• Týždeň boja proti drogám

          • V rámci Týždňa boja proti drogám sme pre našich žiakov pripravili zaujímavé akcie, ktoré boli zamerané na uvedomenie si dôsledkov užívania drog, ale aj na alternatívy trávenia voľného času - napr. beh.

            Medzi zrealizované akcie patrili:

            1. Rozhlasová relácia na tému "Fajčenie a jeho dôsledky"

            2. Nástenné noviny s protidrogovou tematikou na I. a II.stupni

            3. Prednášky pre žiakov 5. a 6.ročníka na tému " Drogy, čo o nich vieme" s p. Lesňákovou z Úradu verejného zdravotníctva v Humennom

            4. Besedy pre žiakov 8. a 9.ročníka so psychologičkou p. Mervovou z CPPPP v Humennom so zameraním na drogy a závislosti

            5. Bežecké preteky na hodinách  TSV

            Všetky akcie foli fotograficky zdokumentované, čo si môžete pozrieť v odkaze FOTOALBUM.

          • Olympiáda v SJL

          • Dňa 9.novembra 2012 prebiehalo školské kolo 5.ročníka olympiády v SJL. Zúčastnili sa ho žiaci 8. a 9.ročníka: Franková, Michalenková, Slobodníková (8.A), Hnatová, Krídlová, Lokšík, Peláková, Serbinová a Šavelová (9.A).

            Víťazkou sa stala žiačka Barbora Serbinová z 9.A, ktorá z celkového počtu 55 bodov získala 48 a pripravuje sa na obvodné kolo. BLAHOŽELÁME!

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Každoročne je štvrtý pondelok v októbri venovaný knihe.

            Dňa 22.októbra 2012 sa v našej škole uskutočnil 8.ročník Medzinárodného dňa školských knižníc, ktorého cieľom bolo zábavnou formou práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, čitateľskú gramotnosť a vzdelávanie v našej školskej knižnici.V spolupráci so všetkými pedagógmi sme tento deň, ale aj v priebehu celého týždňa, vo zvýšenej miere využívali školskú knižnicu a žiaci sa presvedčili o tom, že knihy, ale i priestory školskej knižnice, ponúkajú rozmanité možnosti práce i zábavy s knihou.

            Čítali sa rozprávky, príbehy, povesti ale i encyklopédie a náučné knihy. Po prečítaní ukážok žiaci hádali, z ktorej knihy je tá ktorá ukážka, besedovali o téme, vyrábali vlastnú ilustráciu a pod.

            Školská knižnica, ktorá je pod jesennou strechou ukázala, že má v sebe knihy, ktoré sú a stále budú tou dôležitou súčasťou získavania informácii.

          • Pasovanie prvákov

          • V živote každého človeka nastáva obdobie, ktoré prináša so sebou niečo nové, niečo neznáme. Záleží na každom, ako sa vie týmto zmenám prispôsobiť.

            Aj naši prváčikovia prežívali v posledných dňoch nové zmeny. Roky prežité bezstarostným hraním sa skončili a nadišiel čas, ktorý prináša so sebou aj isté povinnosti žiaka – prváka. A aby tieto zmeny boli čo najšetrnejšie, 23. októbra 2012 sa naši prváčikovia rozlúčili s rozprávkovou krajinou svojho raného detstva. V ten deň boli pasovaní za ozajstných žiakov.

            Prváčikov priviedol do školskej jedálne kráľ so šašom v sprievode rôznych rozprávkových bytostí. Nechýbal ani fantazijný svet so samotným Harry Potterom. Pozvaní boli aj rodičia a škôlkari z MŠ Třebíčskej a MŠ Dargovských hrdinov.

