• Mikuláš v ŠKD

          • "Vitaj, vitaj, Mikuláš!" 

            Takýmito úprimnými slovami privítali Mikuláša naši prvostupniari zo školského klubu detí. Dobráckeho Mikuláša sprevádzali jeho pomocníci – anjel a čerti. Všetci mali spoločný cieľ, a to vyčariť úsmev a dobrú náladu. Takéto príjemné „mikuláškovanie sa“ nebolo nikomu proti srsti, dôkazom čoho bola nefalšovaná radosť našich najmenších. Mikulášovi pomocníci si pre deťúrence  pripravili zaujímavé súťaže, ako napríklad skákanie vo vreci či stoličkový tanec. Za takéto nádherne strávené popoludnie v školskom klube detí vďačíme našim vychovávateľkám Márii Lisyovej a Ľubici Šibovej, ktoré v spolupráci so študentkami Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie EBG rozveselili rozžiarené detské očká.

          • Na škole máme úspešných strelcov

          • 27.novembra sa konalo obvodné kolo v streľbe zo vzduchovky v CVČ Dúha v Humennom, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci. 

            V dvoch kategóriách mali výborné umiestnenia:

            1. miesto v kategórii staršie žiačky - jednotlivci - Nikoleta Franková z 9.A

            2.miesto v kategórii starší žiaci - družstvá - Alexej Kraus z 8.A, Nikoleta Franková z 9.A a Oliver Matta z 8.A.

            Na súťaž pripravoval žiakov uč. Mgr. Michal Semanco.

            Víťazom blahoželáme a držíme palce aj v ďalších súťažiach.

          • Náši žiaci získali cenu

          • Náš žiak Kristián Goroľ a žiačka Dominika Kračanská zo 6. A získali ocenenia vo výtvarnej súťaži "Hrnček medu", v ktorej sa hodnotilo okolo 300 prác.

            Srdečne im všetci blahoželáme a prajeme veľa nápadov v ďalších súťažiach.

                  

             

          • Máme úspešné speváčky

          • Dňa 27. októbra 2013 sa v obci Brekov a Kamenica n/Cirochou uskutočnil 19. súťažný ročník v speve ľudových piesní zo 6 okresov pod názvom „Zemľin špiva“. Našu školu reprezentovalo 7 žiačok: Vanda Marinčáková 2.A, Tamara Volochová 3.A, Nina Gombarová 3.A, Ema Banduričová 3.A a Viktória Gombárová 5.A, ktoré získali cenu Vihorlatského osvetového strediska v Humennom.

            Janka Kračanská z 8.B získala cenu starostu obce Kamenica n/Cirochou a Barbora Bilecová z 9.A získala cenu riaditeľa Súkromnej základnej umeleckej školy v Michalovciach.

            So svojimi piesňami nás dievčatá reprezentovali aj 6. novembra 2013 na spoločnom programe ZŠ vo Vihorlatskom osvetovom stredisku v Humennom.

            Srdečne blahoželáme ! 

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 24.oktobra 2013 pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa v našej škole uskutočnilo zaujímavé podujatie, ktorého cieľom bolo zábavnou formou práce s kultúrou podporiť u žiakov vzťah ku knihe, čitateľskú gramotnosť a vzdelanie v školskej knižnici. Témou celého podujatia bola rozmanitosť, náročnosť a pružnosť.

            V spolupráci s vyučujúcimi sme tento deň v zvýšenej miere využívali školskú knižnicu, kde sa žiaci presvedčili, že knihy, ale i priestory knižnice, ponúkajú rozmanité možnosti práce a zábavy s knihou. Čítali sa rozprávky, povesti, poviedky či encyklopédie, súťažilo sa v rôznych literárnych kvízoch, vyrábali sa záložky do knihy, ilustrovali sa obaly na ľubovoľné knihy, resp. na obľúbenú knihu...

            Starších žiakov zaujala prezentácia „Ako vzniká kniha“. Mladší žiaci spoznávali hrdinov z ilustrovaného stromu, ktorý zdobí priestory našej knižnice. Besedovali o známych rozprávkach a vyzdvihovali najmä dobro, ktoré dominuje v každej rozprávke.

            Bolo krásne vidieť žiakov s knihou v ruke a sledovať ich záujem o knihy, preto verím, že podobné aktivity sa nám podarí realizovať aj v budúcnosti.

