• Športové dopoludnie II

          • Vo štvrtok 24.3.2022, sa brány telocvične opäť otvorili na celé dopoludnie, tentokrát pre deťúrence zo Súkromnej materskej školy Duchnovičova 26. 🤩🤩
            Detičky aj v tento deň zdolávali tri športové disciplíny:  hokejbal, futbal a basketbal.
            Po vyčerpávajúcom športovaní sme deťúrence aj patrične odmenili. 
            Tento športový deň sa uskutočnil pod vedením nášho pána učiteľa Vladimíra Voroňáka, v spolupráci s našou školskou špeciálnou pedagogičkou Mgr. Júliou Karbulovou, žiakmi 8.A a našimi hokejbalistami. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.  🍀
            Text a foto: J. Karbulová

        • Ocenená Dominika Laudová
          • Ocenená Dominika Laudová

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov bola primátorom mesta ocenená aj naša učiteľka Mgr. Dominika Laudová. Plaketu Jána Amosa Komenského si prevzala na slávnostnom aktíve učiteľov, ktorý sa uskutočnil 25. marca v Dome kultúry za prítomnosti učiteľov z celého mesta.

            Pani Laudová je triednou učiteľkou 7.A a na škole učí okrem svojich predmetov biológie a fyziky tiež občiansku náuku a techniku. Do našej školy nastúpila hneď po ukončení vysokoškolského vzdelávania ako čerstvá absolventka v školskom roku 2015/2016. Darom jej pedagogickej činnosti je správna motivácia, uznanie osobnostných kvalít a dobrých výkonov. Žiaci pod jej vedením získali popredné umiestnenia v súťažiach Prvá pomoc či Mladý záhradkár. Je spoluautorkou projektu Zelená škola, vďaka ktorému získala škola certifikát. Aktívne sa podieľala na projekte Zdravie na tanieri a Ekoalarm. Je predsedníčkou Rady školy, koordinátorkou pre environmentálnu výchovu a Zelenú školu, koordinátorkou pre finančnú gramotnosť a vedúcou predmetovej komisie prírodovedných predmetov. Aktívne a ochotne sa zapája do väčšiny aktivít, organizovaných školou.

            Srdečne našej milej kolegyni blahoželáme.

          • Športový deň na Laboreckej

          • V stredu  23.3. sa brány telocvične otvorili na celé dopoludnie pre deti z Materskej školy Třebíčska 13. Deťúrence v tento deň zdolávali rôzne športové disciplíny. Boli pre nich pripravené tri stanovištia: hokejbal, futbal a basketbal. Po vyčerpávajúcom športovaní boli detičky odmenené sladkou odmenou.
            Tento športový deň sa uskutočnil pod vedením pána učiteľa Mgr. Vladimíra Voroňáka, v spolupráci so školskou špeciálnou pedagogičkou pani Mgr. Júliou Karbulovou, žiakmi 8.A a našimi hokejbalistami. Tešíme sa na ďalšie stretnutie. 🍀 
            Text a foto: J. Karbulová

          • Deň otvorených dverí

          • Vopred potrešteným videom avizovaný Deň otvorených dverí na Laboreckej prepukol v pondelok poobede v plnej paráde. Napriek rôznym "odpútavacím akciám"🙂. Rodičia, ktorí hľadajú pre svoje ratolesti školu rodinného typu boli spolu so svojimi deťmi na takmer dve hodiny vtiahnutí do série bláznovstiev, ktoré s nádejnými školákmi robili Veverička a Žirafka (inak v civile vcelku seriózne dámy špeciálna pedagogička a sociálna pedagogička), vedomostno-zábavných aktivít v podaní učiteliek prvého stupňa, detského divadla či hokejbalového skorozápasu s ozajstným výstrojom, brankárom i bránkou. Deti preukázali pozoruhodné znalosti z angličtiny, matematiky, logiky a programovania autíčok a včielok. Zážitkom bolo, keď chorobou skoleného ježka v divadelnej hre bez problémov alternoval jeden z prítomných škôlkarov, ktorý drzú kozu rohatú poslal kade ľahšie 🙂. Veríme, že si deti a ich rodičia odniesli od nás z Laboreckej len tie najkrajšie zážitky.

