• Veľkonočná výzdoba v ZŠ Laborecká

          •  

                Konečne je tu jar. Obdobie, ktoré zvestuje zrodenie nového života, ľudí napĺňa veľkou dávkou optimizmu a hlavne všetko navôkol žiari farebnosťou. Nádherné teplé tóny farieb pohládzajú dušu človeka, hrejivé lúče slnka vyvolávajú ľudí von zo zimnej ulity.

                 Okná ľudských príbytkov sa menia, ožívajú. Atmosféra jari je v každom z nás. Nie je tomu ináč ani v našej škole. ZŠ Laborecká vonia jarou, žiari veselými farbami a hovorí o blížiacich sa veľkonočných sviatkoch. Tie si tu už podali kľučky a vstúpili majestátne do vestibulu školy. Nálada Veľkej noci je tu. Vytvorili ju pre nás všetkých šikovné ruky našich žiakov pod vedením vyučujúcej výtvarnej výchovy, Mgr. Viery Belančinovej. O zručnosti žiakov sa presvedčte sami.

                                                                                         Mgr. Darina Cmarová

                                                                                         ZŠ Laborecká

          • Dňa 21. marca 2012 sa v Prešove konalo krajské kolo 61. ročníka matematickej olympiády v kategórii Z9.

            Sútaže sa zúčastnila aj žiačka našej školy Alexandra Murinčáková, ktorá osbadila krásne 8. miesto. 

            Srdečne gratulujeme !!!

             

          • Vyhodnotenie reginálnej súťaže detských speváckych skupín a detských a dospelých spevákov

          • Vihorlatské osvetové stredisko Humenné a Súkromné centrum voľného času Ptičie uskutočnili dňa 24.02.2012 v Humennom regionálnu prehliadku detských speváckych skupín a detských i dospelých spevákov, ktorej sa zúčastnilo 61 detských spevákov, 22 dospelých spevákov a 3 spevácke skupiny.

            Našu školu reprezentovali títo žiaci :

            Nina Gombárová 1.A

            Tamara Volochová 1.A

            Daniel Hostiňák 3.A

            Viktória Gombárová 3.A

            Janka Kračanská 6.B

            Barbora Bilecová 7.A

             

            Na 11. ročník festivalu rusínskej piesne Spevy môjho rodu, ktorý sa uskutoční v dňoch 3.- 7. októbra 2012 v Starej Ľubochni postupuje :

            Tamara Volochová 1.A

             

            Na festival ľudovej piesne Zempľin špiva, ktorý sa uskutoční v dňoch 8.-9. novembra 2012 v Humennom postupujú :

            Nina Gombárová 1.A

            Janka Kračanská 6.B

            Barbora Bilecová 7.A

             

            Všetkých žiakov pripravovala p. uč. Mgr. Mária Ďugošová.

             

                                                                                              Srdečne blahoželáme ! smiley

             

             

                                                   

          • Valentín v ZŠ Laborecká

          •  

            Sv. Valentín je dňom, kedy si obzvlášť spomenieme na svojich najbližších nielen malou pozornosťou, ale i milým úsmevom. V tento deň nikde nemôže chýbať dobrá nálada, humor či tanec.

                 Nebolo to ináč ani v ZŠ Laborecká.  Žiaci ročníkov 5-9 sa zabávali na valentínskej diskotéke, kde sa vyšantili v tanci či v súťažiach, ktoré boli spestrením prestávok počas diskotéky. Všetci súťažiaci, ktorí obsadili prvé miesta, ale aj ďalší hráči boli odmenení sladkou odmenou. Samozrejme, že odmenu si zaslúžili aj najlepší tanečníci.

                 A aký by to bol Valentín bez valentínskej pošty? Tá sa roznášala všetkým žiakom, ktorým v listoch napísali milé slová ich priatelia. A určite boli príjemne prekvapení.

             

                                                                              Mgr. D. Cmarová

             

        • Karneval v ZŠ Laborecká
          • Karneval v ZŠ Laborecká

          •      Je čas karnevalov... Čas, kedy si plníme naše najtajnejšie želanie. Stávame sa niekým iným, krásnym, nepremožiteľným. Počas karnevalu  realizujeme predstavy našej fantázie.

                 Aj žiaci ZŠ Laborecká si tajné želania splnili na školskom karnevale. Na tanečnom parkete sa stretlo množstvo rozprávkových bytostí. Víly, piráti, snehové vločky, kráľovné či princovia. Žiaci si naozaj dali záležať, aby tá ich maska bola najzaujímavejšia. A na karneval sa aj patrične pripravili. So svojou maskou sa predstavili svojim spolužiakom pod vedením Mgr. Slávky Kráľovej, ktorá so svojimi študentkami zo SZŠ v Humennom pomáhala pri organizovaní karnevalu. Pripravila kultúrny program, hry a vynikajúcu zábavu pre našich žiakov.  A  žiaci sa naozaj výborne bavili, tancovali, súťažili.