             

          • Školské kolo olympiády v SJL

          • 28. októbra sa uskutočnil 6. ročník školského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Žiačky ôsmeho a deviateho ročníka si zmerali svoje sily pri riešení rôznych úloh, ktorými dokázali svoje vedomosti a schopnosti z daného predmetu. Sily boli pomerne dosť vyrovnané. Z desiatich súťažiacich bolo poradie najúspešnejších žiačok takéto: 1. miesto s 53 bodmi získala žiačka 9.A Kristína Michalenková, na 2. mieste s počtom 52 bodov sa umiestnila Jana Slobodníková, žiačka 9.A a na 3. mieste s počtom 47 bodov sa umiestnili dve žiačky, Nikola Franková, 9.A a Katarína Bobáková, žiačka 8.A.

                 Na obvodovom kole bude našu školu reprezentovať Kristína Michalenková. Kristínke blahoželáme a držíme palce.

                                                           

          • Pasovanie prvákov

          •     Úsmevy, rozžiarené očká plné očakávania a vzrušenia – takto vyzerali tváričky našich prváčikov, ktorí sa mali 23. októbra stať skutočnými žiakmi tejto školy.

                 Aby však mohli byť vôbec pasovaní za žiakov školy, museli najprv preukázať svoje vedomosti a zručnosti, ktoré získali počas prvých dvoch mesiacov školského roku. Pani riaditeľka, Mgr. Ľubomíra Vatľaková ich vôbec nešetrila. Vyskúšala prváčikov v prečítaní prvých slov, v poznávaní čísel a zistila, že naši prváčikovia si naozaj zaslúžia byť skutočnými žiakmi ZŠ Laborecká. Hravo zvládli všetky zadané úlohy. A dokázali toho oveľa viac. Pod vedením svojej triednej učiteľky, Mgr. Márie Ďugošovej a vychovávateľky Márie Lisyovej, predstavili sa svojim rodičom i p. učiteľom pekným programom. Môžeme byť hrdí, že máme takýchto šikovných prváčikov.

                 Za to, že všetko zvládli prváci s ľahkosťou, si zaslúžili aj odmenu v podobe sladkého občerstvenia.

          • Týždeň zdravej výživy

          • Týždeň zdravej výživy v dňoch 14. 10. – 18.10. 2013 sme vyplnili rôznymi aktivitami, ktorých náplňou bola zdravá výživa a športové aktivity. Žiaci rozprávali, kreslili, varili i ochutnávali zdravé jedlá, ktoré im pripravili tety kuchárky, ale i tie, ktoré si pripravili sami.

            V pondelok, 14.10. 2013 sa na besede o zdravej výžive, ktorú viedla p. Gulyašová  z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, si žiaci pripomenuli čo, ako a kedy správne jesť  i čo by mala obsahovať zdravá a pestrá strava.

            V utorok mali žiaci celej školy možnosť ochutnať zeleninové šaláty, pripravené našimi kuchárkami v ŠJ. Žiaci ochutnali 14 rôznych šalátov, z ktorých načerpali množstvo vitamínov, o ktorých sa učili na vyučovaní. Zeleninu a ovocie sponzorsky dodala firma OVO CENTRUM.

            V stredu žiaci roč. 1.- 4.ročníka a počas celého týždňa a žiaci roč. 5.-9.ročníka na hodinách občianskej výchovy pozorovali obaly výrobkov, ktoré si doniesli -  ich záručnú lehotu, obsah, cenu i to, podľa čoho by si žiaci tovar vyberali.

            Vo štvrtok 17.10. žiaci 8. A 9. roč. vytvorili na počítači projekty na tému „Potraviny – základ života“ a v piatok si žiaci II. stupňa zasúťažili medzi sebou vo futbale.

            Veríme, že takýmto spôsobom sa nám podarí viesť našich žiakov k správnej životospráve a k zdravému životnému štýlu.

          • Spevy môjho rodu

          • Dňa 29.septembra 2013 sa v Ruskej Porube uskutočnil 12.ročník festivalu rusínskej ľudovej piesne "Spevy môjho rodu".

            Našu školu úspešne reprezentovali dve žiačky Vanda Marinčáková z 2.A a Tamara Volochová z 3.A, ktoré na tomto festivale postúpili do okresného kola. Žiačky pripravovala p.uč. Mgr. M. Ďugošová.

