• Jubileum
          • Jubileum

          • Dnes je tomu štyridsať rokov, čo sa pre žiakov prvýkrát otvorili brány našej školy. Vtedy sa, pravda, volala trochu ináč, keďže sa ináč volala ulica, na ktorej sídli po dnes. A tak Základná škola Laborecká vznikla ako Základná škola Perečínska. 

            Tento školský rok si chceme postupne pripomínať ľudí, ktorí školu tvorili, jej žiakov, ktorí to dotiahli ďaleko, ale aj tých, ktorí sa k našej škole hlásia podnes, či ktorí do nej neskôr priviedli a privádzajú svoje deti, svojich vnukov. Určite na to využijeme novú internetovú stránku, prostredníctvom ktorej vás začneme oslovovať už o niekoľko dní. Hlavné slovo pri oslavách ale budú mať naši žiaci, ktorí už zajtra zasadnú do školských lavíc. S nimi sa budeme radiť, ako si čo najlepšie pripomenúť krásne jubileum. Aby škola rástla do krásy a dala mestu a svetu ešte veľa múdrych, čestných a zodpovedných ľudí.

            PaedDr. Alexander Fecura

            riaditeľ školy

        • Otvorenie školského roka
          • Otvorenie školského roka

          • A je to tu. Letné prázdniny sa končia a naša škola opäť otvára svoje brány. Školský rok 2021/2022 začíname vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8:00 h. Z epidemických dôvodov sa žiaci nezhromaždia na školskom dvore, ale budú vo svojich triedach. Slávnostný príhovor riaditeľa školy si vypočujú v školskom rozhlase.

        • Letná škola úspešne
          • Letná škola úspešne

          • Naša škola prvýkrát organizovala Letnú školu, organizovanú na základe výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. V dňoch 16. - 20. augusta tak prihlásení žiaci absolvovali sériu aktivít, zameraných v prvom rade na vzdelanie, ktoré kvôli dištančnému vzdelávaniu neboli také, aké sme si všetci predstavovali. Všetko ale prebiehalo zábavnou formou a bolo vhodne popretkávané kultúrnymi, turistickými a športovými aktivitami. Učiteľka Darina Poláková, vychovávateľka Ľubica Šibová a naša nová posila, učiteľka anglického jazyka Daniela Karpáčová nedali deťom vydýchnuť a pripravili im ozaj bohatý program. Už spomínané vzdelávacie aktivity doplnila návšteva múzea, útulku pre opustené zvieratká, ozajsná turistika na Hubkovú a iné zaujímavosti. Na záver všetky zúčastnené deti dostali Certifákat o účasti na letnej škole a malú pamiatku. A že to bolo ozaj super si môžete pozrieť v priloženom fotoalbume.

        • Letná škola
          • Letná škola

          • Od pondelka 16.augusta otvárame na Laboreckej Letnú školu. Počas týždňa budú prihlásení žiaci hravou a pútavou formou rozvíjať svoje vedomosti a zručnosti v rôznych oblastiach. Učenie bude vhodne dopĺňané a spestrené športom, turistikou, hrami a zábavou. Nebude chýbať návšteva kúpaliska, kina, múzea ani celodenná turistická vychádzka na Hubkovú. Zabezpečené je aj celodenné stravovanie a to všetko bezplatne. Dotáciu na Letnú školu poskytlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

        • Na ZŠ Laborecká vyrastie nové moderné multifunkčné ihrisko
          • Na ZŠ Laborecká vyrastie nové moderné multifunkčné ihrisko

          • Ako investičná akcia mesta Humenné vyrastie v areáli Základnej školy Laborecká 66 Humenné nový multifunkčný športový areál. Ide o projekt rekonštrukcie športového areálu školy a dotáciu naňho schválil Fond na podporu športu v rámci výzvy Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry. Schválená dotácia je vo výške takmer 75 tis. eur, pričom mesto Humenné prispeje na rekonštrukciu takou istou sumou. Areál bude pozostávať z hokejbalového ihriska, multifunkčného ihriska, 200 m atletickej dráhy a osvetlenia. Oslovili sme riaditeľa ZŠ Laborecká PaedDr. Alexandra Fecuru, aby priblížil čitateľom ďalšie kroky, ktoré budú nasledovať.

