• Zemplin špiva a naše žiačky tiež

          • Žiačky 5.ročníka Janka Kračanská a Katarína Šepeľová postúpili po úspešnom umiestnení v Zlatom pásme regionálnej súťaže Detského hudobného folklóru na prehlasdku detských ľudových spevákov v rámci festivalu pod názvom Zemplin špiva, ktorý sa uskutočnil v piatok 5.novembra 2010.

            V dopoludnajších hodinách sa predstavili na 1.súťažnom koncerte v Modrej nad Cirochou a večer na festivalovom koncerte v Kamenici nad Cirochou. Zo 40 súťažiacich zo 6 okresov nášho regiónu získali naše dievčatá cenu Vihorlatského osvetového strediska v Humennom.

            Medzi jednotlivými súťažnými blokmi bol pripravený kultúrny program v podobe tancov folklórneho súboru Chemloňáčik, ktorého členkami sú naše ďalšie žiačky Janka Slobodniková a Anička Sotáková.

             

            Všetkým výhercom srdečne blahoželáme a želáme veľa spevavých koncertov!

             

          • V Múzeu letectva v Košiciach

          • Stalo sa už pravidlom, že naša škola navštevuje každoročne Múzeum letectva v Košiciach. Žiaci sa tu stretli s históriou svetového, ale aj československého letectva. Zoznámili sa s rôznymi druhmi lietadiel, ktoré slúžili na dopravné, vojenské či poľnohospodárske účely. Sami sa mohli na malú chvíľu stať leteckými pilotmi a aspoň na zemi vyskúšať ich majstrovstvo.

                 Veľmi zaujímavou novinkou  bola v tomto roku exkurzia na košickom letisku. Asistentka výkonného riaditeľa Letiska Košice, RNDr. Zuzana Petrášová, oboznámila žiakov v priestoroch letiska o tom, ako sa majú na letisku pohybovať, kde zaregistrovať letenku, vyzdvihnúť palubný lístok a mnoho ďalších dôležitých vecí týkajúcich sa batožiny. Žiaci sa dozvedeli bližšie aj o práci zamestnancov letiska a tiež prečo je dôležitý na letisku screening.

                 Môžeme konštatovať, že táto akcia bola nielen zaujímavá a poučná, ale smelo ju aj môžeme nazvať „výchovou vzdelaného pasažiera leteckej dopravy.“

          • Olympiáda slovenského jazyka

          • Dňa 5.novembra 2010 sa uskutočnilo školské kolo olympiády  v slovenskom jazyku.

            Vážnosť a sústredenosť z tejto chvíle možno vyčítať z tvárí žiakov 8. a 9.ročníka.

            Kto bude najlepší?Kto nás bude reprezentovať na obvodnom kole?

            Tak a je rozhodnuté. Školského kola OSJL sa zúčastnilo 14 súťažiacich.

            Tu sú výsledky:
            1. miesto: Katarína Vasiľová - 50 bodov
            2. miesto: Martin Bočko - 44 bodov
            3. miesto: Anna Sotáková - 42 bodov
                           Júlia Oreská     - 42 bodov
            4. miesto: Martin Belančin - 39 bodov
            5. miesto: Zuzana Demčáková - 38 bodov


            Všetkým súťažiacim blahoželáme a Katke Vasiľovej držíme prsty!!!

             

             

          • október - mesiac úcty k starším

          • Tak ako sa končí leto a začína sa jeseň, tak nejako sa i človeku míňa rôčik, až nastáva jeseň života.

            Sem- tam niečo bolí, objaví sa vráska, skôr, či neskôr obelejú vlasy. Človek sa ocitne v jeseni života a v spomienkach sa obzerá do minulosti. Starnutie prichádza pomaly a čaká každého z nás. Preto je potrebné, aby vo verejnosti vzrástlo vedomie, že starší ľudia sú prameňom bohatstva a zaslúžia si úctu.

