• Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 13.1. 2022 sa online formou uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovali dvaja víťazi školského kola v kategórii 1A a 1B. 

            Dominik Martančík z 9.B v kategórii starších žiakov 1B bol úspešným riešiteľom a vybojoval krásne 4. miesto. Náročnú súťaž zvládol aj Filip Mihalič zo 6.B, ktorého delili len 3 body od získania statusu úspešného riešiteľa v kategórii 1A. V konkurencii starších žiakov to vôbec nebolo ľahké, pretože test bol ozaj náročný na jazykové zručnosti  a vedomosti, ale aj na čas a zvládnutie stresu. 

            Obidvom žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v budúcnosti.

          • Adventné hlasné čítanie

          • Predĺžené vianočné prázdniny nám neumožnili vyhodnotiť Adventné hlasné čítanie tak, ako sme si to naplánovali a aj keď sú Vianoce už dávno za nami, v našej knižnici sa tento piatok opäť "zvianočnievalo" ;-)

            Učiteľky 1.stupňa vyhodnotili aktivitu, do ktorej sa mohli žiaci dobrovoľne zapojiť už 1.adventnú nedeľu. Ich úlohou bolo každý večer čítať niekomu z rodiny nahlas minimálne 10 min, zaznačiť si to do tabuľky, dať podpísať rodičovi a vyfarbiť dané políčko. Postupným čítaním a vyfarbovaním tak žiaci videli, ako sa približujú k Vianociam a koľko dní im ešte zostáva, kým príde Ježiško. Všetci, ktorí sa zapojili do tejto aktivity boli odmenení sladkosťou a najlepší "ČÍTAČI" za jednotlivé triedy aj vecnými cenami.

          • Spolu múdrejší 2

          • Na začiatku nového školského roka sa naša škola zapojila do projektu Spolu múdrejší 2. Hľadali sme spôsob, ako pomôcť žiakom zvládnuť učivo po dištančnom vzdelávaní. Pomoc prišla z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a naša škola bola zaradená do rozvojového projektu Spolu múdrejší. Pedagógovia boli radi, že môžu vytvoriť našim žiakom podmienky na zlepšenie ich vedomosti a zručnosti na hodinách mimo vyučovania. Projekt sa realizoval v priebehu októbra až decembra 2021.

            Bolo vytvorených 6 skupín po 3 - 5 žiakoch. Doučovanie prebiehalo podľa stanoveného rozvrhu v popoludňajších hodinách. Doučujúci mali vyčlenené na doučovanie 4 hodiny týždenne a 2 vyučovacie hodiny na prípravu.      V čase dištančného doučovania bolo niektorým žiakom umožnené absolvovať doučovanie prezenčnou formou.

            Na záver treba zdôrazniť, že rozvojový projekt bol tak úspešný, že sa uchádzame o podporu v pokračovaní projektu pod názvom Spolu múdrejší 3.

          • Spojme sa za nové športovisko v našom meste

          • UČITELIA, ŽIACI A RODIČIA, POZOR! NAŠE MESTO VÁS POTREBUJE!

            Chceli by ste v HUMENNOM ešte ďalší priestor, kde si môžete zahrať pingpong, streetball, vyskúšať lezeckú stenu, potrénovať triky na skejtborde alebo na kolobežke či precvičiť si svaly na work-out konštrukcii?

            Hlasujte za K Park a možno práve naše mesto Humenné bude medzi prvými, ktoré od Kauflandu získa tento skvelý priestor na množstvo aktivít na čerstvom vzduchu!

            Hlasovať môžete 1-krát za deň na www.kauflandpark.sk Navyše sa môžete zapojiť do súťaže o 30 smartfónov! (ak áno, pri zadávaní PSČ uveďte: 06601). Hlasovanie trvá do 16. februára 2022.

            Spojme všetci sily, aby sme sa dostali do prvej sedmičky, ktoré nám zaručuje získanie ihriska!

          • Na návšteve v 6.B

          • Vianočná triednická hodina v 6.B sa niesla v znamení prajnosti a vzájomného obdarúvania sa. Zapálením sviečok na mape sme zároveň zapálili to dobré, čo je v každom z nás.

          • Mydielka pre radosť

          • Opäť sme na výtvarnej výchove tvorili, len trochu inak. Žiaci 4.A sa spolu s triednou učiteľkou rozhodli vyrábať vianočné mydielka. Či sa im to podarilo, posúďte sami. Urobili tak radosť nielen sebe ale aj všetkým zamestnancom školy.