          • Naša škola opäť žila energiou

          • 2.októbra naši žiaci už po druhýkrát žili energiou v podobe rôznych zaujímavých aktivít a súťaží, ktoré si (tentoraz pre starších žiakov) pripravili odborníci zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry v rámci programu „Žiť energiou“.

            Žiaci 6.-9.ročníka boli rozdelení do siedmych skupín a postupne sa vystriedali na všetkých pripravených stanovištiach v učebniach, kde zužitkovali svoje poznatky zo školských lavíc a každodenného života.

            Prvú úlohu, ktorú museli všetci splniť, bolo vybrať si pre svoj tím výstižný energetický názov. Objavili sa medzi skupinami pomenovania ako Voltíci, Nebezpečne žiariví, Turbo gumkáči, Vetrománia s.r.o a iné.

            Obsahom jednotlivých súťažných aktivít bolo:

            • meranie teploty okolitých telies a osôb termovíznou kamerou,
            • rozhovor o elektrine z pohľadu histórie,
            • hranie pantomímy na zvolené témy v podobe kartičiek s energetickou tematikou,
            • skúmanie vlastností vzduchu prostredníctvom preteku pingpongovej loptičky poháňanej vzduchom z fénu,
            • rozfúkanie veterného plynu a meranie jeho sily a rýchlosti,
            • hranie pexesa,
            • šľapanie na bicykli za 1 minútu, pomocou ktorého bola vytváraná energia – tu padol aj slovenský rekord!

            V závere sa jednotlivým skupinám spočítali body a urobilo sa hodnotenie. Víťazné tímy boli ocenené zaujímavými cenami – solárnymi autíčkami a knihami.

            Dúfame, že s takýmito aktivitami sa naši žiaci stretnú aj v budúcnosti a všetkým členom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry veľmi pekne ďakujeme za príjemne strávené dopoludnie.

             

          • Svetový deň školského mlieka

          •             27.september je uznaný za Svetový deň školského mlieka. Je to pre nás výzva a príležitosť rôznymi aktivitami si pripomenúť to, aký význam má mlieko pre človeka, ako sa získava i to, čo všetko sa dá z neho vyrobiť.

            S danou problematikou sa žiaci najprv oboznamovali na triednických hodinách formou rozhovoru, tvorbou projektov i výrobkov z obalov z mliečnych produktov. Tretiaci mali v ten deň na desiatu mliečne výrobky, ktoré si z domu sami priniesli.

                        Vyvrcholením aktivít bola výstavka mliečnych produktov i prác žiakov, o čom svedčí i názorná ukážka. Žiaci celej našej školy mali možnosť ochutnať jogurty a pudingy vyrobené z mlieka a pritom si prezreli vídeonahávky - Cesta mlieka, ktorá ukazuje, ako sa mlieko dostane k ľuďom a čo s ním ďalej. Toto bola jedna z mnohých vydarených akcií, ktoré plánujeme v priebehu roka zorganizovať s našimi deťmi.

          • Mliečny program na našej škole

          •      Mlieko je prvou potravou, s ktorou sa stretneme po svojom narodení. Je základnou potravinou, ktorá má pre všetky vekové skupiny nezastupiteľný význam. Obsahuje v relatívne veľkom množstve všetky najdôležitejšie živiny.

                 V mnohých krajinách sveta podporujú mliečny program v školách. Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v roku 2000 zaviedla Svetový deň mlieka v školách, ktorý sa pripomína každý rok v poslednú septembrovú stredu.

                Naša škola sa každoročne zapája do tohto projektu. Nebolo tomu ináč ani tento rok. Žiaci našej školy boli formou rozhlasového vysielania oboznámení o tom, prečo podporujeme tento mliečny program na školách, prečo je mlieko dôležitou potravou pre človeka každého veku. Počas vyučovania

            Jednotlivé triedy spolu so svojimi učiteľmi navštívili školskú jedáleň, kde boli pre žiakov pripravené chutné jogurty, na ktorých si všetci pochutnali.  Tento projekt prezentovala aj bohatá výstava rozmanitých mliečnych výrobkov. Bližšie informácie o mlieku, jeho príprave a výrobe mliečnych produktov získali žiaci počas ochutnávok jogurtov sledovaním videofilmu s touto tematikou.

