• Pokračovanie dištančného vzdelávania

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR pokračuje dištančné vzdelávanie všetkých ročníkov základnej školy aj v ďalšom týždni, t. j. od 18. januára 2021.

        • Oznam o prerušení vyučovania
          • Oznam o prerušení vyučovania

          • V zmysle rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu z 5. januára 2021 sa prerušuje vyučovanie na oboch stupňoch základnej školy od 11. januára 2021. Vyučovanie bude prebiehať dištančnou formou, všetci učitelia budú pracovať z domu na tzv. home office.

            Predpokladaný nástup žiakov prvého stupňa do školy je 18.1.2021, bude to však záležať od aktuálnej epidemickej situácie.

            Predpokladaný nástup žiakov druhého stupňa do školy je 25.1.2021, takisto je to ale podmienené aktuálnou epidemickou situáciou.

            Ďalšie informácie o nástupe o dištančnom vzdelávaní, nástupe do školy a podmienkach nástupu škola oznámi hneď, ako budú k dispozícii.

            Rodičia detí do 11 rokov si môžu počas prerušenia vyučovania čerpať pandemickú OČR, žiadosť je možné podať aj elektronicky.

            https://www.socpoist.sk/ako-poziadat-o-jednotlive-davky-bez-navstevy-pobocky-pocas-koronakrizy/68337s

            Informácie spojené s priebehom vyučovania budú sprístupnené prostredníctvom Edupage, resp. ich oznámia žiakom triedni učitelia a jednotliví vyučujúci.

        • Návrat do škôl
          • Návrat do škôl

          • Podľa usmernenia ministra školstva rozposlal riaditeľ školy cez Edupage rodičom žiakov druhého stupňa dotazník, ktorým sa zisťuje ich záujem nastúpiť po vianočných prázdninách do školy za podmienky testovania sa. Prosím rodičov, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu vyplniť dotazník na Edupage, resp. nemajú k Edupage prístup, aby vyplnili priložený dotazník a poslali ho mailom na adresu riaditel@zslaborecka.sk, resp. aby poslali  sms na číslo 0905 433 945 svoje stanovisko v tvare Prezenčné vyučovanie, test, meno žiaka/Dištančné vyučovanie, meno žiaka. Dotazníky doručte prosím do 19.12. do 18.00 h.

            S pozdravom Alexander Fecura

            Dotaznikovy_prieskum_ziaci.docx​​​​​​​

          • Imatrikulácia prváčikov

          • Dnes všade skloňovalo meno Mikuláš, a nebolo tomu inak ani u nás na Laboreckej. Pre našich najmenších žiakov mal však Mikuláš špeciálnu príchuť. Dnes mali prváci imatrikuláciu, oficiálne uvedenie medzi právoplatných ozajstných žiakov školy. "Hnusoba" sa postarala o to, že sme oproti minulým rokom meškali a nemohli sme medzi nami privítať rodičov. Inak bolo všetko, ako má byť. Žiaci sa predstavili pesničkami, básničkami, predviedli bezchybné ovládanie abecedy, čítanie im nerobilo problémy a aj počítanie do desať mali v malíčku. Pánovi riaditeľovi zodpovedali správne všetky záludné príklady, ktoré si pre nich vymyslel.

            O bonus sa postaral Mikuláš, ktorý deťom doniesol niečo sladké pod zub. No a potom prišiel čas na odovzdanie Osvedčenia o imatrikulácii a šerpy, ktorú každý prváčik z hrdosťou prijal. Dievčatá a chlapci dnes urobili dojatej triednej učiteľke Agnese Labunovej veľkú radosť. Na záver slávnosti vyjadril pán riaditeľ presvedčenie, že žiaci sa budú aj naďalej usilovne učiť a robiť tak radosť sebe, svojim rodičom, učiteľom a učiteľkám.  

        • Hráme šach
          • Hráme šach

          • Keď ma pred dvoma rokmi oslovil riaditeľ Základnej školy Laborecká 66 Humenné, či by som v rámci vyučovania neučil hrať deti šach, tak po ujasnení cieľov som prikývol. Začali sme od druhého ročníka. Záujem medzi deťmi bol obrovský a ten aj ostal doposiaľ. Tak sme pristúpili k šachovému vzdelávania a toho roku tiež v druhom ročníku. Tretiaci už začínajú „hrať“ šach napriek tomu, že takmer pol roka sme sa nestretli vzhľadom na pandémiu. Hneď bolo však vidieť, že niektorí aj počas tých dlhých prázdnin zahrali doma so súrodencami či rodičmi.

            Prečo je dobré, že sa deti učia hrať šach? Šach je jedna z najstarších ľudských hier. Bola hrou kráľov, šľachty, vzdelancov a v tomto období je rozšírená medzi počítačovými expertmi, ekonómami, programátormi atď. Tí tiež už vymysleli také programy pre počítače, ktoré človek už priam nedokáže poraziť.