                 A ktorá maska vyhrala? Každá maska dostala sladký balíček a vyhodnocované boli podľa náročnosti prípravy i podľa náhodného výberu. Všetky však boli krásne i zaujímavé.

                  Týmto by sme sa chceli poďakovať Mgr. Slávke Kráľovej za dlhoročnú aktívnu spoluprácu s našou školou.

                                                                                           Mgr. D. Cmarová, ZŠ Laborecká

          • Obvodné kolo Olympiády Anglického jazyka

          • V utorok 17.01.2012 sa v priestoroch CVČ v Humennom uskutočnilo Obvodné kolo Olympiády Anglického jazyka. Zúčastnila sa jej aj naša základná škola. Reprezentovali nás víťazky školského kola - za kategóriu mladších žiakov 1A to bola žiačka Janka Slobodníková zo 7.A a za kategóriu starších žiakov 1B to bola Julka Oreská z 9.B triedy. Janka sa na prvých troch miestach neumiestnila - čo však nevadí, lebo to bola jej prvá skúsenosť s takouto súťažou. Ostrieľaná Julka sa však opäťrozhodla siahnuť po víťazných stupňoch a tohto roku sa v náročnej súťaži plnej ťažkej konkurencie umiestnila na suprovom 2.mieste (pripomínam, že pred dvomi rokmi túto súťaž dokonca vyhrala) a domov si znovu odniesla diplom a zaujímavú cenu. Srdečne jej blahoželáme a tešíme sa spolu s ňou! 

                                                                               

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • V utorok 13.12.2011 vyučujúci anglického jazyka zorganizovali na našej škole školské kolo olympiády z anglického jazyka. Do tejto súťaže sa zapojili len tí najlepší z ročníkov 5-9. Súťažilo sa v dvoch kategóriách - mladší žiaci (ročníky 6-7, kategória 1A) a starší žiaci (ročníky 8-9, kategória 1B). Súťaž bola veľmi náročná, ale aj napriek tomu niektorí žiaci dosiahli veľmi pekné výsledky. V kategórii mladších  žiakov zvíťazila žiačka Slobodníková Jana zo 7.A.  V kategórii starších žiakov to bola Oreská Júlia z triedy 9.B. Tieto žiačky budú našu školu reprezentovať na obvodnom kole v januári. Tešíme sa a blahoželáme.

          • Vianočné vystúpenie pre rodičov

          •  

            Blížiace sa vianočné sviatky vyvolávajú nostalgiu, ale aj radosť z blížiacich sa rodinných sviatkov. Každý žije očakávaním najkrajších sviatkov roka. Nebolo to ináč ani v našej škole, kde  žiaci nižších ročníkov pripravili pre svojich rodičov pod vedením  p. vychovávateliek vianočný program, ktorý mal priblížiť blížiacu sa vianočnú atmosféru. Program bol veru bohatý a prítomní rodičia sa potešili zo šikovnosti svojich detí. Príjemná pohoda, radosť zo zaujímavého programu len zvyšovali príjemnú atmosféru.

          • Vianočná atmosféra

          •  

            Aj keď počasie nám neveští, že k nám prichádzajú vianočné sviatky, atmosféra na našej škole signalizuje blížiace sa sviatky pokoja. Už vstup do vestibulu školy nám prezrádza, že zima k nám predsa len prišla a zasypala ho celý snehovými vločkami, snehuliačikmi či visiacimi mrazivými cencúľmi. Nad vestibulom bdie veľký strážny anjel i Ľadová kráľovná, ktorí sú akýmisi nositeľmi zimy i vianočných sviatkov. Tie sa nezaobídu bez slov piesne Ave Mária, ktoré sú bodkou blížiacich sa sviatkov. Celú tú vianočnú krásu pripravili šikovné ruky našich žiakov, zelenú dostala ich fantázia pod vedením učiteľky výtvarnej výchovy, Mgr. V. Belančinovej.

          • Deti majú rady zvieratá, ale...

          • Menšie deti majú rady zvieratá, s dôverou sa k nim približujú a chcú ich pohladiť. No často si ani neuvedomujú, že im môže hroziť nebezpečenstvo. Nevedia, aké nástrahy na nich číhajú napr. zo strany zúrivých alebo besných psov, potulujúcich sa po uliciach.