          • Literárne talenty na našej škole

          • Aj v tomto školskom roku na naši žiaci zúčastnili svojimi literárnymi prácami do súťaže "Literárne talenty", ktorú zorganizovala Vihorlatská knižnica  v Humennom. Išlo už v poradí o XXXIII.ročník.

            Naša žiaka Dominika Ficiková z 3.A získala 1.miesto v kategórii próza a žiačka Kristína Šavelová z 9.A v tej istej kategórii 2.miesto. Srdečne im blahoželáme a želáme ium do budúcna ešte veľa tvorivých myšlienok.

          • ZŠ Laborecká žije energiou

          • Minulý štvrtok, 13.júna 2013, na našej škole prebiehali žiacke aktivity pod názvom „Žiť energiou“, ktoré má vo svojom programe Slovenská inovačná a energetická agentúra. Tá realizuje prostredníctvom svojich odborníkov zaujímavé súťaže na školách, kde s deťmi  riešia podnetné skupinové úlohy.

            Prvú hodinu sme sa učili podľa rozvrhu hodín a po nej nás pani učiteľka Coganová rozdelila do skupín. Spolu nás bolo osem, po 7 – 8 žiakov z 3. – 6.ročníka. Okolo 9,00 sme sa zoskupili na rozžiarený školský dvor, kde po celý čas na nás svietilo slniečko. Ako prvú úlohu sme si mali zvoliť energetické názvy pre skupiny. Nápady sme mali naozaj originálne – Žiarovky, Energy tím, Atomováci, Ohnivé sopky, Úsporné žiarivky, Búrky, Slniečka a Pekelné žiarovky.

            Na prvom stanovišti sme si vyrábali stíhačky a hádzali sme ich do diaľky. Na druhom sme zisťovali aký elektrický spotrebič žerie najviac energie a na ďalších sme merali teplotu, silu vetra pomocou miniveterného mlynu, veľkosť elektriny v ovocí a zelenine. Zároveň sme  sa dozvedeli o najväčších žrútoch energie.

            Celá súťaž skončila okolo obeda, po ktorej nasledovalo vyhodnotenie. Na druhom mieste skončili Ohnivé sopky, ktoré získali slnečné miniautíčka. Prvenstvo patrilo Atomovákom s najväčším počtom bodov.

            Sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť na takejto akcii a ďakujeme všetkým, ktorí nám ukázali sa pozerať na energiu inými očami. Už teraz sa tešíme na ďalšie kolo, ktoré bude v budúcom školskom  roku. 

            Barborka Slobodníková, 6.A

          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa je dňom, kedy si pripomíname sviatok všetkých matiek. V tento deň otvoríme srdcia dokorán, aby sme s láskou vyjadrili svoje poďakovanie našim mamám ešte vrúcnejšie ako inokedy. V tento deň si uvedomíme o to viac, čím je pre nás naša mama. Bytosť krehká, no silná zároveň, plná lásky, dobra, obetavosti, odhodlania, trpezlivosti, rozdávajúca sa svojej rodine. Žiadne slová nemôžu vyjadriť veľkosť citu, ktorý k našim mamám cítime.
            Aj naši žiaci si uctili svoje mamičky a poďakovali im za ich lásku a opateru akadémiou venovanou Dňu matiek. Pripravili si pre svoje mamičky program plný spevu, tanca, poézie, hudby či hovoreného slova. Slová vďaky zneli rovnako z úst tých najmenších ako aj najstarších žiakov. Každé číslo programu  sršalo úprimnosťou, lebo vyvieralo priamo zo srdiečok detí.

          • Slávik Slovenska 2013 - okresné kolo

          • 15.mája sa konalo okresné kolo súťaže SLÁVIK SLOVENSKA v CVČ Dúha v Humennom,ktorého garantom je p. Peter Dvorský. Našu školu reprezentovali 2 žiačky z 2.A, Ema Banduričová a Tamara Volochová, ktorá získala titul "Strieborný slávik" a 2.miesto. Dievčatá pripravovala ich p. uč. Mária Ďugošová.