            Pri príležitosti mesiaca úcty k starším, žiaci 4. ročníka zo ZŠ na Laboreckej ulici s láskou a potešením pripravili nám, starým rodičom, malú slávnosť. Vo svojom kultúrnom programe prostredníctvom úvodného slova, pekných básní a piesní vyjadrili poďakovanie za našu lásku, starostlivosť i všetko dobré. Príjemnú atmosféru doplnili žiarivé očká, milý úsmev a vrúcny potlesk nás, starých rodičov.

            V mene prítomných ďakujeme všetkým, ktorí nám pripravili krásne jesenné popoludnie a už sa tešíme na ďalšie príjemné stretnutia.

            Za starých rodičov Pavol Čečko

             

             

          • Jesenná atmosféra

          •      Stalo sa už tradíciou našej školy, že jej vestibul zapĺňa v jesennom období  jesenná nálada.

                 Pestrá paleta farieb, ktorá je typická pre toto ročné obdobie, nedá človeku prejsť bez toho, aby sa nepristavil a nezahľadel na bohatstvo a krásu plodov jesene, ktoré skrášlili a pretvorili ruky našich žiakov podľa ich fantázie.

                 Nedá sa nevšimnúť si množstvo nádherných šarkanov, bez ktorých si jeseň ani nevieme predstaviť. Každý je iný, jeden krajší ako druhý, každý je zaujímavý svojím spôsobom.

                 Vieme, že jeseň patrí medzi najkrajšie ročné obdobia nielen svojou krásou, ale aj tým, že prináša množstvo chutnej úrody. Sme radi, že si vôňu jesene môžeme pripomínať dennodenne pri vstupe do budovy školy.

          • Pasovanie prvákov

          • Rozžiarené očká naplnené nedočkavosťou a zvedavosťou mali naši prváci v školskej jedálni. 

            Stáli pred dôležitou akciou. V ten deň mali byť pasovaní do CECHU PRVÁKOV. Hrdosť a nadšenie sprevádzali týchto našich žiačikov, ktorí chceli dokázať, že tohto aktu sú hodní. Smelo predstúpili pred svojich rodičov s bohatým a zaujímavým programom, aby všetkých presvedčili, koľko toho za mesiac a pol v školských laviciach pochytili.

            S plnou vážnosťou predstupovali pred p. riaditeľku, Mgr. Vatľakovú, ktorá ich obrovskou ceruzou pasovala za „ozajstných žiakov“ tejto školy. Dôkazom toho bol aj pamätný list a čokoládová medaila, ktorá žiakom – prvákom bola venovaná za ich pracovitosť a vedomosti.

            V závere akcie si žiaci s chuťou pochutnali na dobrotách, ktoré pre nich pripravili p. kuchárky.

            Na koniec čo dodať. Hádam len toľko, že našim prváčikom pri získavaní nových vedomostí držíme palce a želáme im, aby sa v našej škole cítili čo najlepšie.

          • Týždeň školských knižníc

          •  

            „Kniha Ti dáva pocit víťazstva,

            odvahu byť niekým iným.“

             

              25. – 29.október 2010 je Týždňom školských knižníc a preto sa naši žiaci v tomto týždni venovali krásnej literatúre viac ako po iné dni. V spolupráci s učiteľkami slovenského jazyka pripravila žiacka školská knižnica zaujímavé aktivity pre žiakov 2. – 9.ročníka.

                        Žiaci I. stupňa absolvovali exkurzie do žiackej knižnice, na ktorých získali základné poznatky o knihe a ako sa orientovať v žiackej knižnici pri vypožičaní kníh.

                        Pre žiakov 5. ročníkov bol pripravený Rozprávkový týždeň, v rámci čoho mali deti  možnosť dramatizovať niektorú z rozprávok, vytvoriť si svoju vlastnú rozprávku, prípadne ju ilustrovať a z ilustrácií vytvoriť reporelá.

                        Žiaci 6.ročníka pracovali s knihou od Vincenta Šikulu Prázdniny so strýcom Rafaelom a na túto tému sa pokúsili vytvoriť zaujímavé projekty.

                        Chlapci a dievčatá zo 7.ročníka sa oboznámili s významnou spisovateľkou Klárou Jarunkovou, ktorá získala za svoju tvorbu mnohé literárne ocenenia.

