stupňa ZŠ Laborecká prispeli k oslavám tohto dňa, zorganizovali sme tieto akcie:

            1. Vo všetkých triedach žiaci v skupinách pripravili projekty zamerané na ochranu a poznávanie Zeme, ktoré odperezentovali pred svojim kolektívom.

            2. V rámci triednických hodín si žiaci prezreli prezentáciu o danej problematike, o ktorej diskutovali a poukazovali na jednoduché riešenia, ktorými môžeme prispieť k ochrane životného prostredia my všetci.

            3. Všetci žiaci sa zúčastnili orientačného preteku v areáli školského ihriska. Po rozdelení do skupín plnili súťažiaci na jednotlivých stanovištiach úlohy zamerané na vedomosti o našej Zemi.

            4. V závere orientačného preteku žiaci z prinesených plastových fliaš vytvorili obrovského hada, ktorého potom rozobrali a poskladali do pripravených vriec pre separovaný zber.

            Tento deň bol len vyvrcholením celoročnej snahy vyučujúcich a žiakov prispieť svojou troškou k ozdraveniu našej krásnej planéty.

             

          • Deň Zeme

          • Žiaci 1. - 4.ročníkov našej školy si pripravili na oslavu Dňa Zeme zaujímavé výtvarné práce, z  ktorých vytvorili takéto nádherné nástenné noviny:

             

             

             

          • Čo radi čítame

          • Kým pred tridsiatimi rokmi žiaci radi čítali dobrodružné romány Julesa Verna, náučnú literatúru alebo knihy typických slovenských autorov, trend sa v súčasnej dobe veľmi zmenil. Dnes ich nahradili zahraniční autori a naši žiaci zatajujú dych pri príbehoch o upíroch a novodobých fantastických bytostiach. Najdôležitejšie však je, že internet a televízia neprevalcovali knihy a aj táto generácia detí číta rada.

            "Čo radi čítame" bola anketa, ktorú sme urobili medzi žiakmi 6.A a 7.A triedy. U chlacov zvíťazil rakúsky spisovateľ Thomas Brezina, ktorý napísal knižky so spoločným označením Klub záhad, ďalej Harry Potter od Rowlingovej a knihy od Karla Maya. Dievčatá upredňostňujú dievčenské romány. Sú to najmä knihy od Mag Cabotovej. Žiačky zo 7.A zaujala upírska sága Twilight od Stephanie Meyerovej.

            Knihy, ktoré naši žiaci radi čítajú, spracovali vo svojich projektoch, ktoré môžete vidieť aj vo vestibule školy.