            Čo dáva táto hra deťom? V prvom rade napomáha rozvoju myslenia, najmä strategického, kde sa dieťa naučí, že nestačí mať len vlastný plán, ale sa musí naučiť odhadnúť aj program súpera, musí premyslieť rôzne postupy, varianty, veď ani život nie je priamočiary.

            Veľmi dôležité je, že sa deti učia presnosti, dodržiavaniu pravidiel, časových limitov atď. Šachová hra vedie deti k húževnatosti, naučí ich spoliehať sa na seba, tu nemá kto a nemôže im pomôcť, naučí ich priznať si chyby, čo mnohokrát nedokážu ani dospelí. Pri šachu sa rozvíja dlhodobá i operatívna pamäť, čím sa vytvára priestor na zdravý úsudok. Ako každý šport naučí deti radovať sa z výhry a prijímať prehru.

            Čo na záver. Vieme, že ťažko sa z týchto detí stanú majstri sveta, to si aj rodičia pri rozhovoroch s nimi uvedomujú, ale môžu sa rýchlejšie uplatniť v živote a ak budú dobrí, uplatnia sa v šachovom klube v Reinteri, kde si budú môcť rozvíjať svoje šachové majstrovstvo. Jedno je však isté, že táto inteligentná hra je pre deti oveľa prospešnejšia, ako rôzne počítačové hry, kde sa len strieľa, naháňa a márni čas.

             

            Mgr. Alexander Jablonský

          • Usmernenie

          • Usmernenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k opatreniam  v územných obvodoch okresov podieľajúcich sa na druhej vlne celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v nadväznosti na uznesenie vlády SR č. 704 zo dňa  4. novembra 2020 a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 15 zo dňa 29. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 15“), č. 16 zo dňa 30. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 16“), č. 20 zo dňa 6. novembra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 20“) a č. 21 zo dňa 6. novembra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 21“) vydáva toto usmernenie v súvislosti s celoplošným testovaním „Spoločná zodpovednosť“.

            1. V prípade pozitívne testovanej osoby sa podľa § 1 vyhlášky č. 15 nariaďuje tejto osobe aj osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti povinná 10-dňová izolácia. Ak dieťa, žiak, učiteľ alebo zákonný zástupca obdrží pozitívny výsledok antigénového testu (alebo ho obdrží osoba, s ktorou žije v spoločnej domácnosti), ostáva v povinnej 10-dňovej izolácii. V tomto prípade zamestnanec, žiak ani dieťa nenavštevujú školu prezenčne.  
            2. Ak je dieťa alebo žiak v povinnej 10-dňovej izolácii z dôvodu svojho pozitívneho výsledku alebo pozitívneho výsledku testu člena jeho domácnosti, zákonný zástupca informuje lekára podľa  § 1 ods. 2 písm. b) vyhlášky č. 15. Zákonný zástupca oznamuje škole povinnú izoláciu dieťaťa alebo žiaka a informuje, či sa žiak zúčastní dištančného vzdelávania. Ak sa žiak dištančného vzdelávania nezúčastňuje, škola ho eviduje ako neprítomného. Pri návrate do školy po ukončení 10-dňovej povinnej izolácie odovzdáva zákonný zástupca škole potvrdenie od lekára.
            3. V prípade, ak mal žiak pozitívny test, škola postupuje v súlade s odporúčaniami Manuálu pre daný typ školy a po konzultácii s miestne príslušným RÚVZ, trieda prejde na dištančnú formu vzdelávania na obdobie, ktoré odporučí RÚVZ (spravidla 10 dní). Pri návrate žiaka do školy zákonný zástupca predloží potvrdenie od lekára.  
            4. V prípade negatívneho výsledku testu podľa § 1 ods. 2 písm. a) a § 2 ods. 2 písm. a) vyhlášky č. 20 je možné vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia až po tom, ako sa osoba preukáže potvrdením o negatívnom výsledku testu. 
              1. Podľa § 1 ods. 3, 4 a 5 a § 2 ods. 3, 4 a 5 vyhlášky č. 20 je riaditeľ alebo ním poverený zamestnanec oprávnený požadovať od osoby vstupujúcej do vnútorných alebo vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia preukázanie sa negatívnym výsledkom testu alebo iným dokladom preukazujúcim oprávnenie na vstup do priestorov, ktoré môže vo vybraných prípadoch nahradiť potvrdenie o výnimke podľa prílohy vyhlášky č. 20 alebo vyhlášky č. 16 alebo čestné vyhlásenie podľa vyhlášky č. 20. 
              2. Podľa § 3 vyhlášky č. 20 je riaditeľ školy alebo školského zariadenia povinný na všetky vstupy školy alebo školského zariadenia viditeľne umiestniť oznam o zákaze vstupu a výnimkách zo zákazu vstupu podľa tejto vyhlášky. Oznam je uvedený v Prílohe č. 1 tohto usmernenia.
              3. V zmysle týchto vyhlášok platí povinná izolácia pri pozitívnom výsledku testu iba pre zamestnanca a členov jeho domácnosti. Zamestnanci na tom istom pracovisku, ktorí majú negatívny výsledok testu, neabsolvujú v zmysle vyhlášok povinnú izoláciu. 
            5. V prípade, že sa osoba nevie preukázať negatívnym výsledkom testu alebo potvrdením o výnimke alebo čestným vyhlásením, v zmysle vyhlášky č. 20 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia. 
              1. Zákonný zástupca, ktorý sa nevie preukázať negatívnym výsledkom testu, podľa vyhlášky č. 20 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tomto prípade odporúča, aby zákonný zástupca neumiestňoval dieťa do školy a materskej školy na najbližších  10 kalendárnych dní. Pokiaľ ide o zákonného zástupcu žiaka základnej školy, ministerstvo odporúča zákonnému zástupcovi postupovať v zmysle bodu 5. Rozhodnutia ministra školstva z 28. augusta 2020, t. j. ospravedlniť žiaka z vyučovania na 5 za sebou nasledujúcich vyučovacích dní. Žiaci, ktorí už pri prvom kole testovania boli na 5 vyučovacích dní ospravedlnení (z dôvodu, že sa netestovali zákonní zástupcovia) a zároveň splnili odporúčanie absolvovania 10 dňovej izolácie, sa môžu v zmysle epidemiologických pravidiel vrátiť do školy a materskej školy. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá zákonný zástupca vyhlásenie o bezinfekčnosti uvedené v Prílohe č. 2 tohto usmernenia. 
              2. Žiak prvého až štvrtého ročníka základnej školy bez obmedzenia veku, ktorý sa nezúčastnil testovania, má podľa § 1 ods. 2 písm. g) a u) vyhlášky č. 20 povolený vstup do školy aj bez preukázania negatívneho výsledku testu. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá vyhlásenie o bezinfekčnosti uvedené v Prílohe č. 2 tohto usmernenia.