            Aby naše deti boli poučené, ako sa správať pri stretnutí s túlavými psami, čo robiť, aby k takým situáciám nedošlo, prišla k nám do školy  MVDr. Miriam Gulyašová z Okresného ústavu verejného zdravotíctva v Humennom, ktorá žiakom vysvetlila správanie sa psov v rôznych situáciách a poskytla deťom cenné informácie, ako predchádzať zbytočným problémom.

            Keďže nám záleží na zdraví  a bezpečí našich žiakov, často žiakom vysvetľujeme, poúčame ich, ako sa správať a organizujeme besedy s ľuďmi, ktorí im sú nápomocní v konkrétnych situáciách.

          • Perinbaba

          • Mikulášske a predvianočné radovánky majú svoju čarovnú moc. Otvárajú deťom srdiečka a rozžiarujú oči všetkým.

            V tomto čase pripravujeme deťom rôzne programy, v ktorých sa deti môžu naplno prejaviť. Kultúrne programy pripravujú aj samotné deti pre seba navzájom formou súťaží, divadiel, spevu, básní i tancov.

            Jednou z veľmi kvalitných a pre deti nezabudnuteľných akcií bolo divadlo, ktoré pre naše deti pripravili študenti 2. ročníka SZŠ v Humennom pod vedením p. profesorky Slávky Kráľovej. Ich predstavenie malo názov Perinbaba. Všetky naše deti s napätím a  pozorne sledovali veľmi dobre pripravené predstavenie, ktoré spontánne odmenili silným potleskom.

            S podobným divadlom sa nám študenti SZŠ predstavili už pred dvoma rokmi, kedy nacvičili predstavenie s názvom Mrázik, a preto by sme aj v ďalších rokoch radi privítali takýto spôsob spoluperáce.

            Touto formou by sme sa im chceli poďakovať a popriať im veľa úspechov.

          • Mikuláš opäť k nám zavítal

          • Žiakov  našej školy opäť navštívil Mikuláš. Stalo sa už tradíciou, že najstarší žiaci tejto školy sa v tento deň menia na rozprávkové bytosti. Spolu s Mikulášom medzi žiakov zavítali čerti, anjel i Snehulienka, ktorí všetkým žiakom školy priniesli za ich dobré správanie sladké odmeny. A tí žiaci, ktorí to občas s neposlušnosťou preženú, sľúbili Mikulášovi pred celou triedou, že sa iste polepšia.  Z príchodu Mikuláša a jeho spoločníkov mali určite najväčšiu radosť tí najmladší z našich žiakov, ale úsmev na tvári vyčarili  aj tým najstarším. Veď posúďte sami, že boli perfektní.

             

          • 3.miesto v súťaži Prvej pomoci

          • Dňa 24.11.2011 sa naše žiačky z 9.B triedy Júlia Oreská, Sofia Mitriková a Alexandra Džurbalová zúčastnili súťaže pod názvom "Poskytovanie prvej pomoci" realizovanej na Strednej zdravotnej škole v Humennom, na ktorú ich pripravovala p.uč. MVDr. Tatiana Régiová a na ktorej získali pekné 3.miesto.

             

            Všetkým trom dievčatám srdečne blahoželáme!

             

          • Hrnček plný medu

          • Každoročne sa  dievčatá z triedy 7.A zapájajú do celoslovenskej súťaže pod názvom HRNČEK PLNÝ MEDU. Odborný dohľad nad ich nápadmi má učiteľka výtvarnej výchovy Mgr. Viera Belančinová.

             

            Tento rok sa do súťaže zapojili so svojimi nápadmi:

             

            Babrora Bilecová, Karin Kačurová, Dominika Avdijová, Tatiana Mihaliková, Viktória Vasiľová, Kristína Ondušková, Janka Slobodníková a Kristína Michalenková.

             

            Držíme dievčatám palce, aby ich práce očarili nielen porotcov, ale aj návštevníkov výstavy v Dome kultúry v Humennom.

             

             

             

          • Vyhodnotenie zberu papiera a šarkanov

          • Každý školský rok sa naši žiaci zapájajú do zberu papiera na našej škole a inak tomu nebolo ani tento školský rok 2011/2012:

            1. - 4.ročník SPOLU: 2768 KG

            1.A - 275 kg

            2.A - 599 kg (3.miesto)

            3.A - 998 kg (1.miesto)

            4.A - 120 kg

            4.B - 752 kg (2.miesto)

             

            5. - 9.ročník SPOLU: 4693,5 KG:

            5.A - 1608 kg (1.miesto)

            6.A - 1064 kg (2.miesto)

            6.B - 824,5 kg (3.miesto)

            7.A - 685 kg

            8.A - 146 kg

            9.A - 255 kg

            9.B - 65 kg

             

            Učitelia sa podieľali na zbere: 817 kg

             

            CELKOM : 8278,5 KG

             

            Najlepší jednotlivci, ktorí sa zapojili do ŠARKANIÁDY, boli ocenení vecnými cenami, ktoré im odovzdala zástupkyňa Mgr. Mária Pajtašová. Všetkým blahoželáme a dúfame, že sa takto zapoja do ďalších výtvarných súťaží.