             

            Pre žiakov školy, ale aj športových nadšencov a obyvateľov mesta je to skvelá správa. Čo všetko úspešnému schváleniu dotácie

            Začalo sa to tým, že ma navštívili mladí humenskí hokejbalisti Martin Balogáč, Jaroslav Šiňanský a Boris Zbuňák, ktorí v hlave nosili myšlienku vzniku hokejbalového klubu v meste. Obidvaja chceli svoje skúsenosti z reprezentácie Slovenska zúročiť práve pri mladých a práve v Humennom. Chýbala k tomu maličkosť – vhodné priestory. Nadšenie týchto mladých mužov sa prenieslo aj na mňa a tak sme sa rýchlo dohodli na spolupráci. Asfaltové ihrisko školy (a v zlom počasí telocvičňa) sa stali domovom pre čoraz viac rozrastajúcu sa skupinku nadšencov hokejbalu. Z celého mesta mierili popoludní kroky športuchtivých školákov zdokonaľovať sa v nie až tak známom, ale čoraz viac populárnejšom športe, v ktorom je Slovensko niekoľkonásobným majstrom sveta. Čoskoro vznikol Hokejbalový klub Levíčatá Humenné ako občianske združenie. A práve vedúci klubu kontaktovali poslancov mestského zastupiteľstva s požiadavkou rekonštruovať asfaltové ihrisko a vytvoriť tak pre rozvoj hokejbalu zodpovedajúce podmienky. Ich zdravé nadšenie spôsobilo, že udalosti nabrali rýchly spád a na marcovom zasadnutí zastupiteľstvo podanie projektu a spolufinancovanie schválilo.

            Dotácia je schválená, polovicou sumy prispeje mesto Humenné. Aké sú realizačné plány resp. čo bude teraz nasledovať?

            To záleží od administratívnych postupov a pravidiel Fondu na podporu športu SR a samozrejme mesta Humenné, ktoré projekt podalo a bude aj realizovať. Ťažko tiež predpokladať, aká bude epidemická situácia, ktorá by mohla proces realizácie narušiť. Avšak naša škola ako správca areálu poskytne všetku potrebnú súčinnosť.

            Kedy sa môžu žiaci a obyvatelia mesta tešiť na nový športový areál?

            Bolo by odo mňa veľmi nezodpovedné dávať nejaké konkrétne termíny. Verím však, že všetko pôjde dobre a rekonštrukciu areálu nebudú brzdiť žiadne problémy.

            Čo by ste na záver odkázali všetkým priaznivcom športu v Humennom?

            Sme ako škola hrdí na to, že môžeme poskytovať domov humenskému hokejbalu. Myslím si, že sa tento šport bude raketovo rozvíjať a že čoskoro budeme môcť privítať Humenčanov na súťažných zápoleniach HKM Levíčatá na ZŠ Laborecká v novo zrekonštruovanom areáli. Moja vďaka patrí tiež  mestu Humenné, poslancom a zamestnancom mestského úradu, ktorí spracovali kvalitný projekt.

            Ďakujeme riaditeľovi ZŠ Laborecká, pánovi Fecurovi za krátky rozhovor. Držíme pri realizácii projektu nového multifunkčného ihriska palce, nech majú humenské levíčatá, žiaci školy a aj obyvatelia Humenného čoskoro k dispozícii moderný priestor na športovanie. Viac noviniek zo života školy nájdete aj na ich Facebookovej stránke https://www.facebook.com/zslaboreckavhumennom a Instagramovom účte https://www.instagram.com/zslaboreckahe/.

        • Dotácia na stravu od septembra
          • Dotácia na stravu od septembra

          • Vážení rodičia,

            poskytovanie príspevku na stravu všetkým žiakom sa končí 31.7.2021. Od 1. augusta 2021 platia nové pravidlá. Dotácia sa zvyšuje na 1,30 EUR a bude na ňu mať nárok len:

            • dieťa, ktoré navštevuje ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • dieťa, ktoré navštevuje ZŠ a žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima,
            • dieťa, ktoré navštevuje ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu, táto skutočnosť sa preukazuje čestným vyhlásením.