            Text usmernenia bol krátený a prispôsobený problematike, týkajúcej sa žiakov a rodičov. Plný text usmernenia nájdete na stránke https://www.minedu.sk/data/att/17860.pdf.

             

          • OZNAM

          • Oznam 

            o zákaze vstupu do budovy a o výnimkách zo zákazu vstupu do objektu

            podľa § 3 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 16/2020, ktorou sa nariaďujú opatrenia  pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa 

            V súlade s § 1 ods. 1 a § 2 ods. 1 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 16/2020, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa   (ďalej len „vyhláška“) z dôvodu ochrany života a zdravia v období od 2. novembra 2020 05:00 hod. do 9. novembra 2020 01:00 hod. je zakázané všetkým osobám s výnimkou osôb podľa § 1 ods. 2 a zamestnancov podľa § 2 ods. 2 vyhlášky vstupovať do vnútorných a vonkajších prevádzkových priestorov a na pracoviská.

            Zákaz podľa § 1 ods. 2 vyhlášky č. 16/2020 ÚVZ sa nevzťahuje na:

            1. osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným od 29. októbra 2020 do 1. novembra 2020 alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra 2020 do 1. novembra 2020 subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“,  
            2. osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozamestnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným od 28. októbra 2020 do 30. októbra 2020 alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra 2020 do 30. októbra 2020 subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“,  
            3. príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov pri plnení ich úloh, 
            4. osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným v období od 2. novembra 2020  do 9. novembra 2020,  
            5. osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta 2020 do 15. októbra 2020,   f) dieťa do desiatich rokov veku,  
            6. osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19, 
            7. osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie,  
            8. osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra, j) osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit,  
            9. onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napr. onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby,  
            10. osobu, ktorá má v čase celoplošného testovania antigénovými testami na ochorenie COVID-19 v období od 31. októbra 2020 do 1. novembra 2020 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast,  
            11. vstup osoby do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska tejto osoby, a to v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb (nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt),
            12. vstup osoby do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky,   o) vstup do zariadenia za účelom vykonania testu na ochorenie COVID-19, 
            13. vstup osoby na miesto, kde sa koná pohreb jej blízkej osoby, kde táto osoba má uzavrieť manželstvo alebo kde sa koná krst jej blízkej alebo príbuznej osoby,  
            14. vstup žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami vo všetkých ročníkoch, do základnej školy,  
            15. vstup dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie 
            16. vstup osoby do zariadenia v ktorom sídli poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, v prípade dieťaťa poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore pediatria, s ktorým má táto osoba uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, za účelom prevzatia potvrdenia o výnimke podľa prílohy. 