          • Pripime si s planétou

          • Ľudia už niekoľko storočí pijú nápoje z rôzne priemyselne vyrábaných nádob. Najprv to boli sklenené fľaše, potom oceľové a hliníkové plechovky, avšak ku veľkej zmene v balení nápojov došlo v druhej polovici 20. storočia – plastovou fľašou vyrobenou z PET. Na Slovensku sa ich každoročne predá približne miliarda. Od januára 2022 je u nás zavedený systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, čo výrazne zníži množstvo pohodených plastových obalov. Je to jediný účinný spôsob ako dosiahnuť  vysokú mieru ich vytriedenia a recyklácie.
            Svetový deň recyklácie, ktorý je 18. marca, pripomína ľuďom to, prečo je dôležité, aby každý z nás dbal na odpad, ktorý vyprodukuje, a najmä na to, kde ten odpad nakoniec skončí.
            Aktivitami projektu #Zatočsodpadom pod vedením pani učiteľky Laudovej, sme sa tento mesiac venovali druhom nápojových obalov. Každá skupina žiakov si pripravila poster na jeden druh obalu zameraný na históriu, výrobu a samozrejme recykláciu. Na hodinách výtvarnej výchovy s pani zástupkyňou Belančinovou, žiaci využívali rôzne druhy odpadu. Plastové fľaše a vrchnáky, hliníkové fólie, gombíky a korálky, noviny a kartóny a rôzne iné materiály na výrobu krásnych výrobkov. Na týchto hodinách žiaci dokážu vyrobiť niečo z ničoho. Nevyhadzujeme – recyklujeme!

          • Poslední predškoláci na návšteve

          • Dnes ukončili návštevy detí z materských škôl v našej škole chlapci a dievčatá z Materskej školy Ul. dargovských hrdinov 18. Podobne ako ich rovesníci z MŠ Třebíčska 13, SMŠ AURA a SMŠ Duchnovičova 26 poobdivovali našu jarnú výzdobu, zahrali sa so zvieratkami, zasúťažili si i prejavili svoju znalosť v písaní iniciálok svojho mena do cukru. Na záver po neodmysliteľnej spoločnej fotografii si prevzali pozvánky na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v pondelok 21.3. o 15:00 h. Všetci sa tešíme na spoločné stretnutie.

          • Návšteva z Duchnovičovej

          • Pondelkové dopoludnie sa vestibul našej školy naplnil džavotom detí zo Súkromnej materskej školy Duchnovičova 26 Humenné. Deti 3. a 4. triedy sa zapojili do zábavných súťaží, v ktorých preukázali svoju šikovnosť ale aj vedomosti. "Vybodkovali" si svoju lienku a pozreli jarnú výzdobu našej školy. Na záver ich pán riaditeľ obdaroval záložkami do kníh, ktoré pri príležitosti Mesiaca knihy vyrobili šikovné ruky žiakov z Laboreckej. Tešíme sa na skoré stretnutie s deťmi na športovom dopoludní.

          • Deti z Aury

          • V piatok čakala naše zvieratká ďalšia návšteva. Tentokrát to boli deťúrence zo Súkromnej materskej školy AURA. Chceli sa na vlastné oči presvedčiť, či je jarná výzdoba na ZŠ Laborecká ozaj taká super a či tam ozaj majú zvieratká, ktoré sa najradšej zo všetkého hrajú s deťmi. Na fotografiách vidno, že sa im u nás naozaj páčilo.

          • Deti z Třebíčskej medzi nami

          • Predškoláci z Materskej školy Třebíčska 13 si to v stredu opäť namierili do našej školy. Tentokrát poobdivovať jarnú výzdobu, ktorej inštaláciu len pred niekoľkými dňami dokončila pani zástupkyňa Belančinová spolu s pomocníčkami z radov učiteliek, ale aj žiačok. Deťúrence však teraz čakalo aj veľké prekvapenie. Vítali ich zvieratká, ktoré si akurát odbehli zo skúšky na divadelné predstavenie. Nemohol chýbať ani maskot Vĺčko. Deti si pohotovo zvieratká pomenovali a až do konca prezerania výstavy ich od seba nepustili. Veľký úspech mala aj zázračná Montessori krabička, kde si deti skúšali napísať prstom do cukru iniciály svojho mena. Nakoniec si urobili spoločnú fotografiu, ktorá im bude pripomínať pekné chvíle strávené na Základnej škole Laborecká 66.