            Preto žiadame rodičov, ktorých deti sa nachádzajú v jednej z týchto troch kategórií a majú záujem, aby ich dieťa dostávalo od 1.9.2021 príspevok na stravovanie, aby najneskôr do 30. 7. 2021 priniesli na sekretariát školy dokumenty potrebné na prípravu zoznamov detí, pre ktoré sa dotácia žiada:

            V prípade, že si potvrdenia nestihnete vybaviť v stanovenom termíne, doručte nám ich čo najskôr. V prípade akýchkoľvek zmien je potrebné kontaktovať školu čo najskôr.

            Vopred vám ďakujeme za porozumenie a za súčinnosť.

          • Laborecká Open už v nedeľu

          • Je to tu! V nedeľu sa uskutoční ďalší ročník populárneho podujatia pre rodičov a deti nie len zo ZŠ Laborecká. O 10:00 h na vás čakajú zábavné súťaže, trampolína, vystúpenie tanečníčok z Via Arto a jazdenie na koni. Tie najšikovnejšie dvojice dostanú ocenenie. Bude aj bohatá tombola pre ostatných. Srdečne vás POZÝVAME

        • ZŠ Laborecká pred novými výzvami
          • ZŠ Laborecká pred novými výzvami

          • ZŠ Laborecká v Humennom je škola s bohatou históriou. Založená bola v roku 1981, v súčasnosti má 10 tried, odborné učebne výtvarnej a hudobnej výchovy, chémie, anglického jazyka, 2 počítačové učebne, učebňu spoločenských vied, a školskú knižnicu. Oslovili sme riaditeľa školy PaedDr. Alexandra Fecuru, aby nám v krátkom rozhovore priblížil plány školy na ďalšie obdobie.

            Škola má bohatú históriu a patrí medzi dôležité články vzdelávacích inštitúcií v meste. Ako by ste zhodnotili posledných päť rokov jej pôsobenia?

            Posledných 5 - 7 rokov sme sa zamerali na rozvoj v materiálno-technickej oblasti. Takmer do každej triedy sa dostala interaktívna tabuľa s príslušenstvom, naši žiaci dostali nové školské lavice a stoličky. Na prvom stupni boli zrekonštruované sociálne zariadenia. V školskej jedálni pribudli nové stoly a stoličky, školská kuchynka bola vybavená modernými kuchynskými strojmi. Boli inovované učebné pomôcky vo všetkých kabinetoch. Momentálne finišujeme s rekonštrukciou troch odborných učební - jazykovej, chemicko-biologickej a učebne informatiky. Chceme to stihnúť do septembra, tj. do začiatku ďalšieho školského roka. Verím, že zlepšenie podmienok na vzdelávanie sa prejaví aj na skvalitnení výchovno-vzdelávacieho procesu.

            Pandémia Covid-u výrazne zasiahla do chodu všetkých škôl? Ako ste sa popasovali u vás s dištančnou výučbou a čo boli najväčšie výzvy?

            Bola to úplne nová a hlavne neočakávaná situácia. Jeden deň popoludní sme sa dozvedeli, že na druhý deň už neučíme prezenčne. A museli sme to okamžite riešiť. S odstupom času konštatujem, že sme to zvládli veľmi dobre. Učitelia, žiaci, ale i rodičia v priebehu niekoľkých dní nabehli na online vzdelávanie.  Všetci sme potrebovali zvládnuť digitálne nástroje a digitálne učebné zdroje. Chcem podotknúť, že hlavne rodičia zareagovali na vzniknutú situáciu výborne tým, že zabezpečili svojim deťom adekvátne počítačové vybavenie. Určite to nebolo z finančného hľadiska jednoduché. I preto im patrí moja vďaka. V niekoľkých prípadoch sme v rámci našich možností vypomohli notebookom či tabletom i my. Časti žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia sme však museli doručovať úlohy v podobe tlačených pracovných listov, čo v podmienkach lockownu nebolo vôbec jednoduché. Tu nám neoceniteľnú pomoc poskytla vedúca Komunitného centra na Podskalke. Kolegyne a kolegovia okrem online vyučovania poctivo každý týždeň pracovné listy pripravovali. Spomínam si, ako jedna z našich kolegýň hrdinsky, v najväčšej snehovej kalamite, vlastným autom prevážala vypracované testy do školy, pričom niekoľkokrát zapadla do záveja a len vďaka ochote okoloidúcich svoju misiu splnila.   

            Momentálne to vyzerá optimisticky, t. j. nový školský rok, dúfame, že už začne v štandardnom, prezenčnom režime. Čo bude potrebné stihnúť cez leto, aby sa výučba naštartovala v septembri bez problémov?