            Zákaz podľa § 2 ods. 2 vyhlášky č. 16/2020 ÚVZ sa nevzťahuje na:

            1. osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným od 29. októbra 2020 do 1. novembra 2020 alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra 2020 do 1. novembra 2020 subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“,  
            2. osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozamestnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným od 28. októbra 2020 do 30. októbra 2020 alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra 2020 do 30. októbra 2020 subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“, 
            3. osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným v období od 2. novembra 2020 do 9. novembra 2020,  
            4. osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta 2020 do 15. októbra 2020,   e) dieťa do desiatich rokov veku,  
            5. osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19,  
            6. osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie,  
            7. osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra,  
            8. osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit,  
            9. onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napr. onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby,  
            10. osobu, ktorá má v čase celoplošného testovania antigénovými testami na ochorenie COVID-19 v období od 31. októbra 2020 do 1. novembra 2020 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast.

            Informácie ministerstva školstva

             

          • Testovanie COVID-19


          • V areáli Základnej školy Laborecká 66 Humenné sa nachádzajú tri testovacie miesta na COVID-19.

            Na testovacie miesto A sa vchádza bráničkou vľavo od havného vchodu v mieste, kde sa vchádza do SZUŠ Via arto. Pred vchodom do Via arto sa odpočí vľavo. Odberné miesto sa nachádza na ploche medzi Via Arto a telocvičňou. Východ je cez trávnik poza telocvičňu až k zadnej bráne pri výmenníku. Odporúčame zobrať si vhodnú obuv pre prípad, že by pršalo a terén bol mokrý.

            Na testovacie miesto B sa vchádza pravou časťou brány od hrádze pri Laborci. Postupujete vpravo po atletickej dráhe až k odbernému miestu. Po odbere postupujete ďalej po atletickej dráhe a vyjdete tou istou bránou, ako ste vošli, držíte sa vpravo.

            Na testovacie miesto C sa vchádza ľavou časťou hlavnej brány, zapísanie sa, testovanie aj prevzatie certifikátu prebehne na nádvorí, z okien budovy. Východ je hlavnou bránou.

            Prikladáme plánik všetkých troch testovacích miest. Tie sú označené žltými písmenami. Smer vstupu na odberné miesta je vyznačený červenými šípkami a smer odchodu zelenými šípkami.

        • Zmena organizácie vyučovania
          • Zmena organizácie vyučovania

          • Vážení rodičia,

            od pondelka 26.10. sa mení organizácia vyučovania na škole. Ročníky 1. - 4. pokračujú vo vyučovaní bezo zmien. Bude pre nich naďalej zabezpečené stravovanie, bude v prevádzke školský klub detí.
            Ročníky 5. - 9. nebudú chodiť do školy, ale vyučovanie bude prebiehať dištančne. Deti boli v piatok informované o tom, akým spôsobom a cez ktoré programy bude vyučovanie prebiehať (Microsoft Teams, Edupage, Bezkriedy.sk). Prístupové údaje boli všetkým žiakom zaslané už počas jarného prerušenia vyučovania, v prípade akéhokoľvek problému kontaktujte triedneho učiteľa. Tiež mu oznámteprípadný s počítačom alebo internetom. Zabezpečíme iný spôsob vyučovania. 
            Školský klub pre 5. ročník nebude. Žiakom druhého stupňa počas dištančného vzdelávania nebude tiež zabezpečené školské stravovanie, odhlasovať sa nemusíte.
            V pondelok budú žiaci informovaní o prípadných úpravách rozvrhu hodín. Odporúčame Vám nainštalovať si mobilnú aplikáciu Edupage. Ďalšie informácie Vám budeme zasielať priebežne. 
            V našom záujme je čo najkvalitnejšie a najjednoduchšie zabezpečiť pre žiakov dištančné vzdelávanie, pričom v čo najmenšej miere chceme zaťažovať Vás, rodičov. Spolupráca s Vami je však v tejto náročnej výnimočnej situácii nenahraditeľná a dôležitá. Preto Vás prosíme o ústretovosť a trpezlivosť, za čo Vám vopred ďakujeme. 
            S Vašimi otázkami, resp. dopytmi sa neváhajte obrátiť na svojho triedneho učiteľa, učiteľov konkrétnych predmetov, resp. na riaditeľa školy.

            Túto informáciu sme zaslali každému rodičov aj cez Edupage. V prípade, že ste ju nedostali, nemáme Váš e-mail, resp. máme e-mail nesprávny. Kontaktujte nás prosím na riaditel@zslaborecka.sk, prístup k Edupage Vám okamžite zriadime.

        • Nové opatrenia v súvislosti s COVID-19
          • Nové opatrenia v súvislosti s COVID-19

          • V vzhľadom k súčasnej situácii a v zmysle pokynov MŠVVaŠ SR sa s okamžitou platnosťou:

            a) ruší ranné schádzanie detí. Žiaci môžu prichádzať do školy od 7:00 h.

            b) ruší konanie všetkých krúžkov.

            c) povinnosť nosenia rúšok počas vyučovania sa rozširuje aj na žiakov prvého stupňa.