          • Pozývame na DOD

          • Pre deti končiacich ročníkov materskej školy a ich rodičov sme pripravili prezentáciu našej školy. Srdečne ste vítaní.

          • Aktuálne pokyny k prevádzke školy

          • Pokyny vydal riaditeľ školy v zmysle Rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR a Školského semaforu 2.0. Zmeny sú vyznačené tučným písmom.

             

            POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie od 28.2.2022 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu

            školy a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

             

            Základné informácie

            1. Činnosť školy sa riadi Školským semaforom.
            2. Vyučovanie uskutočňuje podľa štandardného rozvrhu.
            3. Obsah a forma všetkých vzdelávacích aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-protiepidemické opatrenia.
            4. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.
            5. Do objektu školy je možný vstup žiakov a zamestnancov školy za dodržiavania všetkých hygienicko-protiepidemických opatrení (prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, dodržiavanie odstupu).
            6. Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je povolený v režime základ so súhlasom riaditeľa.
            7. Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín sa využíva najmä dištančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.).
            8. Škola poskytuje rodičom na vyžiadanie AG samotesty. Po prevzatí samotestov je rodič povinný uskutočniť dieťaťu test dvakrát týždenne a oznámiť škole cez EduPage. Testy sa poskytujú rodičom, ktorí si ich objednali, resp. po neprevzatí objednaných testov aj ďalším rodičom, ktorí o testy prejavia záujem.

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h.
            2. Pri vstupe sa uskutočňuje ranný filter, žiakom sa bude odmeriavať teplota.
            3. Žiaci si prekrývajú horné dýchacie cesty vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami (respirátor, rúško, šál, šatka a pod.). To neplatí v triede počas vyučovacieho procesu.
            4. Telesná a športová výchova sa organizuje v prípade priaznivých klimatických podmienok v exteriéri formou, ktorá nepredstavuje zvýšené epidemiologické riziko prenosu infekčného ochorenia COVID-19. Telesná a športová výchova v interiéri sa realizuje bez premiešavania tried. Telocvične je možné sprístupniť ako vnútorné športoviská pre športové kluby a širšiu verejnosť v súlade s aktuálne platnými vyhláškami ÚVZ SR.
            5. Náboženská výchova a etická výchova sa vyučuje v skupinách.
            6. Do domácej izolácie ide iba žiak s pozitívnym výsledkom AG samotestu, jeho spolužiaci naďalej navštevujú školu, pokiaľ nemajú príznaky COVID-19.
            7. Ak sa v škole vyskytne žiak alebo pedagogický zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, žiaci a pedagogickí zamestnanci, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, nejdú do karantény, pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia COVID-19. Títo žiaci musia mať 10 dní prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom.
            8. Pedagogickí zamestnanci, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou v rámci školy, do karantény nejdú. Takíto zamestnanci musia mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 po dobu 10 dní.
            9. Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Potvrdenie od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj e-mailom, pokiaľ lekár nevie potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.
            10. Riaditeľ ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto absencia zákonným zástupcom riadne nahlásená a zákonný zástupca zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré sa bude uskutočňovať formou zadávania úloh, ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky.
            11. Žiakom po ukončení izolácie sa po dobu nasledujúcich 5 kalendárnych dní neodporúča zúčastňovať mimovyučovacích aktivít, pri ktorých by sa stretávali so žiakmi z iných tried a škôl. V prípade, že sa ich zúčastňujú, dôrazne odporúčame, aby mali horné dýchacie cesty prekryté respirátorom.
            12. Pokiaľ bol žiak úzkym kontaktom osoby pozitívnej na COVID-19, absolvuje po karanténe Ag samotest pri návrate do školy, aby minimalizoval riziko prenosu nákazy na pôdu školy. O návrate do školy rozhoduje lekár.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim, resp. vychovávateľkou do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Stravu vydáva žiakom personál jedálne,  hygienicky zabalený príbor pedagogický zamestnanec.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v oddelení ŠKD riadi vychovávateľka.
            5. Záujmová činnosť v centre voľného času sa realizuje bez obmedzení.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Škola zabezpečuje dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            2. Každý zamestnanec školy používa respirátor, ktorý môže byť pri výchovno-vzdelávacom procese nahradený rúškom.
            3. Škola organizuje vzdelávacie aktivity tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku, či už v areáli školy alebo mimo neho podľa klimatických podmienok. Vyučujú sa ucelené triedy v triedach, výnimočne v špecializovaných učebniach. V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            4. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            5. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            6. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykoná najmenej raz denne.
            7. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            8. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            9. Učebne, kabinety a zborovňa sú pravidelne dezinfikované germicídnymi žiaričmi.
            10. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-protiepidemických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri jeho odchode.
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň aspoň dve rúška (náhradné rúško musí mať žiak pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Predkladajú po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezpríznakovosti (Príloha č. 1). Tlačivo vyhlásenia je k dispozícii aj pri vchode do školy. Vyhlásenie je možné podať aj elektronicky cez EduPage.
            4. V prípade, že je u žiaka potvrdené ochorenie na COVID-19, rodič bezodkladne musí o tejto situácii informovať všeobecného lekára pre deti a dorast, triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy.
            5. V prípade, že bol žiak testovaný Ag samotestom a má pozitívny výsledok, rodič o tom bezodkladne informuje školu. Po pozitívnom výsledku Ag samotestu je potrebné bezodkladne kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý mu stanoví ďalší postup, prípadne nutnosť vyšetrenia na ochorenie COVID-19.
            6. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov  školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí si dieťa bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ.
            3. Ak sa u zamestnanca  školy objavia príznaky nákazy COVID-19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.
            5. V prípade, že žiak alebo zamestnanec spĺňa výnimku z karantény, informuje o tom školu prostredníctvom formuláru „Oznámenie o výnimke z karantény“.