            Dovolím si nezdieľať váš optimizmus. Obávam sa, že nás čaká repríza tejto jesene. Cez prázdniny dostanú žiaci i učitelia bojovú úlohu oddychovať. A od septembra sa určite okrem riadneho plnenia učebných osnov zameriame na prípravu prípadnej tretej vlny a následného dištančného vyučovania. Radi by sme ešte viac pomohli technikou viacdetným, či menej solventným rodinám, aby bolo pre nich online vzdelávanie prístupnejšie. Škola začne realizovať Akčný plán digitálnej excelentnosti, ktorý teraz dokončujeme a realizácia ktorého nám pomôže dostať našu školu na vyššiu úroveň vo využívaní informačno-komunikačných technológií, vo zvládaní digitálnych kompetencií a vôbec v premene školy na digitálnu školu novej doby.

            Školský rok 2021 / 2022 sa bude vo vašej škole niesť v duchu 40. výročia jej založenia. Plánujete v tomto kontexte pripraviť pre študentov, pedagógov alebo rodičov niečo špeciálne?

            Určite. Zatiaľ si detaily necháme pre seba, všetci sa však majú na čo tešiť. Neplánujeme honosné oslavy, chceme si pripomenúť zaujímavé míľniky v histórii školy, osobnosti súčasného verejného života, ktoré svoje prvé vedomosti získavali v našej škole, či vyjadriť uznanie pedagógom, ktorí vytvárali charizmu našej školy.  

            Pomaly sa blíži záver školského roku, čo by ste odkázali vašim žiakom, prípadne všetkým Humenčanom?

            Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí aj napriek problémom zachovali našej škole priazeň. Od nášho zriaďovateľa - mestu Humenné, poslancom mestského zastupiteľstva,  rodičom, bývalým žiakom či kolegom. Taktiež  ľuďom, ktorí tvoria súčasnosť školy - pedagógom, nepedagogickým zamestnancom a rodičom. A samozrejme našim žiakom, ktorí tvoria dušu školy a na ktorých sme pyšní. V mene všetkých kolegov pripájam odkaz, že nová vizuálna identita školy so sebou prinesie lepšie výchovno-vzdelávacie výsledky, nové nápady, spokojnosť žiakov i rodičov a zaujímavejšie učenie v príjemnejšom prostredí.

            ZŠ Laborecká sa mení, a mení sa určite k lepšiemu. Ku kvalitnejšej škole, v ktorej svoje prvé riadky napíšu ešte mnohí žiaci. V jej plánoch úprimne držíme celému pedagogickému zboru palce a pánovi riaditeľovi ďakujeme za čas, ktorý si na nás našiel. Všetko dobré Laborecká :-). Pre viac informácii o škole – www.zslaborecka.sk.

             

             

          • Monitoring 9

          • V stredu 9. júna absolvovali naši deviataci Monitoring NÚCEM 2021: Dištančné vzdelávanie z pohľadu deviatakov. Po zrušení Testovania 9 bola naša škola vybraná do reprezentatívnej vzorky, ktorá absolvovala monitoring ako jeho náhradu. Národný úrad certifikovaných meraní chce monitoringom vybraných škôl získať spätnú väzbu od žiakov, na základe ktorej vyhodnotí dopad dištančného vzdelávania na úroveň vedomostí deviatakov na Slovensku. Deviataci našej školy sa k splneniu úlohy postavili zodovedne. Po tom, čo na hodine informatiky vyplnili dotazník ako súčasť monitoringu, dnes ich čakal test z matematiky a slovenského jazyka. Prebiehal online formou prostredníctvom počítačov a zúčastnili sa ho všetci deviataci. 

          • Pokyny od 31.5.2021

          • POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie od 31.5.2021 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy

            a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

             

            Základné informácie

            1. Žiaci sú rozdelení do pôvodných tried. Vyučovania sa zúčastňujú všetky triedy.
            2. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelení do 2 oddelení. V každom oddelení pracuje iný pedagogický zamestnanec.
            3. Obsah a forma všetkých vzdelávacích aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-protiepidemické opatrenia.
            4. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.
            5. Do objektu školy je možný vstup žiakov a zamestnancov školy za dodržiavania všetkých hygienicko-protiepidemických opatrení (prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, dodržiavanie odstupu).
            6. Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby.
            7. Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín sa využíva dištančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.).