            Školský klub detí bude fungovať ďalej, pričom sa deti nebudú premiešavať a v jednej skupine budú len žiaci jednej triedy.

            Odporúčame rodičom nainštalovať si do mobilu aplikáciu Edupage. Skvalitní a zrýchli sa tým vzájomná komunikácia. Ďakujem za pochopenie. Alexander Fecura, riaditeľ školy

        • Výsledky volieb do rady školy za rodičov.
          • Výsledky volieb do rady školy za rodičov.

          • Dňa 9.10.2020 sa uskutočnili voľby do rady školy za rodičov. Epidemická situácia spôsobila, že sa voľby museli uskutočniť v mimoriadnom režime, keď rodičia mohli pred vyučovaním vhodiť svoj hlasovací lístok do urny, ktorá sa nachádzala pri hlavnom vchode do budovy školy.

            Volieb sa zúčastnilo 77 rodičov zo 142 (v prípade viacerých detí mohol rodič voliť len raz), čo je 54,2%, teda nadpolovičná väčšina, ktorá je podmienkou pre právoplatnosť volieb.

            Do Rady školy v Základnej škole Laborecká 66 Humenné boli za rodičov zvlolení:

            Ing. Marta Mihaličová

            Bc. Katarína Timáková

            Jana Černegová

            Štefánia Hatalová

            Zvoleným rodičom srdečne blahoželáme.

        • Voľby do rady školy za rodičov
          • Voľby do rady školy za rodičov

          • Dňa 9.10.2020 (piatok) sa uskutočnia voľby do rady školy za rodičov. Od 7:00 h do 7:45 h budete môcť vhodiť vyplnený hlasovací lístok do schránky, ktorá bude umiestnená pri hlavnom vchode do školy. Každý rodič môže hlasovať len raz, aj keď má v škole viac detí. Svoju účasť na hlasovaní vyznačí rodič svojim podpisom do prezenčnej listiny. Na hlasovacom lístku môže rodič zakrúžkovať maximálne štyroch kandidátov. Dnes boli žiakom rozdané volebné lístky, ktoré Vám už určite odovzdali. Ak Vaše dieťa nebolo dnes v škole, hlasovací lístok dostanete pred voľbou v škole. Prosíme rodičov, aby ste dodržiavali všetky protiepidemické opatrenia. Voľby sú platné, ak sa na nich zúčastní nadpolovičná väčšina rodičov. Prosíme teda rodičov, aby sa volieb aj vo vlastnom záujme zúčastnili. V prípade, že sa volieb nezúčastní nadpolovičná väčšina rodičov, uskutoční sa v pondelok od 7:15 do 7:45 opakovaná voľba. V nej už nadpolovičná väčšina nebude podmienkou.O výsledku volieb budú rodičia informovaní cez Edupage. Ďakujeme za porozumenie.

          • Volebný poriadok pre voľby do rady školy

          • Základná  škola Laborecká 66 Humenné

            VOLEBNÝ PORIADOK PRE VOĽBY DO RADY ŠKOLY

            Všeobecné ustanovenia 

            Tento volebný poriadok sa vydáva pre účely voľby členov do rady školy.  Voľby do rady školy vyhlasuje zriaďovateľ v súlade s Vyhláškou Ministerstva školstva SR č. 291/2004 z 15. apríla 2004, ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy a ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení.