             

            V Humennom dňa 26.2.2022

            PaedDr. Alexander Fecura

            riaditeľ školy

             

            Príloha č. 1  Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Školský semafor – aktuálne úplné znenie

          • 2% pre školu

          • Aj v tomto roku môžete venovať dve percentá zo svojich daní Združeniu rodičov a priateľov ZŠ Laborecká. Postup nájdete na našej Edupage stránke tu. Vyhlásenie o poukázaní 2% je v tlačenej podobe k dispozícii aj v škole. Vyplnené tlačivo môžete odovzdať aj triednemu učiteľovi, resp. na sekretariáte školy. Vopred vám ďakujeme za váš príspevok k zlepšeniu materiálno-technického zabezpečenia školy.

          • Pokyny k prevádzke školy

          • Základná škola, Laborecká 66, 066 01 Humenné

             

            POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie od 2.2.2022 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy

            a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

             

            Základné informácie

            1. Činnosť školy sa riadi Školským semaforom. Po ukončení prerušenia prevádzky sa škola nachádza v zelenej fáze.
            2. Vyučovanie uskutočňuje podľa štandardného rozvrhu.
            3. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelení do 2 oddelení.
            4. Obsah a forma všetkých vzdelávacích aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-protiepidemické opatrenia.
            5. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.
            6. Do objektu školy je možný vstup žiakov a zamestnancov školy za dodržiavania všetkých hygienicko-protiepidemických opatrení (prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, dodržiavanie odstupu).
            7. Vstup na pracovisko a do iných priestorov zamestnávateľa sa umožňuje len zamestnancovi v režime OTP.
            8. Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.
            9. Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín sa využíva najmä dištančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.).
            10. Škola poskytuje rodičom na vyžiadanie AG samotesty. Po prevzatí samotestov je rodič povinný uskutočniť dieťaťu test dvakrát týždenne a oznámiť škole cez EduPage. Testy sa poskytujú rodičom, ktorí si ich objednali, resp. po neprevzatí objednaných testov aj ďalším rodičom, ktorí o testy prejavia záujem.