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h.
            2. Pri vstupe sa žiakom bude odmeriavať teplota.
            3. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            4. V interiéri a exteriéri školy si žiaci prekrývajú horné dýchacie cesty vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami (respirátor, rúško, šál, šatka a pod.).
            5. Vyučovanie prebieha podľa rozvrhu hodín.
            6. Telesná a športová výchova sa vykonáva v interiéri i exteriéri, pričom je povolené cvičiť bez rúška. Minimalizuje sa množstvo a zdieľanie športového náčinia a náradia.
            7. Šatne určené na prezliekanie žiakov sa využívajú, dbá sa na zvýšenú hygienu a dezinfekciu.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim, resp. vychovávateľkou do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Prebratie stravy nepotvrdzujú čipmi. Stravu vydáva žiakom personál jedálne,  hygienicky zabalený príbor pedagogický zamestnanec.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Oddelenia školského klubu detí pracujú v učebniach ŠKD. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v skupine riadi vychovávateľka.
            5. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Škola zabezpečuje dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            2. Každý nepedagogický zamestnanec školy nosí osobnú ochrannú pomôcku na prekrytie horných dýchacích miest alebo jej stanovený ekvivalent v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR (rúško).
            3. Každý pedagogický zamestnanec nosí osobnú ochrannú pomôcku na prekrytie horných dýchacích miest alebo jej stanovený ekvivalent v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR (rúško).
            4. Škola organizuje vzdelávacie aktivity tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku, či už v areáli školy alebo mimo neho podľa klimatických podmienok. Vyučujú sa ucelené triedy v triedach, výnimočne v špecializovaných učebniach. V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            5. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            6. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            7. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykoná najmenej raz denne.
            8. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            9. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            10. Triedy sú pravidelne dezinfikované germicídnymi žiaričmi.
            11. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-protiepidemických opatrení pri príchode žiaka do  školy a pri jeho odchode.
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň aspoň dve rúška (náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Vzor potvrdenia zašle škola zákonnému zástupcovi cez Edupage a je k dispozícii aj pri vchode do školy v tlačenej podobe. Vyhlásenie je možné podať aj elektronicky cez Edupage. Pri prerušení 5 a viac pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá „Potvrdenie o chorobe“ vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.
            4. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informujú triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym ÚVZ. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.
            5. V prípade neprítomnosti žiaka v škole a školskom zariadení z dôvodu:
              1. Podozrenia na ochorenie COVID-19 (označený ako „Úzky kontakt“ RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) predložia pri návrate žiaka do školy "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast, a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.
              2. Ochorenia na COVID-19 (potvrdené ochorenie RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) predložia pri návrate žiaka do školy "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast, a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.
            6. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov  školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí si dieťa bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ.
            3. Ak sa u zamestnanca  školy objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.

             

            V Humennom dňa 31. 5. 2021

             

            PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy

          • Pokyny riaditeľa platné od 24.5.2021

          • Základná škola, Laborecká 66, 066 01 Humenné

             

            POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie od 24.5.2021 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy

            a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

             

            Základné informácie

            1. Žiaci sú rozdelení do pôvodných tried. Vyučovania sa zúčastňujú všetky triedy.
            2. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelení do 3 oddelení. V každom oddelení pracuje iný pedagogický zamestnanec.
            3. Obsah a forma všetkých vzdelávacích aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-protiepidemické opatrenia.
            4. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.
            5. Do objektu školy je možný vstup žiakov a zamestnancov školy za dodržiavania všetkých hygienicko-protiepidemických opatrení (prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, dodržiavanie odstupu).
            6. Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby.
            7. Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín sa využíva dištančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.).