                        Žiakom 8.ročníka sa zapáčila poviedka s humorným ladením a šťastným koncom od Martina Kukučina Rysavá jalovica, ktorej sa venovali na hodinách literatúry.

                        Deviataci si pripomenuli jednu z najslávnejších rozprávok od Exupéryho Malý princ.

            Vyvrcholením týždňa školských knižníc bolo vytvorenie výstavky zo všetkých žiackych projektov pri príležitosti 195.výročia narodenia významného slovenského politika, novinára a spisovateľa Ľudovíta Štúra.

             

             

             

             

          • Včelárske výtvarné talenty

          • Pri príležitosti konania piatej putovnej Celoslovenskej včelárskej výstavy v Humennom v dňoch 23. - 24. októbra 2010 usporiadalo Mesto Humenné v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov výtvarnú súťaž pre žiakov základných škôl na tému "Hrnček medu" - Včely a včelári očami detí.

            Po vyhodnotení súťaže získali naše žiačky Janka Slobodníková (6.A) a  Emma Tomoriová (toho času už na 8.-ročnom gymnáziu, preto jej cenu prevzala spolužiačka Kristínka Michalenková) v III.kategórii čestné uznania, preto sa zúčastnili 22.októbra 2010 odovzdávania diplomov a hodnotných cien v Dome kultúry v Humennom.

            Obom žiačkam srdečne blahoželáme a pravejeme veľa tvorivých nápadov pri účasti na ďalších súťažiach.

             

             

             

               

             

          • Týždeň zdravej životosprávy

          •   V dnešnom chaotickom svete si čoraz viac uvedomujeme dôležitosť zdravej výživy. Rozmýšľame nad tým, čo vlastne jedávame, ako sa stravujeme?

                 Je predsa prirodzené, že plnohodnotná desiata je pre naše deti veľmi dôležitá. Pracovať v škole s hladným žalúdkom, sústrediť sa na vyučovaciu hodinu je veľmi ťažké. Čo teda mávajú naše deti na desiatu?

                 V rámci Týždňa zdravej výživy sme sa zamerali na desiatu našich žiakov. Formou dotazníka a rozhovoru sme s potešením zistili, že naši žiaci pripisujú desiatej veľkú dôležitosť. Posúďte sami!

            Na škole sme v rámci týždňa zdravej životosprávy uskutočnili prieskum na tému: “Moja desiata do školy“. Formou anonymného dotazníka sme oslovili 110 žiakov z I. a II. stupňa s nasledovnými otázkami: 

            1. Desiatu mávam v škole pravidelne:

                  a) áno              b) nie               c) nedesiatujem

            1. Na desiatu mávam ovocie:

                  a) áno              b) nie               c) niekedy

            1. Na desiatu mávam sladkosti:

                  a) áno              b) nie               c) niekedy

            1. Desiatu si pripravujem doma alebo mi ju pripravuje doma mama/otec:

                  a) áno              b) nie               c) niekedy

            1. Desiatu si kupujem v obchode cestou do školy alebo v školskom bufete:

                  a) áno              b) nie               c) niekedy

            1. Dodržujem pitný režim:

                  a) áno              b) nie               c) niekedy

            1. Napíš, čo mávaš najčastejšie na desiatu:

                  .......................................................................................................................

                Po spracovaní odpovedí sme získali nasledujúce údaje a informácie:

             

            Desiatu mávam v škole pravidelne:

            Odpoveď

            Počet žiakov

            %

            áno

            97

            88,20

            nie

            13

            11,80

            nedesiatujem

            0

            0,00

            SPOLU:

            110

            100

             

             

             

             

             

             

             

            Na desiatu mávam ovocie:

            Odpoveď

            Počet žiakov

            %

            áno

            26

            23,60

            nie

            22

            20,00

            niekedy

            62

            56,40

            SPOLU:

            110

            100

             

             

             

             

             

             

              

            Na desiatu mávam sladkosti:

            Odpoveď

            Počet žiakov

            %

            áno

            31

            28,20

            nie

            11

            10,00

            niekedy

            68

            61,80

            SPOLU:

            110

            100

             

             

             

             

             

             

              

            Desiatu si pripravujem doma alebo mi ju pripravuje doma mama/otec:

            Odpoveď

            Počet žiakov

            %

            áno

            86

            78,20

            nie

            9

            8,20

            niekedy

            15

            13,60

            SPOLU:

            110

            100

             

                 

             

             

             

             

             

            Desiatu si kupujem v obchode cestou do školy alebo v školskom bufete:

            Odpoveď

            Počet žiakov

            %

            áno

            12

            10,90

            nie

            50

            45,50

            niekedy

            48

            43,60

            SPOLU:

            110

            100

             

             

             

             

             

              

             

            Dodržujem pitný režim:

            Odpoveď

            Počet žiakov

            %

            áno

            77

            70,00

            nie

            15

            13,60

            niekedy

            18

            16,40

            SPOLU:

            110

            100

             

             

             

             

             

             

             

            Napíš, čo mávaš najčastejšie na desiatu:

            1. 7 žiakov máva na desiatu obložený rožok alebo pečivo so zeleninou
            2. 17 žiakov máva na desiatu obložený rožok alebo pečivo + ovocie
            3. 15 žiakov máva na desiatu sladké pečivo
            4. 36 žiakov máva na desiatu len obložený rožok alebo chlieb
            5. 21 žiakov máva na desiatu obložený rožok, vodu a sladkosti
            6. 6 žiakov máva na desiatu obložený rožok alebo chlieb + sladkosť + ovocie
            7. 4 žiaci mávajú na desiatu obložené pečivo + slané tyčinky alebo chipsy
            8. 4 žiaci m mávajú na desiatu len ovocie
            9.  

                 Okrem dotazníka sme zrealizovali náhodné rozhovory s vybranými žiakmi z jednotlivých tried a ich odpovede na otázky týkajúce sa desiatovania boli následovné: 

            1.A: žiačka desiatuje každý deň, najčastejšie chlieb so salámou a nejaké ovocie, máva aj čaj. 

            2.A: žiak desiatuje každý deň, najčastejšie plnené buchty a ovocie, máva na pitie čistú  vodu. 

            3.A: žiačka desiatuje každý deň, najčastejšie žemľu so šunkou a nejakou zeleninou ovocie a sladkosť, pije čaj. 

            4.A: žiak desiatuje každý deň, najčastejšie rožok so salámou, pije čaj a občas má aj ovocie. 

            5.A:  žiačka desiatuje každý deň, najčastejšie obložený rožok + sladkosť + ovocie,  pije čaj. 

            6.A: žiak desiatuje každý deň, najčastejšie rožok so salámou + ovocie + sladkosť, pije čistú vodu. 

            7.A : žiačka desiatuje každý deň, najčastejšie sladkosť + ovocie,  pije colu alebo sprite. 

            8.A: žiačka desiatuje každý deň, najčastejšie obloženú žemľu + ovocie,  pije ča.  

            8.B:  žiak desiatuje každý deň, najčastejšie obložený rožok + sladkosť, pije sladkú vodu. 

            9.A: žiačka desiatuje každý deň, najčastejšie obložený rožok + sladkosť + ovocie,  pije čaj alebo malinovku.

            9.B: žiak desiatuje každý deň, najčastejšie obložený rožok + občas ovocie, pije malinovku.

             

          • Tvorivosťou k vyššej kvalite

          •  "Z ovocia a zeleniny čerpáme zdravé vitamíny!"

            Táto známa a pravdivá fráza je pre naše deti overenou pravdou, ktorou sa riadia v každodennom živote. Po celý rok vštepujeme našim žiakom  význam konzumovania zdravých pokrmov, ale práve október je mesiac známy tým, že mnohé jeho dni sa nesú v zmysle zdravej životosprávy. Naši žiaci to nielen vedia, ale aj kreatívne tvoria.

             Pri príležitosti Dňa jabĺk sme okrem súťaže o najväčšie jablko vytvorili výstavku rôznych výrobkov z jabĺk a jesenných plodov, v ktorej sa predstavila fantázia, talent a zručnosť detí. Panáčiky, zvieratká, šarkany i strašidlá sa objavili medzi najkrajšími výtvormi. Bolo to také fascinujúce, že dievčatá a chlapci samé žasli nad tým, čo všetko sa im podarilo vytvoriť. Najväčším ocenením pre nich bol obdiv spolužiakov, ktorí sa ich výtvormi inšpirovali a tým sa emocionálne obohatili.

             

          • Naše deti milujú zvieratká

          •  Predmety, ktoré deťom približujú zvieratá, rastliny a prírodu patria medzi ich najobľúbenejšie. A vidieť ich ešte naživo - to je niečo!

             Živým dôkazom toho, že žiakom veľmi pomohlo vidieť zvieratká v životnej veľkosti a v plnej kráse bola návšteva prírodovednej výstavy inštalovanej v múzeu v Humennom. Malé a veľké vypreparované vtáky, zvieratá, plazy a hmyz si žiaci prvých, druhých  a tretích ročníkov prezreli 11. októbra 2010. Počas nej si  žiaci mohli overiť svoje vedomosti získané v škole o zvieratkách žijúcich v okolí nášho mesta.

             Deti boli nadšené a ešte dlho po návšteve výstavy si vymieňali medzi sebou skúsenosti a poznatky, ktoré získali vydarenou návštevou.

          • Od histórie po súčasnosť

          •  Najdôležitejšou úlohou, ktorú sme si predsavzali na našej škole je, aby získané poznatky vedeli naši žiaci uplatniť v bežnom živote. Preto organizujeme rôzne exkurzie, návštevy múzeí a výstav, galérií či iných kultúrnych podujatí.

            Dňa 7. októbra 2010 navštívili žiaci tretích ročníkov so svojimi triednymi učiteľkami Vlastivedné múzeum v Humennom za účelom oboznámiť sa s históriou nášho mesta. Zaujímavou a im prístupnou formou boli žiaci informovaní o zrode mesta Humenné, o významných ľuďoch ako aj o vývoji mesta od dávnych čias až po súčasnosť.

            To, že návšteva múzea našich žiakov zaujala, bolo zrejmé najmä z množstva otázok, ktoré kládli milej pani sprievodkyni. Nadobudnuté poznatky žiaci určite s radosťou zúročia v škole a zapoja ich do rôznych vyučovacích predmetov.

          • Zdravé srdce pre každého

          •  Pri príležitosti Svetového dňa srdca, ktorý sme si pripomenuli 24.septembra 2010, pripravila koordinátorka prevencie drogových závislostí na škole PaedDr. Marianna Coganová zaujímavú výtvarnú aktivitu pre žiakov 5. - 9.ročníkov na tému: "Zdravé srdce pre každého".

             V úvode každej vyučovacej hodiny (výtvarnej výchovy) pani učiteľka Mgr. Viera Belančinová informovala žiakov s 9 rádami ako znížiť kardiovaskulárne riziko. Následne im prečítala životný príbeh chlapca, ktorému transplantovali srdce, čo mu zachránilo život.

             Po takejto zaujímavej motivácii bola deťom prezentovaná téma, na ktorú začali žiaci rozvíjať svoju fantáziu a ktorú farbami vyjadrili na papieri.

             

          • Svetový deň mlieka

          • 28.september je vyhlásený za deň, ktorým si ľudia pripomínajú význam mlieka a mliečnych výrobkov pre organizmus človeka.

            Žiaci našej školy si tento deň priblížili rôznymi akciami, ktoré sa týkali danej problematiky. V školskom rozhlase si celá škola vypočula prednášku o význame, spotrebe a využití mlieka, na ktorú naviazali učiteľky v jednotlivých triedach besedami a rozprávaním o mlieku a jeho dôležitosti pre život všetkých z nás.

            Na 1.stupni žiaci vyrobili z rôznych materiálov zaujímavé výrobky propagujúce mlieko, čím si nielen pripomenuli významnú svetovú udalosť,  ale zároveň sa obohatili o nové poznatky a skúsenosti.

             

          • Máme na škole víťaza

          • Jozef Kontuľ, ktorý je žiakom 9.A, sa od útleho detstva venuje športu - tenisu. Počas mnohých turnajov získal už mnohé ocenenia a inak tomu nebolo ani na BABOLAT CUP-e 2010, ktorý sa konal v dňoch 25.9. 2010 - 28.09.2010 v Michalovciach.

             Na turnaji bolo celkovo 46 účastníkov a súťažilo sa v dvoch kategóriách: dvojhra a štvorha. V oboch získal náš žiak umiestnenie. V dvojhre skončil na 2.mieste a v štvorhe (spolu s Erikom Chrenom) na krásnom 1.mieste.

            V rámci Slovenska sa tak Jožo zaradil medzi najúspešnejších tenistov v kategórii "starší žiaci" - patrí mu 10.miesto.

            Celá škola, žiaci aj učitelia, víťazovi srdečne blahoželajú a prajú veľa športových úspechov!!!

             

          • Kudlovský rataj v šk.roku 2009/2010

          • :) ZŠ Kudlovská organizovala matematická súťaž pre mestské školy v Humennom pod názvom "Kudlovský rataj". Naši vyslaní žiaci - zástupcovia jednotlivých tried - sa umiestnili na krásnom 3.mieste. BLAHOŽELÁME!

          • Literárne talenty 2010

          • Dňa 7.júna 2010 o 10,30 sa naši žiaci zúčastnili 30.ročníka súťaže neprofesionálnych literárnych tvorcov "Literárne talenty 2010" vo Vihorlatskej knižnici v Humennom.

             Žiačka Kristína Šavelová v II.kategórii  - próza za svoju prácu  SAMA DOMA získala 3.miesto.

             Porotu zaujala aj práca SPLNENÝ SEN od žiačky Jany Slobodníkovej, udelené jej bolo Čestné uznanie.

          • Exkurzia v Strážskom

          • :) 28. mája 2010 učiteľky Mgr. Anna Fedorčáková a PaedDr. Marianna Coganová zorganizovali pre ôsmakov  našej školy exkurziu do chemického závodu CHEMKO v Stráskom. Bola to veľmi zaujímavá prehliadka areálu a výrobných staníc, pri ktorých sme sa mali možnosť dozvedieť podrobnosti o produktoch, technológiách a o rôznych zaujímavostiach. Obom sprievodcom našich skupín veľmi pekne ďakujeme!

          • Spevom za folklórom...

          • 14.apríla 2010 Prešovský samosprávny kraj, Vihorlatské osvetové stredisko Humenné a Súkromné centrum voľného času Ptičie, organizovalo  regionálnu súťaž  v detskom hudobnom folklóre pod názvom "Zlaté pásmo", v ktorom naše žiačky  Katarína Šepeľová a Jana Kračanská získali diplomy.

            14.mája 2010 sa konalo okresné kolo súťaže v speve ľudových piesní SLÁVIK SLOVENSKA v Centre voľného času v Humennom.

            V 2.kategórii získala naša žiačka Jana Kračanská čestné uznanie.

          • Zdravé zúbky nadovšetko!

          • Ústna hygiena je neodmysliteľnou súčasťou moderného človeka. Je prvoradou prevenciou proti zubnému kazu. Veľmi dôležité je, aby človek vedel, ako má správne postupovať pri čistení chrupu. Z tohto dôvodu sa 21. 5. uskutočnila na škole už druhýkrát prednáška spojená s besedou o zubnej hygiene. Mgr. Kurucová, z Ústavu národného zdravia, oboznámila žiakov v ročníkoch 1-4 o správnom spôsobe čistenia zubov, o správnom stravovaní sa, ktoré sa tiež odráža na zdravom chrupe. V závere besedy si žiaci pozreli animovanú rozprávku o tom, prečo vlk šušle. Beseda mala u žiakov veľký ohlas a určite si žiaci z nej odniesli to, čo je pre nich dôležité, a to je správna starostlivosť o svoje zúbky.