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h.
            2. Pri vstupe sa uskutočňuje ranný filter, žiakom sa bude odmeriavať teplota.
            3. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            4. V interiéri a exteriéri školy si žiaci prekrývajú horné dýchacie cesty vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami (respirátor, rúško, šál, šatka a pod.).
            5. Telesná a športová výchova sa organizuje v prípade priaznivých klimatických podmienok v exteriéri formou, ktorá nepredstavuje zvýšené epidemiologické riziko prenosu infekčného ochorenia COVID-19. Telesná a športová výchova v interiéri sa realizuje bez premiešavania tried. Telocvične je možné sprístupniť ako vnútorné športoviská pre športové kluby a širšiu verejnosť v súlade s aktuálne platnými vyhláškami ÚVZ SR.
            6. Náboženská výchova a etická výchova sa vyučuje v skupinách.
            7. Krúžková činnosť sa realizuje za týchto podmienok:
              1. prezenčne do 12 rokov a dvoch mesiacov bez obmedzenia ale s dôrazne odporúčaným OTP (odporúčané testovanie Ag samotesty)
              2. prezenčne v režime OTP od 12 rokov a dvoch mesiacov (platí platný Ag test zo školy)
              3. prezenčne bez obmedzenia, ak sú na krúžku žiaci jednej triedy, teda sa nepremiešavajú. Týka sa to matematického krúžku, chemického krúžku a krúžku slovenského jazyka.
            8. Na účel testovania môže byť použitý aj Ag samotest zo školy nie starší ako 48 hodín. Jeho vykonanie môže potvrdiť rodič cez EduPage alebo prostredníctvom „Potvrdenia o vykonaní antigénového samotestu s negatívnym výsledkom“ (Príloha č. 1).
            9. Šatne určené na prezliekanie žiakov sa využívajú, dbá sa na zvýšenú hygienu a dezinfekciu.
            10. Riaditeľ ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto absencia zákonným zástupcom riadne nahlásená a zákonný zástupca zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré sa bude uskutočňovať formou zadávania úloh, ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky.
            11. Žiakom po ukončení izolácie sa po dobu nasledujúcich 5 kalendárnych dní neodporúča zúčastňovať mimovyučovacích aktivít, pri ktorých by sa stretávali so žiakmi z iných tried a škôl. V prípade, že sa ich zúčastňujú, dôrazne odporúčame, aby mali horné dýchacie cesty prekryté respirátorom.
            12. Pokiaľ bol žiak úzkym kontaktom osoby pozitívnej na COVID-19, absolvuje po karanténe Ag samotest pri návrate do školy, aby minimalizoval riziko prenosu nákazy na pôdu školy. O návrate do školy rozhoduje lekár.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim, resp. vychovávateľkou do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Stravu vydáva žiakom personál jedálne,  hygienicky zabalený príbor pedagogický zamestnanec.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v oddelení ŠKD riadi vychovávateľka.
            5. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Škola zabezpečuje dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            2. Každý zamestnanec školy používa respirátor, ktorý môže byť pri výchovno-vzdelávacom procese nahradený rúškom.
            3. Škola organizuje vzdelávacie aktivity tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku, či už v areáli školy alebo mimo neho podľa klimatických podmienok. Vyučujú sa ucelené triedy v triedach, výnimočne v špecializovaných učebniach. V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            4. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            5. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            6. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykoná najmenej raz denne.
            7. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            8. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            9. Učebne, kabinety a zborovňa sú pravidelne dezinfikované germicídnymi žiaričmi.
            10. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-protiepidemických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri jeho odchode.
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň aspoň dve rúška (náhradné rúško musí mať žiak pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Predkladajú po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezpríznakovosti (Príloha č. 2). Tlačivo vyhlásenia je k dispozícii aj pri vchode do školy. Vyhlásenie je možné podať aj elektronicky cez EduPage.
            4. V prípade, že je u žiaka potvrdené ochorenie na COVID-19, rodič bezodkladne musí o tejto situácii informovať všeobecného lekára pre deti a dorast, triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy.
            5. V prípade, že bol žiak testovaný Ag samotestom a má pozitívny výsledok, rodič o tom bezodkladne informuje školu. Po pozitívnom výsledku Ag samotestu je potrebné bezodkladne kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý mu stanoví ďalší postup, prípadne nutnosť vyšetrenia na ochorenie COVID-19.
            6. Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).
            7. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov  školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí si dieťa bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ.
            3. Ak sa u zamestnanca  školy objavia príznaky nákazy COVID-19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.
            5. Osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov musia ísť do karantény na 14 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.
            6. Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá má výnimku z karantény.
            7. V prípade, že žiak alebo zamestnanec spĺňa výnimku z karantény, informuje o tom školu prostredníctvom formuláru „Oznámenie o výnimke z karantény“.