             

          • Olympiáda v SJL

          • A je už rozhodnuté! 10. novembra 2011 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v slovenskom jazyku a literatúre.  Žiaci sa mohli presvedčiť o svojich vedomostiach a vyskúšať si takýmto spôsobom náročnosť jednotlivých úloh, aj svoje možnosti.

                 Olympiády sa zúčastnili žiaci deviatych ročníkov a vyskúšali si svoje vedomosti aj žiaci ôsmych ročníkov. Môžeme konštatovať, že všetci z nich sa poctivo popasovali s danými úlohami a pristupovali k nim zodpovedne.

                 Najviac bodov získala žiačka 9.B triedy, Alexandra Džurbalová, ktorá nás bude reprezentovať na obvodnom kole. Saška, držíme palce.

             

             

             

             

             

          • Za zábavou i poučením

          • Keďže sa hovorí, že je lepšie raz vidieť ako dvakrát  počuť, zúčastnili sa  žiaci našej školy akcie otvorených dní  múzea. Tu sa mohli zoznámiť s históriou nášho mesta, spoznať život našich predkov a ich bývanie v malých gazdovských domoch či spoznali zručné ruky majstrov tesárov, ktorí dokázali postaviť kostolík bez jediného klinca.

                 Žiaci navštívili aj prírodovednú časť múzea, ktorá sa žiakom veľmi páčila a prehĺbila ich vzťah k prírode a jej krásam.

                V našej škole sa snažíme vštepovať našim žiakom čo najviac vedomostí návštevami kultúrnych a historických pamiatok, spoznávaním malebných zákutí nášho kraja či vyučovací proces spestríme množstvom zaujímavých exkurzií.

          • Zdravá výživa

          • V súčasnej dobe je veľmi dôležitá zdravá výživa. Neuvedomujeme si, že konzumáciou nezdravých jedál, ubližujeme sami sebe a častokrát nevedome si ničíme zdravie.

                 Pri tejto príležitosti prišla medzi  našich žiakov Mgr. Tatiana Kurucová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom, aby žiakov oboznámila s pojmom zdravá výživa, so správnym stravovaním a zásadách pitného režimu.

                 Pani Mgr. Kurucová zodpovedala na mnohé otázky, ktoré našich žiakov zaujímali a ich vedomosti o správnej výžive vyhodnotila záverečnou anketou.

          • Pasovanie prvákov

          • Stalo sa už peknou tradíciou v našej škole raz  oficiálne prijímanie prváčikov do radov našich žiakov.

            Stalo sa to aj teraz. 26. októbra sa uskutočnilo „pasovanie prvákov,“ a tak aj naši najmladší žiaci prekročili prah predškolského veku a stali sa riadnymi členmi tejto školy.

                 Svoje vedomosti i zručnosti dokázali prváci v kultúrnom programe. Spevom, tancom, recitáciou spestrili túto výnimočnú chvíľu a zároveň sa pochválili vedomosťami o prvých písmenkách i číslach.

                 Pani riaditeľka, Mgr. Ľ. Vatľaková, vyjadrila veľkú radosť nad šikovnosťou najmladších žiakov a všetkým odovzdala sprievodný list. A aká by to bola slávnostná chvíľa bez sladkostí?! O takéto  sladké posedenie sa postarali naše pani kuchárky, a zákusky našim prváčikom veľmi chutili.

             


             

          • Naše žiačky vyhrali

          • 4. novembra 2011 sa konal v Kamenici nad Cirochou XVII.ročník festivalu ľudovej hudby pod názvom ZEMPLIN ŠPIVA, ktorý bol podporený MK SR, Matice slovenskej a mesta Humenné.

             

            Medzi účinkujúcimi sa okrem súťažiacich predstavili najlepší detskí speváci zo Zemplína, ľudová hudba FS Chemlon a detský folklórny súbor Chemloňáčik.

             

            Našu školu úspešne reprezentovali žiačky, ktoré pripravovala p. uč. Mgr. Mária Ďugošová:

             

            1. Katarína Šepeľová zo 6.A a Renáta Durňáková zo 6.B, ktoré získali cenu Vihorlatského osvetového strediska v Humennom.

             

            2. Janka Kračanská zo 6.B, ktorá získala mimoriadnu cenu riaditeľa Hornozemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach.

             

            Dievčatám srdečne blahoželáme a želáme ešte veľa takýchto pekných ocenení a úspechov!