            1. Riaditeľ školy zverejní na verejne prístupnom mieste v škole a na webovom sídle školy oznam o uskutočnení volieb a výzvu na podávanie návrhov na kandidátov do volieb rady školy. 
            2. Voľby sú všeobecné, rovné a tajné. 
            3. Voľby sa uskutočnia: 
              1. pre zástupcov pedagogických zamestnancov ZŠ 7. októbra 2020 o 13.30 h v zborovni školy,
              2. pre zástupcov nepedagogických zamestnancov 8. októbra 2020 o 14.00 h vo veľkej zborovni,
              3. pre zástupcov rodičov 9. októbra 2020 od 7:00 h do 7:45 h v priestoroch pri hlavnom vchode do základnej školy. Opakovaná voľba sa uskutoční 12. októbra 2020 od 7:15 h do 7:45 h.
            4. Voľby do rady školy sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, zriaďovateľom poverený zástupca školy vyhlási po hodine od začiatku konania volieb opakovanú voľbu, pričom pri opakovaných voľbách nie je podmienkou účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov. 
            5. Rada školy má 11 členov a pozostáva z nasledujúcich zástupcov: 
              1. dvaja zvolení zástupcovia pedagogických zamestnancov základnej školy, 
              2. jeden zvolený zástupca nepedagogických zamestnancov školy, 
              3. štyria zvolení zástupcovia rodičov žiakov základnej školy,
              4. štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa. 
            6. Oprávnenými voličmi pre voľbu členov do rady školy podľa ods. 3, písm. a), b) sú zamestnanci školy, ktorí majú so školou uzatvorenú pracovnú zmluvu, sú teda ku dňu konania volieb v pracovnom pomere. 
            7. Oprávnenými voličmi pre voľbu členov podľa ods.3, písm. c), sú rodičia žiakov školy. 
            8. Voľby do rady školy zástupcov podľa ods. 3, písm. a) a b) môže uskutočniť zriaďovateľom poverený zástupca školy na pokyn zriaďovateľa tak, že zvolá obvyklým spôsobom pedagogických zamestnancov a osobitne nepedagogických zamestnancov školy.
            9. Voľby do rady školy riadia volebné komisie pre každú kategóriu zvlášť, ktorú ustanovuje riaditeľ školy. Každá volebná komisia príslušnej kategórie volieb je zložená z troch členov. Volebná komisia si zvolí svojho predsedu. Predseda volebnej komisie vyhlási výsledok volieb. Členom volebnej komisie za príslušnú časť voličov môže byť iba ten, kto súhlasí so svojím členstvom vo volebnej komisii. 
            10. Členom volebnej komisie je spravidla jeden zástupca vedenia školy, ostatní členovia sú zástupcovia skupiny oprávnených voličov, ktorá volí. Členom volebnej komisie pre členov rady školy za pedagogických zamestnancov sú pedagogickí alebo nepedagogickí zamestnanci školy. Súčasťou volebnej komisie môže byť riaditeľ školy a jeho zástupcovia. Členom volebnej komisie pre členov do rady školy za rodičov sú obvykle rodičia žiakov školy a zástupca riaditeľa školy. 
            11. Riaditeľ školy v spolupráci s hlavnou volebnou komisiou pred voľbami zabezpečí vyhotovenie hlasovacích lístkov s vhodnými identifikačnými znakmi, napr. pečiatkou. 
            12. Predseda volebnej komisie za príslušnú časť voličov otvorí voľby a oboznámi voličov so spôsobom hlasovania a korektným označením voľby kandidáta. Pred vydaním hlasovacieho lístka voličovi zabezpečí jeho zapísanie do prezenčnej listiny (poradové číslo, meno, priezvisko, podpis).  Pri voľbe zástupcu do rady školy môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí v škole. Riešenie sporných prípadov je v kompetencií volebnej komisie. Volebná komisia za príslušnú časť voličov zabezpečí, že vytlačené hlasovacie lístky, ktoré neboli vydané voličom so zapísaním voliča do prezenčnej listiny, budú preukázateľne vyradené z procesu volieb. 
            13. Po skončení volieb volebná komisia, ktorá uskutočňovala voľby za príslušnú časť voličov, spočíta odovzdané hlasovacie lístky a spočíta hlasy na platných hlasovacích lístkoch. Pri sčítaní hlasovacích lístkov sú prítomní len členovia volebnej komisie. Platné sú len tie hlasovacie lístky, na ktorých je označený zakrúžkovaním určený alebo nižší počet kandidátov podľa jednotlivých častí tohto volebného poriadku. Poškodený hlasovací lístok (roztrhaný, pokreslený, popísaný), ktorý spĺňa ostatné podmienky, je právoplatný. Hlasovací lístok je neplatný, ak je kandidát označený iným spôsobom ako zakrúžkovaním alebo je zakrúžkovaný vyšší ako stanovený počet kandidátov. 
            14. Volebná komisia vyhotoví zápisnice z volieb do rady školy v každej skupine voličov, ktorá volí svojich zástupcov do rady školy, ktorú podpíšu všetci členovia volebnej komisie, a overí ju riaditeľ školy. Súčasťou každej zápisnice sú prezenčné listiny voličov, súhlas kandidátov s kandidatúrou vo voľbách a platné hlasovacie lístky. 
            15. Zápisnica vyhotovená volebnou komisiou obsahuje nasledujúce skutočnosti: 
            • označenie volieb, 
            • termín konania volieb, 
            • počet oprávnených voličov, 
            • počet zúčastnených voličov, 
            • zoznam všetkých navrhnutých kandidátov s uvedením počtu platných hlasov, ktoré získali, 
            • zoznam zvolených členov do rady školy. 
            1. Volebná komisia vyhlási a zverejní výsledky volieb publikovaním v priestoroch školy a na webovom sídle školy a odovzdá zápisnice riaditeľovi školy. Zápisnice tvoria prílohu zápisnice z ustanovujúcej schôdze rady školy. Zápisnice v jednom exemplári budú archivované v škole po celé funkčné obdobie rady školy spolu s hlasovacími lístkami. 
            2. Ustanovujúce zasadnutie rady školy zabezpečí zriaďovateľ v spolupráci s riaditeľom školy.
            3. Na ustanovujúcom zasadnutí rady školy si členovia rady školy spomedzi seba zvolia predsedu. Z ustanovujúceho zasadnutia rady školy sa vyhotoví zápisnica, ktorá obsahuje najmä opis priebehu volieb a výsledky volieb do rady školy, mená a priezviská členov rady školy, meno a priezvisko zvoleného predsedu rady školy a ďalšie skutočnosti týkajúce sa zasadnutia. Vyhotovenie zápisnice zabezpečí riaditeľ školy. Zápisnicu podpisuje predseda rady školy. Prílohou k zápisnici sú prezenčné listiny voličov a dokumentácia o voľbe a delegovaní členov do rady školy. Zápisnicu a prezenčné listiny v dvoch vyhotoveniach je povinný predseda rady školy zaslať zriaďovateľovi, a to najneskôr do troch dní od skončenia ustanovujúceho zasadnutia rady školy. 