          • Vzácna návšteva - deti z materských škôl

          • Mali sme v škole vzácnu návštevu. Prišla k nám deti z dvoch materských škôl - MŠ Třebíčska 13 a Súkromnej MŠ AURA. Pozreli si našu zimno-vianočnú výzdobu, o ktorú sa postarali šikovné učiteľky a žiačky a hlavne výstavu adventných vencov a ikebán, ktoré vlastnoručne vytvorili žiaci jednotlivých tried. Z rúk pán riaditeľa si prevzali pekné prianie a krásny zdobený perníček, ktorý im pripomenie predvianočné chvíľa, strávené na našej škole. A ako sa na šikovných škôlkarov patrí, na oplátku nás počastovali krásnou pesničkou a básničkou. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s vami, deti. 

          • Okuliare pre Afriku

          • Keďže aj tento rok prebieha zbierka Okuliare pre Afriku, do ktorej sa Detská organizácia FÉNIX zapája už niekoľko rokov, neváhali sme ani chvíľku  a zapojili sa tiež.  Darovať sa dali všetky druhy nepoškodených dioptrických okuliarov. Tie sa následne vyčistia, premerajú a budú odoslané do africkej Kene. Tam pomôžu stovkám až tisíckam ľudí, ktorí okuliare potrebujú a nemôžu si ich dovoliť. Áno, aj takýmto maličkým dobrým skutkom chceme urobiť svet krajším, zvlášť teraz pred Vianocami.

          • Predvianočné prípravy u druhákov

          • Chlapci a dievčatá z 2.A si zaumienili, že tiež ukážu niečo zo svojej šikovnosti a zručnosti a zároveň si pripravia peknú výzdobu na blížiace sa vianočné sviatky. Nebolo kedy a spod ich rúk vychádzali krásne umelecké dielka, veď posúďte...

          • Šikovní výtvarníci

          • Práce vyrobené rukami žiakov šiesteho a siedmeho ročníka. Žiaci 6.B a 7.A na hodine výtvarnej výchovy vytvorili farebné a nápadité stromčeky a anjelikov, z ktorých je každý jedinečný.

          • Vitaj, Mikuláš

          • Mikuláš so svojou družinou sa vždy rád zastaví na našej škole. Nájde tu vďačné, skromné a veľmi šikovné deti, pre ktoré je to vždy veľký sviatok. Inak tomu nebolo ani v tomto roku, veď presvedčte sa sami :-)

          • Zaujímavá technika na výtvarnej výchove

          • Žiaci 6.A, 7.A a 8.A vytvorili na hodine výtvarnej výchovy zimnú tématiku, kde sa prejavila bohatá škála ich nápadov – snehuliaky, zvončeky, snežné krajinky, anjeliky. Tieto hodiny si žiaci vychutnávajú, pretože tam vládne vždy pokojná a tvorivá atmosféra.

          • Šikovní druháci

          • Druháci sa už nevedia dočkať na príchod Svätého Mikuláša, tak sme si takýchto maličkých spoločne vyrobili. Bolo to jednoduché, ale hlavne zábavné!

          • Pohľadnice k Vianociam

          • Vianoce sú čo chvíľa tu. Mate už pripravenú Vianočnú pohľadnicu pre svojich najbližších? Ak sa vám nedarí s nápadom, šup na hodinu výtvarnej výchovy ku žiakom 7.A. Na hodine vytvárali rôzne techniky medzi ktorými zažiarila veľmi zaujímavá pohľadnica vyrobená technikou zvanou ENKAUSTIKA.

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Po záverečnom vyhodnotení písomnej časti a úspešne absolvovanej ústnej časti poznáme víťazov školského kola olympiády v anglickom jazyku.
            Kategória 1A: 1. miesto Filip Mihalič – 6.B
                                   2. miesto: Adrián Pejko – 6.A
                                   3. miesto: Martin Andrejco – 5.A
            Kategória 1B: 1. miesto: Dominik Martančík – 9.A
                                   2. miesto: Matúš Mato - 8.A 
                                   3. miesto: Natália Franková - 9.A

            Z 22 zúčastnených žiakov títo žiaci dosiahli najväčší počet bodov a percent z oboch častí súťaže. Prví dvaja z každej kategórie postupujú na okresné kolo Olympiády v ANJ dňa 13.1.2022.
            Blahoželáme víťazom, ale aj všetkým žiakom, ktorí sa popasovali s ozaj náročným testom a prajeme ešte veľa úspechov!

          • Pokyny k prevádzke školy

          • Základná škola, Laborecká 66, 066 01 Humenné

            POKYNY

            upravujúce podmienky školy na obdobie od 29.11.2021 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy a podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

             

            Základné informácie

            1. Činnosť školy sa riadi Školským semaforom. Škola sa nachádza v zelenej fáze.
            2. Žiaci sú rozdelení do pôvodných tried. Vyučovania sa zúčastňujú všetky triedy.
            3. Žiaci v školskom klube detí sú rozdelení do 2 oddelení. V každom oddelení pracuje iný pedagogický zamestnanec.
            4. Obsah a forma všetkých vzdelávacích aktivít je volená tak, aby boli zaistené hygienicko-protiepidemické opatrenia.
            5. Prevádzka školy je od 7:00 h do 16:30 h.
            6. Do objektu školy je možný vstup žiakov a zamestnancov školy za dodržiavania všetkých hygienicko-protiepidemických opatrení (prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, dodržiavanie odstupu).
            7. Na základe zákona č. 412/2021 Z.z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 264, ktorou sa nariaďuje dočasné opatrenie pre vstup zamestnancov na pracovisko zamestnávateľa sa podmieňuje vstup na pracovisko a do iných priestorov zamestnávateľa len zamestnancovi v režime OTP. Osoba v režime OTP je osoba, ktorá je:
              1. kompletne zaočkovaná,
              2. po prekonaní ochorenia COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami,
              3. schopná preukázať sa negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní od odberu (PCR testy, LAMP test, antigénový test, nazálny test).
            8. Pokiaľ zamestnanec nepredloží zamestnávateľovi príslušný doklad preukazujúci podmienky vstupu na pracovisko (režim OTP) a odmietne možnosť bezplatného testovania ponúknutú zamestnávateľom, zamestnávateľ mu z toho dôvodu neumožní vstup na pracovisko a výkon prác. V tomto prípade ide o prekážku v práci na strane zamestnanca (zamestnanec nemá nárok na náhradu mzdy).
            9. Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.
            10. Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín sa využíva najmä dištančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.).
            11. Škola poskytuje rodičom na vyžiadanie AG samotesty. Po prevzatí samotestov je rodič povinný uskutočniť dieťaťu test dvakrát týždenne a oznámiť škole cez EduPage. Testy sa poskytujú rodičom, ktorí si ich objednali, resp. po neprevzatí objednaných testov aj ďalším rodičom, ktorí o testy prejavia záujem.

            Pobyt žiakov v škole

            1. Príchod žiakov do školy je v čase od 7:00 h do 7:45 h.
            2. Pri vstupe sa uskutočňuje ranný filter, žiakom sa bude odmeriavať teplota.
            3. Po dezinfekcii rúk odchádza žiak do šatne a po prezutí do triedy.
            4. V interiéri a exteriéri školy si žiaci prekrývajú horné dýchacie cesty vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami (respirátor, rúško, šál, šatka a pod.).
            5. Vyučovanie prebieha podľa rozvrhu hodín.
            6. Telesná a športová výchova sa vykonáva v interiéri i exteriéri, pričom je povolené cvičiť bez rúška. Minimalizuje sa množstvo a zdieľanie športového náčinia a náradia. Nepremiešavajú sa žiaci rôznych tried.
            7. Náboženská výchova a etická výchova sa vyučuje v skupinách.
            8. Krúžková činnosť sa nerealizuje.
            9. Činnosť centra voľného času je prerušená.
            10. Šatne určené na prezliekanie žiakov sa využívajú, dbá sa na zvýšenú hygienu a dezinfekciu.
            11. Hromadné podujatia (napr. účelové cvičenia, didaktické hry, a pod.) sa neuskutočňujú. Rodičovské schôdzky sa konajú dištančnou formou. Toto obmedzenie neplatí v prípade úkonu prevzatia Ag samotestov.
            12. Ak sa žiak nezúčastní vzdelávania z akýchkoľvek dôvodov, napr. aj z obavy z ochorenia, v škole počas obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania aktuálne platným uznesením vlády Slovenskej republiky, považuje sa to za ospravedlnenú neprítomnosť; ak to prevádzkové podmienky umožňujú, riaditeľ školy zabezpečí pre takýchto žiakov dištančné vzdelávanie.
            13. Doučovanie žiakov vrátane doučovania cez projekt „Spolu múdrejší“ je dovolené, pričom forma doučovania je individuálna alebo maximálne v skupinách 5+1.

            Činnosť žiakov po vyučovaní.