            Tu sa museli najmladší žiačikovia rozhodnúť, ktorou cestou sa vydajú. Ostanú s H. Potterom a rozprávkovými bytosťami v krajine fantázie alebo vstúpia do reálneho sveta nových povinností – povinností žiakov? Naši prváčikovia sa rozhodli pre realitu. Chcú byť žiakmi našej školy. Svoje rozhodnutie však museli dokázať svojimi vedomosťami a zručnosťami. P. riaditeľka, Ľ. Vatľaková, preverila ich vedomosti a to, že sú naši prváčikovia veľmi šikovní, dokázali to spevom, tancom a recitáciou pred očami svojich rodičov a hostí. Nastal samotný akt pasovania. Žiaci po jednom pristupovali k pani riaditeľke, ktorá ich obrovskou ceruzkou pasovala za žiakov školy ZŠ Laborecká a každý žiak dostal certifikát zo spomínaného slávnostného aktu. V závere slávnostnej chvíle si naši prváčikovia a tiež pozvaní škôlkari pochutnali na chutných koláčikoch.

          • Návšteva múzea

          • Dňa 24.10.2012 žiaci 3.A triedy využili Deň otvorených dverí v múzeu a navštívili prístupné expozície v rámci vlastivedy a prírodovedy. Deti si so záujmom prezreli starobylý kaštieľ, jeho vnútorné a vonkajšie priestory a porovnali život obyvateľov v kaštieli i v malých chatrčiach, s ktorými sa oboznámili v skanzene. Tieto poznatky žiakom značne prispejú vo vlastivede. Poznatky z prírodovedy si ozrejmili návštevou prírodovednej časti v kaštieli, kde si prezreli aj expozíciu zvierat z okolia Humenného.

          • Patrí im naša úcta a láska

          • Október je mesiac, kedy máme príležitosť poďakovať sa ľuďom, ktorí si vďaku a úctu určite zaslúžia. Okrem rodičov sú to starí rodičia, ktorí nám dlhé roky venovali a ešte teraz, keď im už roky značne pribudli, venujú svoju lásku, starostlivosť a pozornosť.

            Žiaci 3.A triedy sa svojim starým rodičom poďakovali spoločným popoludním dňa 23.10.2012.Pripravili pre nich kultúrny program zložený z básní, piesni, tancov i poďakovaní, ktorej si prítomní s radosťou a mnohí i so slzami dojatia pozreli a vypočuli. Po poďakovaní odovzdal každý žiak/žiačka svojim blízkym pripravené pozdravy a pokračovalo sa pri čaji, zákuskoch a pečive, ktoré pre deti na oplátku upiekli staré mamy.

            V závere sa dospelí poďakovali deťom i pedagogickým pracovníkom za príjemne strávené popoludnie.

          • Týždeň zdravej výživy

          • Zdravie je to najcennejšie, čo si človek môže priať. Preto celý rok vedieme žiakov na našej škole k správnemu životnému štýlu. A práve tej boli venované besedy realizované 16.-18.októbra 2012 pod vedením p. Gulyašovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom, ktorých  sa aktívne zúčastnili žiaci 3.-7.ročníka. Nadobudli množstvo poznatkov a skúseností o tom ako sa stravovať, čo zdraviu prospieva a čo škodí.

            S pomocou uč. Mgr. Dariny Polákovej vytvorili žiaci nástenné noviny obohatené o vlastné ilustrácie a v školskom rozhlase zazneli zaujímavé informácie z oblasti zdravej výživy. Praktické skúsenosti získali žiaci celej školy ochutnávkou šalátov zo zeleniny v kombinácii s cestovinami a ovocím, ktoré im pripravili naše pani kuchárky. Deti pod vedením učiteľov prichádzali postupne do školskej jedálne, kde im zdravé pokrmy podávali vybrané žiačky našej školy.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať našim  kuchárkam a vedúcej školskej jedálne p. Boženy Labikovej za ochotu a úprimnú snahu pri príprave chutných pokrmov.

          • Protidrogová a hudobná výchova

          • V rámci prevencie protidrogovej závislosti sa spojili dve výchovné oblasti - hudobná a tvorivá. Na hodinách so žiakmi pracovala uč. Mgr. Mária Ďugošová, ktorá s vybranými chlapcami a dievčatami nahrala pieseň, ktorej text zložili sami žiaci:

            1. Vieš ako sa cíti dnes tvoj kamarát?

            Stratil pevnú pôdu, začal drogy brať.

             Zastav sa na chvíľu, vypočuj ho hneď.