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h.
            2. Pri vstupe sa žiakom bude odmeriavať teplota.
            3. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            4. V interiéri a exteriéri školy si žiaci prekrývajú horné dýchacie cesty vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR (respirátor, rúško, šál, šatka a pod.).
            5. Vyučovanie prebieha podľa rozvrhu hodín.
            6. Telesná a športová výchova sa vykonáva v exteriéri, pričom je povolené cvičiť bez rúška za predpokladu dodržiavania min. 3 metrových odstupov medzi žiakmi. Učitelia prispôsobia výber cvičení a aktivít tak, aby bol dodržaný odstup aj v prípade individuálnych aktivít a športov. Kontaktné tímové športy sú povolené s upravenými pravidlami. Vhodné sú cvičenia na stanovištiach (posilňovacie, kompenzačné, strečingové), individuálne športy s využitím maximálnej plochy vonkajšieho areálu školy, prípadne prechádzky.
            7. Školské telocvične ani šatne určené na prezliekanie žiakov sa nevyužívajú.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim, resp. vychovávateľkou do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Prebratie stravy nepotvrdzujú čipmi. Stravu vydáva žiakom personál jedálne,  hygienicky zabalený príbor pedagogický zamestnanec.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Oddelenia školského klubu detí pracujú v učebniach ŠKD a v triedach. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v skupine riadi vychovávateľka.
            5. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Škola zabezpečuje dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            2. Každý nepedagogický zamestnanec školy nosí osobnú ochrannú pomôcku na prekrytie horných dýchacích miest alebo jej stanovený ekvivalent v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR (repirátor).
            3. Každý pedagogický zamestnanec nosí osobnú ochrannú pomôcku na prekrytie horných dýchacích miest alebo jej stanovený ekvivalent v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR (respirátor, ktorý možno počas výchovno-vzdelávacieho procesu nahradiť rúškom)..
            4. Škola organizuje vzdelávacie aktivity tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku, či už v areáli školy alebo mimo neho podľa klimatických podmienok. Vyučujú sa ucelené triedy v triedach, výnimočne v špecializovaných učebniach. V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            5. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            6. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            7. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykoná najmenej raz denne.
            8. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            9. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            10. Triedy sú pravidelne dezinfikované germicídnymi žiaričmi.
            11. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-protiepidemických opatrení pri príchode žiaka do  školy a pri jeho odchode.
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň aspoň dve rúška/respirátory (náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Vzor potvrdenia zašle škola zákonnému zástupcovi cez Edupage a je k dispozícii aj pri vchode do školy v tlačenej podobe. Vyhlásenie je možné podať aj elektronicky cez Edupage. Pri prerušení 5 a viac pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá „Potvrdenie o chorobe“ vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.
            4. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informujú triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym ÚVZ. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.
            5. V prípade neprítomnosti žiaka v škole a školskom zariadení z dôvodu:
              1. Podozrenia na ochorenie COVID-19 (označený ako „Úzky kontakt“ RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) predložia pri návrate žiaka do školy "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast, a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.
              2. Ochorenia na COVID-19 (potvrdené ochorenie RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) predložia pri návrate žiaka do školy "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast, a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.
            6. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov  školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí si dieťa bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ.
            3. Ak sa u zamestnanca  školy objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.

             

            V Humennom dňa 24. 5. 2021

             

            PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy

          • Zatvorená 1.A

          • Z dôvodu pozitívneho výsledku testu je od zajtra do 14. mája zatvorená trieda 1.A. Žiakom bude zabezpečené dištančné vzdelávanie.

          • Pokyny riaditeľa školy s účinnosťou od 3.5.2021

          • Základná škola, Laborecká 66, 066 01 Humenné

             

             

            POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie od 3.5.2021 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy

            a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

             

            Základné informácie

            1. Žiaci sú rozdelení do pôvodných tried. Vyučovania sa zúčastňujú všetky triedy s výnimkou 3.A, ktorá je v karanténe.
            2. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelení do 3 oddelení (trieda = oddelenie). V každom oddelení pracuje iný pedagogický zamestnanec.
            3. Obsah a forma všetkých vzdelávacích aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-protiepidemické opatrenia.
            4. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.
            5. Do objektu školy je možný vstup zákonného zástupcu žiaka, žiaka, zamestnanca školy a všetkých ostatných osôb aj bez preukázania sa negatívnym výsledkom testom, avšak za dodržiavania všetkých hygienicko-epidemických opatrení (prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, dodržiavanie odstupu).