            12. apríla 2013 uskutočnilo Vihorlatské osvetové stredisko v spolupráci so Súkromným centrom voľného času Ptičie a Rusínskou obrodou na Slovensku regionálnaprehliadku hudobného folklóru. Podujatia sa zúčastnilo 129 detských spevákov z 30-tich školských zariadení. Regionálna súťaž bola zároveň výberom na detské časti festivalu ľudových spevákov Zempľin špiva a festivalu rusínskej piesne Spevy môjho rodu. Našu školu reprezentovali:

            - Ema Banduričová z 2.A

            - Viktória Gombarová zo 4.A

            - Vanda Marinčáková z 1.A

            - Nina Gombárová zo 2.A

            - Tamara Volochová z 2.A 

            - Janka  Kračanská zo 7.A

            - Barbora Bilecová z 8.A

            Srdečne jej blahoželáme všetkých dievčatám a želáme im veľa úspechov v spievaní. Veríme,že rovnako ako naša bývalá žiačka, Ľubica Moriaková, úspešne skončila štúdium na Konzervatóriu v Bratislave budú tiež prijate na VŠMU, napr. na odbor operný spev.

          • Policajné psy na našej škole

          • V spolupráci s KR PZ v Humennom sa nám podarilo zorganizovať v rámci prevencie drogovej závislosti akciu, ktorá prezentovala prácu psovodov s policajnými psami.

            Akcia sa konala 7.mája 2013 na našom školskom ihrisku. Policajti žiakom najprv ukázali, aký je náročný výcvik policajných psov v podobe príkazov, ktoré psy s pokorou a poslušnosťou vykonávali a potom nasledovali ukážky zaistenia páchateľa policajnými psami. Figuranta – falošného páchateľa – im pri prezentácii robil jeden z prítomných policajtov v ochrannom odeve. Nechýbali ani poplašné výstrely do vzduchu a sirény policajného auta.

            Celú akciu, ktorú si pre nás policajti - kynológovia pripravili, deti ocenili viackrát potleskom. V závere si žiaci mohli prezrieť policajnú techniku, policajné auto a dozvedieť sa zaujímavé informácie týkajúce sa nielen práce so psami, ale aj z rôznych policajných zásahov.

            Policajti boli maximálne ochotní, priateľskí a ústretoví, za čo im veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s nimi. Zároveň by sme chceli poďakovať zástupcovi riaditeľa KR PZ pplk. Mgr. Petrovi Lederovi za sprostredkovanie takejto zaujímavej prezentácie.

          • Aj žiaci žili Dňom Zeme

          •     História Dňa Zeme sa začala písať v roku 1970. Od tohto dátumu sa miliardy ľudí na svete zapája do mnohých podujatí na záchranu planéty.

                 Ani naša škola nie je ľahostajná k stavu, v akom sa nachádza naša Zem. Žiaci školy už po celý týždeň prispievali svojimi aktivitami ku skrášleniu životného prostredia. Uvedomovali si dôležitosť tohto environmentálneho hnutia a počnúc najmladšími žiakmi, striedali sa denne pri čistení, úprave nielen okolia školy, ale aj časti sídliska. Zároveň si však pripravovali ďalšie zaujímavé aktivity, ktoré vyvrcholili v Deň Zeme – 22. apríla. Žiaci sa zapojili do zberu papiera a škola  aj v tomto roku pokračuje v celoročnom projekte RECYKLOHRY, ktorého hlavným cieľom je správne nakladanie s odpadmi, triedenie a následná recyklácia.

                 Najstarší žiaci sa zapojili do akcie skrášľovania sídliska a  mladší žiaci si pripravili so svojimi pedagógmi veľmi zaujímavé akcie. Škola žila súťažami, ktoré sa týkali práve tejto problematiky, v interaktívnej učebni formou prezentácií bolo poukázané na dôležitosť tejto kampane, šikovné ruky žiakov vytvárali úžasné výrobky z rôznych materiálov, ktorými sa môže škola prezentovať vo svojich priestoroch. Celá škola žila a žije touto veľkolepou akciou. Všetci si uvedomujeme, že Deň Zeme nie je len 22. apríla, ale po celý rok musíme byť všímavejší k svojmu okoliu. Sme jeho súčasťou.

          • Získali sme 1.miesto

          • 22.marca 2013 sa konala biblická súťaž, v ktorej naše žiačky Nina Gombárová, Vanda Marinčáková, Sandra Šafranová získali v kategórii A 1.miesto.

            Srdečne im a p. uč. Mgr. I. Vislockej, ktorá ich pripravovala, všetci blahoželáme.