            Voľby zástupcov pedagogických zamestnancov 

            zabezpečí riaditeľ školy v spolupráci s volebnou komisiou.  

            1. Volebný lístok obsahuje v abecednom poradí očíslovaný zoznam všetkých pedagogických zamestnancov školy, ktorí súhlasili písomne so svojou kandidatúrou. 
            2. Pedagogický zamestnanec môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradového čísla najviac 2 kandidátov z pedagogických zamestnancov školy uvedených na volebnom lístku. Platný je ten volebný lístok, na ktorom je zakrúžkovaný určený alebo nižší počet kandidátov. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný. Členom rady školy za pedagogických zamestnancov sa stávajú dvaja kandidáti s najvyšším počtom získaných hlasov vo voľbách. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších v poradí sa o členstve v rade školy rozhodne žrebovaním. 
            3. Priebeh volieb: 

            Riaditeľ školy zvolá obvyklým spôsobom pedagogických zamestnancov školy. Tí svojím podpisom na prezenčnej listine z volieb do rady školy potvrdia svoju prítomnosť a dostanú hlasovací lístok. Následne komisia, ktorú vymenoval riaditeľ školy, na základe prezenčnej listiny zistí, či je prítomná nadpolovičná väčšina voličov a vyhlási, či sa môžu voľby uskutočniť. Volebná komisia oboznámi oprávnených voličov so spôsobom hlasovania a vyzve voličov, aby uskutočnili volebný akt zakrúžkovaním vopred určeného počtu kandidátov a vhodili svoj hlasovací lístok do pripravenej urny. Po uskutočnení volebného aktu všetkými prítomnými oprávnenými voličmi sa volebná komisia odoberie a sčíta hlasovacie lístky, hlasy na hlasovacích lístkoch, vyhodnotí priebeh volieb, vyhlási výsledky a napíše zápisnicu. 

            Voľby zástupcu nepedagogických zamestnancov

            zabezpečí riaditeľ školy v spolupráci s volebnou komisiou. 

            1.  Volebný lístok obsahuje v abecednom poradí očíslovaný zoznam všetkých nepedagogických zamestnancov školy, ktorí súhlasili písomne so svojou kandidatúrou.  
            2. Každý volič – nepedagogický zamestnanec môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradového čísla najviac jedného kandidáta uvedeného na volebnom lístku. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný. 
            3. Členom rady školy sa stáva kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších v poradí sa o členstve v rade školy rozhodne žrebovaním. 
            4. Priebeh volieb zástupcov do rady školy za nepedagogických zamestnancov je identický s priebehom voľby zástupcov do rady školy za pedagogických zamestnancov. 

             

            Voľby zástupcov rodičov

            zabezpečí riaditeľ v spolupráci s volebnou komisiou. 