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h.
            2. Žiak ani jeho zákonný zástupca nemajú povinnosť predkladať negatívny výsledok testu.
            3. Zákonný zástupca môže rozhodnúť, či sa žiak bude zúčastňovať prezenčného vyučovania.
            4. V prípade, ak sa žiak dobrovoľne rozhodnutím zákonného zástupcu nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, je povinný predkladať ospravedlnenie od zákonného zástupcu v dĺžke 5 dní podľa platného rozhodnutia ministra z 28.8.2020.
            5. Pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov) zákonný zástupca žiaka predkladá čestné vyhlásenie. Vzor potvrdenia zašle škola zákonnému zástupcovi cez Edupage a je k dispozícii aj pri vchode do školy v tlačenej podobe.
            6. Vyhlásenie je možné podať aj elektronicky cez Edupage.
            7. Pri vstupe sa žiakom bude odmeriavať teplota.
            8. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            9. V interiéri a exteriéri školy si žiaci prekrývajú horné dýchacie cesty respirátorom, ktorý možno nahradiť rúškom, šálom alebo šatkou. Pri aktivitách v exteriéri nemusia žiaci prekrytie horných dýchacích ciest používať len pri vzájomnej vzdialenosti min. 5 metrov.
            10. Odporúčame, aby mali žiaci z hygienických dôvodov k dispozícii minimálne dve rúška.
            11. Vyučovanie prebieha podľa rozvrhu hodín.
            12. Telesná a športová výchova sa vykonáva v exteriéri, pričom je povolené cvičiť bez rúška za predpokladu dodržiavania min. 3 metrových odstupov medzi žiakmi. Učitelia prispôsobia výber cvičení a aktivít tak, aby bol dodržaný odstup aj v prípade individuálnych aktivít a športov. Kontaktné tímové športy (futbal, basketbal, vybíjaná a pod.) nie sú povolené. Vhodné sú cvičenia na stanovištiach (posilňovacie, kompenzačné, strečingové), individuálne športy s využitím maximálnej plochy vonkajšieho areálu školy, prípadne prechádzky.
            13. Školské telocvične ani šatne určené na prezliekanie žiakov sa nevyužívajú.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim, resp. vychovávateľkou do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Prebratie stravy nepotvrdzujú čipmi. Stravu vydáva žiakom personál jedálne,  hygienicky zabalený príbor pedagogický zamestnanec.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Oddelenia školského klubu detí pracujú v učebniach ŠKD a v triedach. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v skupine riadi vychovávateľka.
            5. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Škola zabezpečuje dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            2. Zamestnanci sú povinní prekryť si horné dýchacie cesty respirátorom. Pedagogickí zamestnanci môžu v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu používať rúško, šál alebo šatku (mimo pedagogického procesu používajú respirátor).
            3. V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            4. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            5. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby.
            6. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykoná najmenej raz denne.
            7. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            8. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            9. Triedy sú pravidelne dezinfikované germicídnymi žiaričmi.
            10. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-protiepidemických opatrení pri príchode žiaka do  školy a pri jeho odchode.
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň aspoň dva respirátory, resp. ich náhradu a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy.
            4. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informujú triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov  školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí si dieťa bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ.
            3. Ak sa u zamestnanca  školy objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.

            V Humennom dňa 1. 5. 2021

            PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy

          • Pokyny riaditeľ školy platné od 26.4.2021

          • Základná škola, Laborecká 66, 066 01 Humenné

            POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie od 26.4.2021 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy

            a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

             

            Základné informácie

            1. Žiaci sú rozdelení do pôvodných tried. Vyučovania sa zúčastňujú všetky triedy s výnimkou 3.A, ktorá je z dôvodu pozitivity viacerých žiakov v karanténe.
            2. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelené do 3 oddelení (trieda = oddelenie). V každom oddelení pracuje iný pedagogický zamestnanec.
            3. Obsah a forma všetkých vzdelávacích aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-epidemiologické opatrenia.
            4. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.
            5. Do objektu školy je možný vstup zákonného zástupcu žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti, žiaka a zamestnanca školy za podmienky, že sa vie preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19 nie starším ako 7 dní, prípadne ak sa preukáže, že spĺňa niektorú z nižšie uvedených výnimiek z preukazovania sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19.

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h. Žiaci vstupujú do školy hlavným vchodom individuálne, bez sprievodu rodiča.
            2. Pri prvom nástupe žiaka do školy predkladá zákonný zástupca
              1. žiaka prvého stupňa písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie a že aspoň jeden zákonný zástupca má negatívny test na COVID-19, resp. má výnimku z testovania
              2. žiaka druhého stupňa písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie a že žiak a aspoň jeden zákonný zástupca má negatívny test na COVID-19, resp. majú výnimku z testovania
            3. Toto vyhlásenie sa predkladá aj po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako tri dni. Vzor potvrdenia bol rodičom zaslaný cez Edupage a je k dispozícii aj pri vchode do školy v tlačenej podobe.
            4. Vyhlásenie je možné podať aj elektronicky cez Edupage.
            5. Ak majú žiak a rodič výnimku z testovania, vyhlásenie predkladajú len raz a platí po dobu platnosti výnimky.
            6. Platnosť testu je 7 dní. Po skončení platnosti testu predkladá rodič nové vyhlásenie.
            7. Pre žiakov druhého stupňa a v prípade požiadavky rodičov aj žiakov tretieho a štvrtého ročníka zabezpečuje škola testovanie žiakov kloktacími testami. Testovanie kloktacími testami je dobrovoľné.
            8. Pri vstupe sa žiakom bude odmeriavať teplota.
            9. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            10. V interiéri a exteriéri školy žiaci nosia rúško. Pri aktivitách vonku a pri rozostupoch daných príslušnými predpismi si môžu dať žiaci rúško dolu. Odporúčame, aby mali žiaci z hygienických dôvodov k dispozícii minimálne dve rúška.
            11. Vyučovanie prebieha podľa upraveného rozvrhu hodín, prispôsobeného adaptácii žiakov po dištančnom vzdelávaní. Rozvrh hodín vychádza z Plánu adaptačného a poadaptačného obdobia.
            12. Umožňuje sa vykonávať telesnú a športovú výchovu len pre žiakov I. stupňa základných škôl. (ročník 1 – 4) v exteriéri. Pričom je povolené cvičiť bez rúška za predpokladu dodržiavania min 3 metrových odstupov medzi žiakmi. Učitelia prispôsobia výber cvičení a aktivít tak aby bol dodržaný odstup aj v prípade individuálnych aktivít a športov. Kontaktné tímové športy (futbal, basketbal, vybíjaná a pod.) nie sú povolené. Vhodné sú cvičenia na stanovištiach (posilňovacie, kompenzačné, strečingové), individuálne športy s využitím maximálne plochy školských dvorov, prípadne prechádzky. Školské telocvične ani šatne určené na prezliekanie žiakov sa nevyužívajú.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim, resp. vychovávateľkou do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Prebratie stravy nepotvrdzujú čipmi. Stravu vydáva žiakom personál jedálne,  hygienicky zabalený príbor pedagogický zamestnanec.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Oddelenia školského klubu detí pracujú v učebniach ŠKD a v triedach. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v skupine riadi vychovávateľka.
            5. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Škola zabezpečila dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            2. Všetci zamestnanci školy nosia rúško alebo respirátor.
            3. V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            4. Aktivity škola organizuje tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku v areáli školy. Telovýchovne aktivity sa budú v závislosti od počasia vykonávať externom prostredí, nie vo vnútornom prostredí telocvične.
            5. Škola opakovane upozorňuje žiakov na dodržiavania hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.
            6. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            7. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby.
            8. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykoná najmenej raz denne.
            9. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            10. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            11. Triedy sú pravidelne dezinfikované germicídnymi žiaričmi.
            12. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň aspoň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Dodržiavajú tieto pokyny riaditeľa školy.
            4. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení.
            3. Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.

             

            V Humennom dňa 23. 4. 2021

             

            PaedDr. Alexander Fecura

            riaditeľ školy

          • Zápis do 1. ročníka pokračuje

          • Zápis detí do 1. ročníka na našej škole pokračuje. Do konca apríla môžu rodičia navštíviť školu a na riaditeľstve zapísať svoje dieťa, pričom dieťa sa zápisu nezúčastňuje. K dispozícii je potrebný rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča, resp. zákonného zástupcu.

            Rodič môže zapísať podať prihlášku aj elektronicky na tomto linku: Elektronická prihláška | Základná škola, Laborecká 66, Humenné (edupage.org).

            Výhody, ktoré Základná škola Laborecká 66 Humenné poskytuje zapísaným žiakom (napr. takmer všetky pomôcky bezplatne) a iné informácie o škole si rodič môže prečítať na webstránke školy www.zslaborecka.sk v záložke ZÁPIS.