            1. Po skončení vyučovania žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy odchádzajú s vyučujúcim, resp. vychovávateľkou do školskej jedálne.
            2. Žiaci v školskej jedálni plnia pokyny vyučujúcich a vychovávateľov. Stravu vydáva žiakom personál jedálne,  hygienicky zabalený príbor pedagogický zamestnanec.
            3. Po naobedovaní sa odchádzajú žiaci domov, resp. prihlásení žiaci zostávajú v školskom klube detí.
            4. Výchovno-vzdelávaciu činnosť v oddelení ŠKD riadi vychovávateľka.
            5. Rodič alebo iná poverená osoba, ktorá príde dieťa vyzdvihnúť zo školského klubu, telefonicky kontaktuje vychovávateľku.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            1. Škola zabezpečuje dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            2. Každý zamestnanec školy nosí osobnú ochrannú pomôcku na prekrytie horných dýchacích miest alebo jej stanovený ekvivalent v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR (respirátor).
            3. Škola organizuje vzdelávacie aktivity tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku, či už v areáli školy alebo mimo neho podľa klimatických podmienok. Vyučujú sa ucelené triedy v triedach, výnimočne v špecializovaných učebniach. V triedach je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            4. Toalety a triedy sú vybavené mydlom v dávkovači, dezinfekčným prostriedkom a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk. 
            5. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
            6. Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa vykoná najmenej raz denne.
            7. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, je vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí, školské lavice).
            8. Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            9. Učebne, kabinety a zborovňa sú pravidelne dezinfikované germicídnymi žiaričmi.
            10. Smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu.

            Rodičia, resp. zákonní zástupcovia

            1. Zodpovedajú za dodržiavanie hygienicko-protiepidemických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri jeho odchode.
            2. Zabezpečia pre svoje dieťa každý deň aspoň dve rúška (náhradné rúško musí mať žiak pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.
            3. Predkladajú na začiatku školského roka a po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezpríznakovosti. Vzor potvrdenia zašle škola zákonnému zástupcovi cez EduPage a je k dispozícii aj pri vchode do školy v tlačenej podobe. Vyhlásenie je možné podať aj elektronicky cez EduPage.
            4. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informujú triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym ÚVZ. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.
            5. Trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu ostáva doma – nemôže ísť do školy. Všetci žiaci, ktorí boli v úzkom kontakte so žiakom s pozitívnym výsledkom Ag samotestu za posledné 2 dni od jeho testovania alebo od objavenia sa prvých klinických príznakov (okrem tých, ktorí majú výnimku z karantény a neprejavujú príznaky COVID-19), kontaktujú svojho všeobecného lekára a prihlásia sa na PCR test cez korona.gov.sk.
            6. Pri prerušení 5 a viac pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá „Potvrdenie od lekára“ vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast.
            7. V prípade neprítomnosti žiaka v škole a školskom zariadení z dôvodu podozrenia na ochorenie alebo ochorenia na COVID-19 predložia pri návrate žiaka do školy "Potvrdenie od lekára" vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast, a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.
            8. Dodržiavajú pokyny riaditeľa školy.

            Činnosť školy pri podozrení na ochorenie

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov  školy.
            2. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je umiestnený do samostatnej miestnosti a triedny učiteľ kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí si dieťa bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ.
            3. Ak sa u zamestnanca  školy objavia príznaky nákazy COVID-19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase.
            4. V prípade potvrdenia ochorenia škola postupuje podľa usmernenia RÚVZ v Humennom.
            5. Osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov musia ísť do karantény na 14 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.
            6. Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá má výnimku z karantény.
            7. V prípade, že žiak alebo zamestnanec spĺňa výnimku z karantény, informuje o tom školu prostredníctvom formuláru „Oznámenie o výnimke z karantény“.

            V Humennom dňa 26.11.2021

            PaedDr. Alexander Fecura, riaditeľ školy

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Adventný veniec

          • Piatok 26. novembra mal na našej škole vianočnú atmosféru. Posledné vyučovacie hodiny sme si spestrili výrobou adventných vencov, ktoré nám prišiel do našej novej čitárne posvätiť  kňaz Jožko Kozák, za čo mu chceme veľmi poďakovať. Sme vďační aj za povzbudivé slová a modlitbu. Takto symbolicky odpočítavanie čas do Vianoc, na ktoré sa už všetci tešíme. 🌲❄️☃️

          • Zmena v epidemických opatreniach.

          • V zmysle vyhlášky Ústavu verejného zdravotníctva SR od štvrtka 25. novembra 2021 sa zavádza povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty aspoň rúškom pre žiakov základných škôl. Prosíme preto rodičov, aby svoje deti vybavili do školy aspoň dvoma rúškami, pre prípad znečistenia alebo poškodenia jedného.

            Škola je naďalej podľa Školského semaforu v zelenej fáze, nemáme teda zatvorenú ani jednu triedu.