            Pojmy

            Izolácia je pre osobu, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia znamená oddelenie a obmedzený pohyb chorej osoby a jej izoláciu v domácom prostredí alebo v karanténnom zariadení, v zdravotníckom zariadení alebo zariadení na tom určenom. Izolácia trvá po dobu 5 dní od:

            • dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo
            • objavenia prvých klinických príznakov ochorenia.

            Začiatok a koniec izolácie určuje lekár. Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom. Počas 5 dní po ukončení izolácie dôrazne odporúčame, aby žiaci minimalizovali kontakt so žiakmi mimo svojej triedy (napr. mimovyučovacie aktivity) a nosili respirátor.

            Karanténa je pre osobu, ktorá je podozrivá na ochorenie COVID-19, a teda bola označená ako úzky kontakt alebo prejavuje príznaky ochorenia COVD-19. Osoba podozrivá na ochorenie COVID19 zostane doma alebo v určenom karanténnom zariadení podľa posúdenia typu domácnosti (možnosť zdržiavania sa v samostatnej izbe).

            Karanténa je pre osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov alebo od momentu, kedy ju lekár posúdi ako potrebnú. Karanténa trvá 5 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov. Po ukončení karantény tieto osoby musia mať 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2.

            Karanténa sa nevzťahuje na osoby, ktoré sú očkované alebo prekonali ochorenie COVID-19, pričom neprejavujú klinické príznaky ochorenia COVID-19. Tieto osoby sú povinné mať 7 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2.

            Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na COVID-19,ak pri tomto kontakte nemali prekryté dýchacie cesty respirátorom typu FFP2 (a vyššie) a :

            1. osoby boli v priamom fyzickom kontakte alebo
            2. osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút alebo
            3. osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút,
            4. osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.

            Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá je:

            1. kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku alebo
            2. kompletne očkovaná alebo
            3. ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.

            Kompletne očkovaná osoba je osoba, ktorá je:

            1. najmenej 14 dní po aplikácii 2. dávky očkovacej látky (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V), avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky alebo
            2. najmenej 21 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky (Johnson&Johnson), avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky alebo
            3. najmenej 14 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky.

             

            V Humennom dňa 31.1.2022

            PaedDr. Alexander Fecura

            riaditeľ školy

             

            Príloha č. 1  Potvrdenia o vykonaní antigénového samotestu s negatívnym výsledkom

            Príloha č. 2  Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Školský semafor – aktuálne úplné znenie

          • Zimné radovánky

          • Pani Zima nám nadelila snehu pomenej, no aj tak sme využili snehovú perinu na zimné radovánky. Žiaci prvého stupňa našej školy si nezabudli k aktovke pribaliť klzáky a už od rána boli nedočkaví. Vyšantili sme sa do sýta a tešíme sa, že zima ešte neskončila.

        • Prerušené vyučovanie
          • Prerušené vyučovanie

          • Na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom č. 22/00149 zo dňa 27. januára 2022 vzhľadom na nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie sa s účinnosťou od 28. januára do 1. februára 2022 (vrátane) PRERUŠUJE prezenčné vyučovanie v našej škole. Žiaci sa budú vyučovať dištančnou formou. Prezenčná výučba sa začne 2. februára 2022 (streda).

          • Deň komplimentov

          • Hovorí sa, že ľudské slovo má veľkú silu. Slovom možno človeka povzbudiť, ale tiež aj zraniť. Slovo môže láskavo pohladiť, ale aj bolestivo ublížiť. A práve preto si dňa 24.1. žiaci prvého a druhého ročníka pripomenuli významný deň - Deň komplimentov. Vysvetlili si, čo to kompliment je a vyskúšali vzájomne kompliment povedať, či napísať ho ľuďom vo svojom okolí. Potom sa rozprávali o pocitoch, ktoré v nich vyvolávali tieto srdečné slová. Na záver sa deti zhodli, že úprimné komplimenty by bolo dobré hovoriť nie iba v Deň komplimentov, ale každý deň!