            A povedz mu tíško: „Chcem ti rozumieť!“

             

            1. Vieš, ako sa cíti tvoja mama dnes?

            Skús len predstaviť si jej denný stres.

            Poruke maj stále zopár vľúdnych viet.

            A povedz jej tíško: „Chcem ti rozumieť!“

             

            1. Vieš, čo  cíti človek s bielou paličkou?

            To, že aj biely deň je preňho nocou.

            Tvoje ruky môžu jeho zrakom byť.

            Povedz mu len tíško: „Chcem ti rozumieť!“

             

            1. Vieš, aké sny máva asi vozičkár?

            Nohy mu neslúžia, najradšej by vstal.

            Buď pre neho mostom a priblíž mu svet.

            A povedz mu tíško: „Chcem ti rozumieť!“

          • 8.A žije energiou

          • V pondelok 15.októbra 2012 trieda 8.A na triednickej hodine žila energiouTr. učiteľka PaedDr. Marianna Coganová využila propagačné materiály Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá vypracovala zaujímavé texty a motivačné hry so zameraním na šetrenie energie. Prečítali sme si Rady tety ETY, zodpovedali na otázky a zahrali si energetické kvarteto a rozprávali sa ako v dnešnej dobe je potrebné šetriť našu prírodu. 

             

             

            V budúcnosti chceme využiť aj poradenské služby, ktoré sú súčasťou projektu ŽIŤ ENERGIOU a  ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.

             

          • Tvorba komixov 8.A

          • Na hodinách informatiky sme v rámci protidrogovej prevencie vytvárali komixy na ľubovoľnú tému. Mohli sme pracovať on-line na internete alebo v programoch MS Word a Skicár. Pani učiteľka PaedDr. Marianna Coganová naše výsledné výtvory ohodnotila známkou a najlepšie vybrala do súťaže:

            Avdijová, Lisakovská

            Franková, Vasiľová

            Michalenková

          • Svetový deň jabĺk

          •      Jablká majú v živote človeka veľký význam.  Majú vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme.

                 Pri príležitosti Dňa jabĺknaša škola pripravila v spolupráci so súkromnou základnou umeleckou školou Via Arto deň plný zaujímavých aktivít. Žiaci v jednotlivých ročníkoch pripravili z jabĺk množstvo nápaditých, zaujímavých výrobkov, ktoré boli ozajstnou pastvou pre oči. Tu sa ukázal obrovský talent a fantázia našich žiakov. Bola vyhlásená súťaž o najkrajšie jablko našej školy a ich majitelia boli aj ocenení. Našu školu navštívili aj deti MŠ Třebíčska a MŠ Dargovských hrdinov a spolu s najmladšími žiakmi školy si mohli zaspievať veselé pesničky a zároveň dostali od našich žiakov omaľovanky s tematikou jabĺčka. Celú tú atmosféru dopĺňala nádherná jesenná výzdoba, ktorá bola doplnená chutnou výstavou z jabĺk a podfarbená jesennými pesničkami.  O zdarný priebeh akcie sa starali dievčatá oblečené v jesennom šate. Všetky deti za svoje aktivity si pochutnali na voňavých jablkových koláčoch, ktoré pre žiakov pripravili pani kuchárky.

          • Svetový deň jablka

          • V piatok 5.októbra 2012 bude Svetový deň jablka a tak sa naša škola rozhodla zorganizovať pri tejto príležitosti zaujímavé aktivity pre žiakov, súťaže i ochutnávku jablkových koláčov.

            Naša trieda 4.A začala oslavu jabĺk už v pondelok.Naši rodičia nám totiž upiekli sladké a veľmi chutné koláčiky, ktoré sme zjedli všetci spoločne aj s našou triednou učiteľkou Mgr. Natašou Koropčákovou. Ešte raz im pekne ďakujeme.

          • V škole máme najväčších silákov

          •  

            Pri príležitosti osláv pamätných dní mesta Humenné sa konala v piatok 7.septembra pred Domom kultúry atraktívna súťaž žiakov základných škôl, v ktorej si mali možnosť zmerať sily naši chlapci v rôznych zaujímavých disciplínach ako  beh s nákladom, držanie pneumatiky a mnohé iné. Po ich skončení sa naši žiaci stali suverénnymi víťazmi v kategórii mladších a starších žiakov.

            Za I. stupeň to bol Jakub Avdija zo 4.A a za starších žiakov Róbert Moriak z 8.A, ktorí získali prvé miesto a samozrejme aj zlaté medaily.

              

          • Smailík pre mesto Humenné

          •      695. výročie prvej písomnej zmienky o meste Humenné si po tieto dni pripomína so cťou v srdci každý jeho občan. Pre každého Humenčana je to mesto jedinečné, na ktoré sú Humenčania právom hrdí a ktoré im prirástlo k srdcu.

                 Aj my, žiaci ZŠ Laborecká, si svoje mesto vážime, cítime sa v ňom dobre a sme hrdí na to, že sme Humenčia. Preto sme sa rozhodli aj my nášmu mestu k jeho sviatku zablahoželať netradične, ale o to úprimnejšie. Spoločne sme vytvorili živého smajlíka a jeho úsmev posielame nášmu mestu s prianím, aby takýto úsmev nikdy nevymizol z tváre všetkých Humenčanov.

                 A čo konkrétne prajeme, my žiaci, nášmu mestu? Veľa dobrých ľudí, veľa slnečných dní a zelene, aby neustále rozkvitalo do krásy, rodičom prácu, deťom športové ihriská, mnoho krásnych spoločenských akcií, aby boli ľudia v našom meste k sebe ohľaduplní, milí a slušní, aby sa hrdosť na naše mesto nikdy nevytratila zo srdiečok Humenčanov.

                 A čo na záver? Možno poteší naše mesto myšlienka našich deviatakov: „Mesto Humenné je pre nás najkrajším mestom na svete. Žijú v ňom len tí najlepší a najláskavejší ľudia. Je to mesto, v ktorom má každý človek svoje miesto. A preto mestu Humenné chceme zaželať len to najlepšie – pokoj, lásku, prácu a hrejivý úsmev na tvári.“

             

          • Nový školský rok 2012/2013

          •    Už po 31.-krát sa otvorili brány ZŠ Laborecká. Po dvojmesačnej prestávke sa vrátili žiaci do školy odpočinutí, s úsmevom na tvári i s očakávaním, čo im prinesie nový školský rok.

                 Tí najstarší si plne uvedomovali dôležitosť tejto chvíle, náročnosť a precíznosť, ktoré pôjdu s nimi vedno ruka v ruke, aby im otvorili tie správne dvere vo výbere ich budúceho povolania. A tí najmladší? Naši noví žiaci – naši prváci? Tí len zvedavo otvárali očká, aby im nič neušlo v novom prostredí, ktoré sa stane ich druhým domovom. Veríme, že každý deň strávený v našej kole bude pre nich príjemným zážitkom.

                 Vedenie školy i všetci pedagógovia želajú svojim žiakom v školskom roku 2012/2013 pevné zdravie, veľa úspechov a radosti z dobre vykonanej práce, aby odhodlane a správne prekročili prah tohto školského roku a aby škola sa stala pre našich žiakov druhým domovom s pocitom lásky a bezpečia.

          • Dopravná výchova v ŠKD

          • Dopravnej výchove v ŠKD sa venuje zvýšená pozornosť. Vo štvrtok 21. júna 2012 žiaci ŠKD na školskom ihrisku súťažili v jazde na bicykli, kolobežke, prehĺbili si vedomosti z pravidiel cestnej premávky. Môžeme konštatovať, že táto akcia viedla deti k zdravej súťaživosti, bola nielen zaujímavá, ale aj poučná.

          • Slávik ŠKD

          • Priaznivci krásneho spevu si jedno júnové popoludnie v ŠKD mohli spestriť pekným hudobným podujatím ,,Slávik ŠKD". Šťebotavý hlas malých spevákov sa ozýval celým školským klubom a prilákal veľa zvedavcov, ktorí prišli podporiť svojich favoritov. Najlepšie spevácke výkony boli ocenené nielen silným potleskom, ale aj diplomami.

            Veríme, že aj budúci ,,Slávik ŠKD" si nájde medzi deťmi svoje miesto a prinesie radosť všetkým deťom, ktorí milujú krásu detského spevu. 

          • Žiaci ZŠ Laborecká pripravili pre mamičky ku Dňu matiek akadémiu.

          •  

                 Človek, ktorého nosíme vo svojom srdci po celý život, je naša mama. Mamy, sú bytosti, ktoré môžeme prirovnať k anjelom.  Strážia nás, boja sa o nás, ak by mohli, zniesli by nám aj kúsok modrého z neba. Mamy nezradia, pomôžu, utíšia každú bolesť a tešia sa z každého úspechu svojich detí. I toho najmenšieho. Sú hrdé. Hrdé na svoje deti. Prežívajú s nami každučký deň. Aj keď nie sú fyzicky stále s nami, niet minúty, aby myšlienkami neboli pri nás. Vážme si každú chvíľu, že ich máme. Tešme sa z každého okamihu, že sú tu s nami. V kútiku svojho srdca je hlboko zaštepená láska  k našim mamám. Môžeme ju vyjadriť slovom, úsmevom, pohladením, ale i piesňou.

                 Druhá májová nedeľa je sviatkom, kedy si zvlášť pripomíname úctu, lásku a pokoru voči svojim mamám. Aj žiaci ZŠ Laborecká si 16. mája pripomenuli Deň matiek akadémiou, ktorú venovali všetkým mamičkám i starým mamám. V tento deň spevom, tancom, hudbou či veršíkmi všetci žiaci školy poďakovali svojim mamičkám i starým mamám za ich lásku, starostlivosť, opateru. Slová vyznania a vďaky sa niesli celým programom. Každé detské oko hľadalo tú svoju mamu a každé srdiečko vyslovilo: „Mama, ďakujeme za lásku, ďakujeme, že Ťa máme.“

                                                                                                                  Mgr. D. Cmarová

                                                                                                                  ZŠ Laborecká, Humenné

          • Dňa 11.5.2012 sa v CVČ v Humennom uskutočnilo okresné kolo 22. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže v ľudových piesňach Slávik Slovenska, ktorej garantom je pán Peter Dvorský. Našu školu úspešne reprezentovali žiačky v troch kategóriách.:

            1. kategória: roč. 1 - 3   Tamara Volochová 1.A

                                                      Nina Gombárová 1.A

             

            2. kategória: roč. 4 - 6  Jana Kračanská 6. B, ktorá získala 3. miesto a titul Brondzový slávik

             

            3. kategória: roč. 7 - 9  Barbora Bilecová, získala cenu poroty za citlivý prednes svojich piesní.

            Všetky žiačky doprevádzala na klavíri a pripravovala p. učiteľka Ďugošová.

                   

          • Žiaci ZŠ Laborecká na plaveckom výcvik

          •  

            Minulý týždeň bol pre našu triedu 3.A veľmi zaujímavý. Začal sa nám plavecký výcvik.

                 Spolu s našou triednou učiteľkou N. Koropčákovou a s pánom učiteľom Ľ. Seleckým sme každý deň po druhej vyučovacej hodine odchádzali na kúpalisko. Po príchode sme sa prezliekli do plaviek, osprchovali a pred vstupom do bazéna sme mali vždy krátku rozcvičku. Po prvýkrát sme skúšali plávať v malom bazéne. Pán učiteľ nám dal dosky na plávanie a vysvetlil nám, ako máme správne plávať. Niekomu z nás to išlo dobre, niekomu zas horšie. Mne sa niekedy darilo udržať nad vodou, no boli aj také chvíle, kedy som sa vody aj napil. Potom nám pán učiteľ hodil do vody  štipce, aby sme sa naučili aj potápať. V bazéne bolo super. Pán učiteľ nám dovolil sa vo vode aj vyšantiť.

                 Ja som sa naučil plávať už  aj bez dosky. Škoda, že plavecký výcvik trval len týždeň. Pokiaľ by sme naň chodili dlhšie, aj plávanie by mi išlo ešte lepšie.

                                                                                                      

                                                                                                          Šimon Motiľ, ZŠ Laborecká, 3. A