            1. Kandidát na voleného člena rady školy za rodičov môže byť rodič, ktorý písomne súhlasil so svojou kandidatúrou do rady školy. Termín prijatia kandidátov do volieb do rady školy za rodičov je do 8. októbra 2020 9:00 h. 
            2. Volebná komisia prijíma návrhy na kandidátov, zostaví kandidátku, pripraví prezenčné listiny voličov, vyhotoví volebné lístky, ktoré budú obsahovať očíslovaný abecedný zoznam navrhnutých kandidátov a budú obsahovať dátum konania volieb. Skontroluje pripravenosť volieb a hlasovacej urny a zabezpečí transparentný priebeh volieb. 
            3. Volebný lístok obsahuje očíslovaný abecedný zoznam všetkých kandidátov s uvedenou triedou, ktorú dieťa kandidáta navštevuje, ktorí súhlasia s kandidatúrou.
            4. Každý volič môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním ním vybraných poradových čísel najviac štyroch kandidátov za rodičov školy uvedených na volebnom lístku. Platný je ten volebný lístok, na ktorom je zakrúžkovaný určený alebo nižší počet kandidátov. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný. 
            5. Rodičia – voliči – si môžu uplatniť len jeden hlas bez rozdielu na počet detí v škole. 
            6. Priebeh volieb: 
              • Rodič sa zapíše do prezenčnej listiny.
              • Volebný lístok vhodí rodič do zapečatenej urny.
              • Pre voľby platí zásada 1 hlas 1 rodina bez ohľadu na počet detí na škole.
              • Po skončení volieb volebná komisia spočíta hlasy, napíše zápisnicu, zverejní výsledky a elektronicky oboznámi rodičov s výsledkom volieb.
              • Voľba volených členov rady školy sa uskutočňuje tajným hlasovaním. Voľby do rady školy sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezíde nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, riaditeľ školy vyhlási opakovanú voľbu, pričom sa pri opakovaných voľbách podmienka účasti nadpolovičnej väčšiny nevyžaduje.
            7. Členmi rady školy sa stávajú prví štyria kandidáti podľa počtu získaných hlasov za rodičov žiakov školy. V prípade rovnakého počtu hlasov štvrtého, piateho a ďalších v poradí o zvolení za člena do rady školy za rodičov školy rozhodne žreb. Žrebovanie uskutoční volebná komisia v prítomnosti riaditeľa školy.

            V Humennom, 5.10.2020

                                                                                                                          PaedDr. Alexander Fecura

                                                                                                                                   riaditeľ školy

             

        • Výzva na voľby členov rady školy
          • Výzva na voľby členov rady školy

          • V súlade s ustanovením § 24 ods. 16 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a v školstve a v školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov je funkčné obdobie orgánov školskej samosprávy štyri roky. Rade školy pri Základnej škole Laborecká 66 Humenné končí funkčné obdobie 14. októbra 2020.

            Mesto Humenné, zastúpené primátorom PhDr. Ing. Milošom Meričkom v zmysle § 25 ods. 1, 2, 3 a 4 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a v školstve a v školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov a Vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov vyhlasuje a zverejňuje

            VÝZVU NA VOĽBY ČLENOV RADY ŠKOLY PRI MŠ, ZŠ, ZUŠ A PRI CVČ V ZRIAĎOVATEĽSKEJ PÔSOBNOSTI MESTA HUMENNÉ

            S odkazom na ustanovenie § 25 ods. 5 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a v školstve a v školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov, voľby členov rady školy zabezpečia riaditelia školy, ktorí zároveň určia miesto, termín a čas konania volieb pre jednotlivé skupiny volebných zástupcov.

            O delegovaní zástupcov zriaďovateľa do rady školy rozhodol zriaďovateľ školy na Mestskom zastupiteľstve v Humennom dňa 26. augusta 2020.

            Voľby do rady školy je potrebné uskutočniť najneskôr do konca volebného obdobia súčasnej rady školy.

            Za rodičov sú do rady školy volení 4 zástupcovia. O termíne konania volieb Vás budeme  informovať. Prosíme rodičov žiakov našej školy, aby svoj záujem kandidovať do rady školy oznámili mailom na zslabhe@zslabhe.sk, telefonicky na 057/77 677 93, alebo osobne na riaditeľstve školy.

             

        • Pokyny pre rodičov prvákov.
          • Pokyny pre rodičov prvákov.

          • Vážení rodičia, blíži sa deň, keď prvýkrát prevediete svoje deti bránami našej školy. Chcem Vám preto oznamiť potrebné informácie,Otvorenie školského roka bude prebiehať v triedach 2. septembra 2020 (streda) o 8.00 h. Do školy môžete so svojim dieťaťom prísť od 7:45 h hlavným vchodom do budovy. Vy aj dieťa musíte mať rúško. Donesiete vyplnený zdravotný dotazník dieťaťa, ktorý posielame v prílohe. Ak si ho z rôznych dôvodov nemôžete vytlačiť sami, budete hop mať k dispozícii pri vchode do školy, kde ho vyplníte.V triede Vám triedna učiteľka Mgr. Agnesa Labunová podá informácie o priebehu výchovno-vzdelávacieho procesu na škole, pozriete si priestory školského klubu detí, navštívite školskú jedáleň.

            Tak, ako sme sľúbili v plagáte k zápisu do 1. ročníka, zabezpečila škola pre prvákov takmer všetky potrebné pomôcky (zošity, perá, ceruzky, gumy, nožnice, strúhadlo, pravítko, výkresy, farby, štetce, hygienické potreby, uteráčik...), Vy zabezpečíte svojmu dieťaťu aktovku, peračník, prezúvky a veci na telesnú výchovu. Pre rýchlejšiu a pohodlnejšiu komunikáciu Vám odporúčam nainštalovať si do smartfónu aplikáciu Edupage a prihlásiť sa prihlasovacími údajmi, ktoré sme Vám už zaslali. V prípade, že ste ich nedostali, napíšte a napravíme to.

            S pozdravom PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy